MAJKA HADŽI HATIDŽA: GLAS PRAVDE KOJI I DANAS ODJEKUJE

Senad Omerasevic 04/08/2021

‘Majka Hatidža’ naziv je filma doajena bh. novinarstva Saliha Brkića koji je večeras premijerno prikazan u Potočarima, u MFS Emausu.

Ovo je priča o hadži Hatidži Mehmedović.

  • Vi ste moje sestre – poručio je Salih Brkić majkama Srebrenice na početku, kao što je i Hatidža bila moja sestra.

Potom se prisjetio mnogih majki Srebrenice i Podrinja, poimenice, koje više nisu s nama i poželio rahmet njihovim dušama.

Kroz kratke video clipove probudio je uspomene na majke, njihove priče, njihovu dobrotu i snagu.

  • Nikad neću zaboraviti kako je skidala lišće s komada betona na kojem su njena rahmetli djeca napisala svoja imena. To joj je bilo sve – ispričao je Salih. Hatidži su u genocidu ubili djecu Almira i Azmira, kao i muža Abdulaha. Dijelovi njihovih tijela sahranjeni su u Potočarima.

Na mermernim pločama u Memorijalnom centru Potočari nalaze se imena 220 žrtava genocida s prezimenom Mehmedović.

  • Žao mi je što nije dočekala da se proglasi zakon o zabrani negiranja genocida. To je bio njen san i o njemu je pričala i kad je već bila jako bolesna. Bio bih sretan da je dočekala odluku Inzka – porucio je Brkić.

Hadži Hatidža je bila glas pravde. Govorila je u ime svih onih koji više nisu mogli govoriti.

Iako nije s nama, glas majke Hatidže i danas se čuje.

Majka hadži Hatidža Mehmedović na ahiret je preselila 22.7.2018.godine. Na komemoraciji je tada, između ostalog, poručeno kako je šamija majke Hatidže zastava naše zemlje.

Ova zemlja je imala i ima, svi mi smo imali i imamo Hatidžu Mehmedović. Da učimo kako se visoko uzdignute glave, dostojanstveno, snažno, bez posustajanja bori za pravdu. Bez obzira na vlastite boli, i ma ko bio s druge strane. Borila se, ali nikada nije mrzila.

Neka je vječni rahmet majci Hatidži.

Komentariši