VLADA RS-A SAMO POKAZUJE KOLIKO JE SLABA: JURATOVIĆ GOVORI ZA VIJESTI U 7

Ismar Imamović 02/08/2021

Gostujuću u Vijestima u 7 Hayat televizije Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu, istakao je vaćnost da se stvori i održi mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, i da se pripremi put BiH ka Evropskoj uniji, u red modernih demokratskih zemalja.

Christian Schmidt je drugi visoki predstavnik u BiH koji dolazi iz Njemačke. Kaže kako ga je za tu poziciju vrbovala lično kancelarka Merkel i da je cilj unaprijediti regiju. Juratović smatra da za njegovo imenovanje za Visokog predstavnika nije samo zadužena kancelarka Merkel, već je tu odluku donio kabinet u njemačkoj Vladi

  • Iza Schmidta stoji cjelokupna Vlada, Socijaldemokrati, a kroz izvršnu vlast i parlament. Tako da je to znak koliko je to ozbiljna priča po pitanju budućnosti BiH, i angažmana, ne samo Njemačke, nego međunarodnih organizacija i institucija – istakao je Juratović.

Dodaje da se Njemačka uvijek ozbiljno bavila Zapadnim Balkanom.

  • Što se tiče Bosne i Hercegovine, angažman Njemačke je oduvijek bio, a sada će biti još jači, a što je najbitnije i podržan od međunarodnih institucija, prije svega UN-a, ali i EU.
Hayat


Juratović je prokomentarisao i činjenicu da Vlasti RS-a ponavljaju da je novi Visoki predstavnik izabran nelegalno i da neće sarađivati s njim.

  • Što se Dodika tiče i RS-a, to je teško definirati, zašto i kako se ponaša, ali, na kraju krajeva, dokaz njegovog ponašanja je da je očigledno shvatio da je cijela priča postala ozbiljna – smatra Juratović.

Predstavnici lidera stranaka iz RS-a odlučili su bojkotovati rad u državnim institucijama, Milorad Dodik je čak najavio mogućnost ostavke na mjesto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prvobitno je kazao kako će doći na sastanak s novim Visokim predstavnikom pa onda da neće.

  • Sama činjenica da neko bojkotira i u politici ne želi voditi dijalog, to je znak koliko je nesposobna ta politika, i očigledno je krajnje vrijeme da se ozbiljno krene oko uređenja cjelokupne BiH kako bi svi narodi BiH, prije svega mogli u miru i slozi živjeti, a onda logično, to bi vodilo prosperitetu cijele BiH – istakao je.
Hayat

Iz RS-a ponavljaju i da neće poštivati Zakon o negiranju genocida, koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH. U tom je entitetu policija dobila zadatak da štiti osobe koje negiraju genocid.

Na pitanje da li smatra da bi to moglo dovesti do još većih tenzija u BiH, Juratović je kategorično odgovorio da neće doći do većih tenzija!

  • To su samo znakovi koliko je Vlada RS-a slaba i to su pitanja koja će se riješiti. Tu je sad Međunarodna zajednica koja ozbiljno prati određena pitanja u BiH i radi se za dobrobit BiH, neće se više dozvoliti da neko Međunarodnu zajednicu „vuče za nos“. Bitno da da građani cijele BiH srpske nacionalnosti dobiju uređenu državu, uređene institucije, da bi mogli u prosperitetu, miru i slobodi živjeti kao u svim drugim zemljama Evrope, kazao je, između ostalog, Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu, gostujući u Vijestima u 7.

Pogledajte video OVDJE.

(Ismar Imamović)

Komentariši