Subašić: Schmidt već iskazao podršku žrtvama genocida

Subašić: Schmidt već iskazao podršku žrtvama genocida

Munira Subašić / ArhivNovoizabrani visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt već je iskazao puno poštovanje i podršku žrtvama genocida u Srebrenici – izjavila je Feni predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić.

Ona je u izjavi Feni, komentirajući dolazak Scmidta na dužnost u BiH, istakla da je visoki predstavnik i dalje potreban BiH, sve dok država ne bude samostalno počela da funkcioniše.

– Dok god se ne prestanu vrijeđati majke i veličati ratni zločinci, visoki predstavnik u BiH je potreban našoj državi. Ako bude radio po programu po kojem se radi u Njemačkoj, znači da se ne smiju vrijeđati žrtve genocida, odnosno žrtve se moraju poštovati. Mislim da će on to poštovanje primijeniti i u našoj državi – navela je Subašić.

Shodno tome, nada se da će doći bolji dani za sve majke u BiH, jer „majka je majka bez obzira kako se zove“.

Subašić smatra da je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko davno trebao nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

– Davno su majke trebale biti zaštićene od ponižavanja. Zahvaljujući toj odluci počet će se stvarati povjerenje među ljudima u Bosni i Hercegovini, jer bez povjerenja nema pomirenja, a na ovim prostorima je nephodno pomirenje – rekla je Subašić.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši