ZAŠTO TREBA OHR?!

Emrah Fejzović 01/08/2021

“U postojećem ustavnom okviru stvari su postavljene tako da odluke ne donosi većina od ukupnog broja stanovnika, nego većina iz svakog naroda. Tako da 10 posto može blokirati ostalih 90 posto, a da ne govorimo šta može učiniti 30 procenata”.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je ohr_reakcija-098-696x459.jpg

Ovih dana se iz određenih krugova intenzivno širi spin kako nam ne trebaju stranci, OHR, Visoki predstavnik, kako smo protektorat a ne suverena država, kako narodi u Bosni trebaju sami urediti državu, a ne da nam neko nešto nameće itd. Da nije bilo nametanja od strane OHR-a, koliko bismo danas imali države?! “, zapitao se u svom postu na Facebooku Muamer Zukić, poslanik SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona.

On navodi da su: zastava, grb, valuta, registarske tablice, gotovo sve važnije državne institucije, stotine amandmana na ustave, stotine nametnutih zakona, stotine smjena onih koji su ugrožavali državu… rezultat intervencija visokog predstavnika. 

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je muamer-zukic-fb.jpg

“Zašto je to tako?!

Pa zato što se predstavnici naroda ne mogu dogovoriti oko temeljnog pitanja – žele li nezavisnu i suverenu DRŽAVU Bosnu i Hercegovinu, u njenim međunarodno priznatim granicama.

Nažalost, jedan dio njih želi uništenje ove države, njenu podjelu, njeno pripajanje susjednoj, ili susjednim državama.

A u postojećem ustavnom okviru stvari su postavljene tako da odluke ne donosi većina od ukupnog broja stanovnika, nego većina iz svakog naroda. Tako da 10 posto može blokirati ostalih 90 posto, a da ne govorimo šta može učiniti 30 procenata.

Ja sam uvjeren da dvije trećine stanovnika Bosne i Hercegovine žele dobro ovoj državi. A to je visok procenat. Toliki procenat lojalnog stanovništva nema ni Španija (primjera radi), a da ne govorimo o nekim labavijim državama.

Stranci su nametnuli ovakav ustavni okvir i dali manjini pravo i mogućnost da blokira državu.

Kad to promijene onda mogu da idu, a do tada moraju vraćati stvari u normalu, posebno kad manjina uzme fursat i krene u rušenje države”, napisao je Zukić.

Komentariši