Džaferović: Nema disolucije RS, taj dio BiH zauvijek će ostati njen dio

Džaferović: Nema disolucije RS, taj dio BiH zauvijek će ostati njen dio

Foto: Fena / Vijesti.baČlan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u obraćanju zvanicama tokom večerašnjeg otvaranja centralnog programa manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021.“, naglasio je značaj ratne bitke na Igmanu za odbranu …

… Sarajeva i Bosne i Hercegovine, jedne od najvećih vojnih pobjeda koju su izborili branioci Armije Republike BiH.

– To čudo napravili su naši hrabri vojnici i oficiri, ali i naša politika predvođena ratnim Predsjedništvom Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnim komandantom Alijom Izetbegovićem, zasnovana na pravednim ciljevima i univerzalnim civilizacijskim vrijednostima, oplemenjena i ojačana bosanskom duhovnošću – kazao je Džaferović.

Obraćajući se  borcima Armije RBiH, rodbini šehida i poginulih boraca, predstavnicima boračkih udruženja, rukovodstvu Fonda memorijala Kantona Sarajevo, članovima Organizacionog odbora manifestacije i diplomatskog kora, Džaferović je zahvalio  rukovodstvu Fonda Memorijala i članovima Organizacionog odbora manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021“ za organizaciju današnje akademije, ali i za napore da ispune njihovu misiju djelujući kao vjerodostojan baštinik tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Posebna je čast biti pokrovitelj ove manifestacije, dodao je Džaferović napominjući da je Igman možda i najvjernija slika otpora branilaca.

– Bili smo napadnuti sa svih strana, agresor je bio uvjeren da je slamanje našeg otpora pitanje vremena. Ali nismo se predali, nismo odustali. Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine pružili su neočekivan otpor. Mimo svih očekivanja i vojne logike, taj otpor je nakon pobjede na Igmanu stalno jačao. Armija je potom izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Odbranili smo i sačuvali svoju domovinu, obnovili njenu državnost, izborili se za mir bez kojeg, makar i nepravednog, nije moglo biti izgradnje i obnove – riječi su Šefika Džaferovića.

Posebno je naglasio da je ta borba bila časna i da je u nametnutom sukobu, napadnuta strana imala snage ne samo odbraniti se nego i obuzdati mržnju.

– Tu leži osnovna razlika između vas i agresora. Oni su htjeli jednonacionalnost i jednoumlje, a vi ste izborili demokratiju i multietničnost. Mogućnost da ljudi različitih vjera i nacija i dalje žive zajedno. Odbranili ste ideju i biće Bosne i Hercegovine. To je vaša lična karta, svakoga od vas, i na nju možete i trebate biti ponosni – naveo je Džaferović obraćajući se borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dvadeset i osam godina poslije, dodao je on, život se odvija u vremenu teških političkih i ekonomskih reformi koje treba  napraviti na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u.

– Nekada se učini da u mukotrpnoj političkoj svakodnevici, u teškim političkim naporima koje poduzimamo, pod silinom obaveza i pritisaka kojima smo izloženi, zaboravljamo kako je bio skûp svaki komadić Bosne i Hercegovine koji ste odbranili. Ali nećemo se umoriti, budite uvjereni, nećemo pristati na zaborav. Zbog svakog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine kojeg smo  izgubili. Zbog svake nevine žrtve koja je pala. Mi nemamo pravo na zaborav niti na popustljivost koja može voditi relativizaciji istine o našoj borbi. Nećemo i ne možemo zaboraviti naše očeve, braću i sinove koji su položili svoje živote za slobodu koju mi danas imamo, za domovinu koju unapređujemo i u kojoj više ne smije biti mjesta za neizvjesnost i ponavljanje patnji kroz koje smo prošli. Na nama i generacijama koje dolaze je obaveza da čuvamo istinu o vašoj pravednoj borbi i da ne dozvolimo da ta istina namjernim izvrtanjem historijskih činjenica ikada bude ugrožena – rekao je Džaferović.

Podsjetio je, sa žaljenjem, da i dalje ima onih koji drsko atakuju na suverenitet i teritorijalni integritet BiH,  dovode u pitanje njenu održivost, prijete podjelama, podrivaju njene institucije i međunarodni subjektivitet, pokušavaju da ponište napredak postignut mukotrpno  zajedničkim naporima.

Ideološki i politički sljedbenici onih koji su glavni organizatori genocida, rekao je, ometaju napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Evropskoj uniji i NATO-u.

Po riječima Šefika Džaferovića, tu posebno treba istaći sve učestalije i agresivnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca te njihovo sramno nagrađivanje od legalnih institucija u entitetu Republika Srpska naočigled domaće i međunarodne javnosti.

Oni i dalje sanjaju, rekao je Džaferović, o završetku političkog projekta Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji se pokazao katastrofalnim za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju.

– Moramo se suprotstaviti ovom opasnom i neodgovornom avanturizmu jačanjem naše kolektivne odlučnosti da se spriječi stvaranje novih rana u Bosni i Hercegovini. Uvidjeli su to i članovi Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, uvidjeli su da se šutnjom i popuštanjem na takva agresivna djelovanja šalje opasna poruka: da je to prihvatljivo i da nema sankcije. U nekoliko svojih prethodnih obraćanja, jasno sam upozorio na pogubni uticaj takvoga djelovanja na pozitivne procese u BiH te na hitnost i neophodnost donošenja zakona koji bi to trajno zaustavio. Dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca, potvrđuju da smo bili u pravu. Otuda sam još više ubijeđen da će snage destrukcije biti poražene i da će u vremenima koja su pred nama nastaviti jačati snage koje vole ovu zemlju i rade za njen napredak – Džaferovićeve su riječi.

Napredak Bosne i Hercegovine više se ne može zaustaviti, što polako postaje jasno svima, poručio je  na kraju obraćanja član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a prethodno je kazao da je Republika Srpska, iako ima takvo ime, zapravo entitet i Bošnjaka i Hrvata i svih drugih koji tamo žive a drugačije se izjašnjavaju.

Govoreći o politici koja zagovara otcjepljenje Republike Srpske, istaknuo je da se disolucija nikada neće dogoditi. Taj dio Bosne i Hercegovine zauvijek će ostati njen dio, kazao je Džaferović.

Uoči večerašnje manifestacije na Kovačima, on je novinarima kazao da su poruke, naročito one upućene u prethodna dva dana od Milorada Dodika prema Bošnjacima – sramne, kao i da se Dodik pokazao kao neznalica te čovjek s vrlo niskim pragom kritičnosti.

– Neka ga je stid i sram, nikada njegova politika neće uspjeti – rekao je Džaferović.

Tradicionalna, višednevna  manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2021.“ održava se u Sarajevu početkom augusta na više lokacija –  na obližnjoj istoimenoj planini, u Memorijalnom kompleksu Kovači, kao i na prostoru spomeničkog kompleksa Tunel D-B.

Manifestacija podrazumijeva ukazivanje počasti, vjerske obrede te spomen i sjećanje na šehide i poginule branitelje Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, prigodan umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.

Zbog pandemije COVID-19, organizatori su bili prinuđeni da ovogodišnju manifestciju programski prilagode i u određenim sadržajima reduciraju.

Centralna manifestacija, na kojoj su se večeras obratili Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i zvaničnici iz Organizacionog odbora, održana je na platou Memorijalnog centra Kovači.

Prethodno su se na Skenderiji postrojili učesnici i u defileu gradom, odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježja posvećena ubijenim građanima Sarajeva tokom proteklog rata. Kod spomenika ubijenoj djeci obratila se Anja Margetić, zamjenica gradonačelnice Benjamine Karić.

U Memorijalnom centru Kovači je potom, prije otvaranja centralne manifestacije, održan kratak historijski čas. Alija Šabanović govorio je o temi “Kako smo opstali i preživjeli u Sarajevu pod opsadom”.

Bitka na Igmanu dogodila se tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini na istoimenoj planini nadomak Sarajeva 1993. godine.

Značaj je u tome što je agresor spriječen u namjeri da potpuno blokira već izmučeni glavni grad Bosne i Hercegovine i tako ga dovede u potpuno bezizlaznu situaciju.

Prema ocjenama, takva blokada imala bi uticaj na strateškom, političkom, vojnom i svakom drugom planu, ali je spriječena naporima branilaca, zbog čega se igmanska bitka vrednuje kao značajna ne samo za odbranu Sarajeva već i države Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši