MLADI MORAJU ZNATI KO NAS JE BRANIO OD ČETNIKA: TERZO I GAZDIĆ U DDBIH O MANIFESTACIJI ODBRANA BIH – IGMAN 2021.

Ismar Imamović 03/08/2021

Da nije bilo naših najboljih sinova, boraca časne Armije Republike BiH, danas ne bi bilo ni države ni jezika ni imena Bošnjak.

Na Igmanu je 1993. vođena jedna od najvažnijih bitaka. Zahvaljujući braniocima, najboljim sinovima ove zemlje, spriječen je agresor pod direktnom komandom ratnog zločinca Ratka Mladića u namjeri da potpuno blokira Sarajevo.

Naša je obaveza da čuvamo sjećanje. Sjećanje se čuva i tradicionalnom manifestacijom Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021.

O ovogodišnjem obilježavanju danas smo u emisiji Dobar dan BiH razgovarali s vršiocem dužnosti ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi Federacije BiH Mirzom Terzo i Irfanom Gazdićem, glasnogovornikom JU Fond memorijala Kantona Sarajevo.

Tradicionalna manifestacija Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021 već je počela, ovo je sjećanje na naše najbolje sinove, a Terzo je istakao da su nas najhrabriji sinovi Bosne i Hercegovine mnogo zadužili jer nije mala stvar imati državu, a mi je danas imamo.

Hayat
  • Organizacioni odbor je u svojim aktivnostima nastojao prvenstveno da se oduži najboljim sinovima BiH, i ja se zahvaljujem svim članovima Organizacionog odbora na unošenju jedne nove atmosfere, jedinstvenosti i noviteta u odbrani BiH, čime se zaista nastojimo zahvaliti i sjetiti još jednom svih pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH, jer smo zahvaljujući njima, danas ovdje i imamo svoju državu – kazao je Mirza Terzo.

Irfan Gazdić je naglasio da je ovo prvi put da su sadržaj manifestacije disperzirali i u vremenu i prostorima.

  • Od 31. jula sadržaji su već krenuli i trajat će do 6. augusta, do petka, kada će tradicionalno džumom i molitvom za domovinu, biti okončan taj centralni dio tih sedam dana. S obzirom da u okviru manifestacije Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021. čeka nas još jedna manifestacija koja će biti vjerovatno oko 25. novembra, i tada će biti okrugli sto i taj dokumentarni dio manifestacije.  Manifestacija je generalno širok spektar aktivnosti koje podrazumijevaju počasne, protokolarne, politološke, sociološke, vjerke, kulturno-umjetničke sadržaje, koja već polako dobija obris jednog festivala i ciljano smo to disperzirali u vremenu i prostoru, tako da je od sadržaja od ove godine integrisano prokopavanje i puštanje u funkciju sarajevskog ratog tunela što je bio prirodan slijed događaja da se baštinjenje jednog takvog objekta integriše u narativ manifestacije.   
Hayat
  • Izdvojili bismo da je od ove godine manifestacija i u Hercegovini, u Mostaru, od ponedjeljka do petka bit će izložba 2. Rendžerskog puka Armije OS BiH, koja baštini tekovine Armije RBiH, dakle bit će upriličena izložba u saradnji sa Centrom za kulturu Mostar što je također jedan od iskoraka ovogodišnje manifestacije. Naravno, korona je pormijenila mnoge planove, ali želim spomenuti ime rahmetli Salke Bukvarevića, ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH, koji je pet godina bio predsjednik Organizacionog odbora, tako da je definitivno on jedan čovjek koji je bio avangarda manifestacije, a u jeku priprema prošlogodišnje manifestacije nas je napustio što je otežalo i u emotivnom smislu organizovanje svega toga – istakao je Gazdić.
Hayat

Dodaje da je centralni program podijeljen u dva dijela, džuma namaz i obraćanje najvjerovatnije reisa Kavazovića, i taj događaj će biti sutra na Memorijalnom centru Kovači, koncert Sarajevske filharmonije i hora Sarajevske opere sa vokalnim solistima.

  • Manifestaciji ćemo dati jedan muzički spektakl akademskog nivoa, te će nam patriotske pjesme probuditi lijepe emocije i sjećanja na taj period. Mislim da je došlo vrijeme da nakon trideset godina da te pjesme „obuku“ jedno novo akademsko ruho koje će zasjati, a sve je naravno pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva BiH, gospodina Džaferovića i gospodina Komšića. Također, želim da se zahvalim svim članovima organizacionog odbora – istakao je.

Prethodnih godina obilježavanju je prisustvovao i veliki broj mladih ljudi.

Hayat

Terzo ističe da je veoma važno da mladi ljudi prisustvuju ovakvim događajima i da imaju razvijenu svijest o onome što se dešavalo, kako bi i oni nekada svojim budućim genracijama mogli prenositi istinu.

  • S obzirom da to ne možemo učiti kroz školstvo i prenositi na mlade, ostalo je da se to prenosi u nekim kućnim atmosferama. Naravno, mi ćemo nastojati u narednom periodu da uvedemo ekskurzije za osnovne škole da prisustvuju takvim manifestacijama, kako bi učesnici rata, generali, dobitnici ratnih priznanja, prenosili svoja iskustva, kako bi ta djeca imala predstavu o tome šta je to neko uradio da bi oni imali ovo što imaju trenutno – kazao je, između ostalog, Mirza Terzo, v.d. ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH, gostujući u emisiji Dobar dan BiH.

(Ismar Imamović)

Video pogledajte OVDJE.

Komentariši