Vučić kritizira EU, ‘Otvoreni Balkan’ nazvao historijskom prilikom

Osnivači EU-a znali su da mogu prevladati tešku historiju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije, naveo je srbijanski predsjednik u autorskom tekstu.

Evropa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, ocijenio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić (EPA)
Evropa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, ocijenio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić (EPA)

01 Aug 2021

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je u nedjelju da, u okolnostima kad EU nema jasnu startegiju prema Zapadnom Balkanu, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja veliku priliku, nadu i obvezu za tri države da same kreiraju bolju i drugačiju budućnost.

U autorskom tekstu za beogradski provladin list Politika Vučić je, u povodu projekta regionalne saradnje koji obuhvata Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, istaknuo kako je to prvi put da se na Balkanu pokrene nešto što je dobro za cijelu regiju, ocijenivši da su sporazumi potpisani ranije ove sedmice u Skoplju “historijski” te da će “historijski biti i njihovi rezultati”.

Tri zemlje ulazi u ‘Otvoreni Balkan’

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su četvrtak sporazume čiji je cilj olakšati trgovinu u regiji, stvoriti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama, a regionalna inicijativa, ranije nazvana “mini Shengen”, službeno je preimenovana u Otvoreni Balkan (Open Balkan).

Vučić je zajedno s makedonskim i albanskim premijerima Zoranom Zaevom i Edijem Ramom potpisao tri dokumenta – o razumijevanju i saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumijevanju i saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada, te Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Evropa nas želi onoliko koliko je potrebno da ne pravimo probleme, nerijetko rastrzana unutarnjim razlikama, ocijenio je u tekstu Vučić, istaknuvši da u Briselu ne postoji “potpuno jasna strategija prema Zapadnom Balkanu, ali i drugim evropskim teritorijima koju ne pripadaju Uniji”.

Tešku historiju prevladati ekonomijom

Vučić je, ukazujući na cilj i namjere inicijative Otvoreni Balkan, naveo kako su i osnivači EU-a “znali da mogu prevladati tešku historiju samo ako se počnu povezivati preko ekonomije”, te da su u tome doživljavali protivljenja na sve strane, ali su uspjeli.

“Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Njemaca, Talijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugljen i čelik krenuli u gradnju EU-a”, istaknuo je Vučić, prenijela je Hina.

On je istaknuo kako sudionici ove regionalne inicijative žele ući u Evropu, no da je Balkan bez ekonomskih barijera njihova “nasušna potreba”.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši