Schmidt od danas zvanično na dužnosti Visokog predstavnika u BiH

Ad hoc međunarodna institucija odgovorna je za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH 1995. godine.

Christian Schmidt, političar Kršćansko-socijalne unije (CSU) i bivši savezni ministar poljoprivrede, osmi je Visoki predstavnik u BiH, i drugi Nijemac na toj poziciji (EPA)
Christian Schmidt, političar Kršćansko-socijalne unije (CSU) i bivši savezni ministar poljoprivrede, osmi je Visoki predstavnik u BiH, i drugi Nijemac na toj poziciji (EPA)

01 Aug 2021

Njemački političar Christian Schmidt od danas preuzima dužnost Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, zamijenivši tako Austrijanca Valentina Inzka koji je na toj poziciji proveo posljednjih 12 godina.

Schmidt je već doputovao u Bosnu i Hercegovinu, u subotu je stigao u Sarajevo gdje se nalazi njegova kancelarija.

Ured visokog predstavnika (OHR) je ad hoc međunarodna institucija odgovorna za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Prema Aneksu 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, OHR ima status diplomatske misije u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik ima ovlasti nametati i zakone, takozvane „bonske ovlasti“, no cilj ih je koristiti što manje, a stimulisati domaće političare da tragaju za rješenjima. Na taj način domaće institucije se pripremaju da jednog dana zemlja može izaći iz međunarodne supervizije.

No, 26 godina nakon okončanja rata u BiH, najvećeg na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, koji je odnio 100.000 ljudskih života, uključujući i genocid u Srebrenici, u toj je zemlji demokratija još uvijek krhka: ratni zločinci se još uvijek slave kao heroji, vladavina prava je na niskim granama, dok korupcija nagriza cijelo društvo.

Tenzije uoči Schmidtovog dolaska

Uoči dolaska u BiH iskusni njemački političar je kazao kako je proteklih deset godina u toj zemlji obilježilo stalno nazadovanje te kako se takav trend mora promijeniti, a međunarodna zajednica u tome aktivno sudjelovati. Otkrio je da je prijedlog da baš on postane Visoki predstavnik u BiH izravna ideja vrlo utjecajne njemačke kancelarke Angele Merkel. Evropska unija, podržana Washingtonom nakon pobjede Joe Bidena na američkim predsjedničkim izborima prošle godine, ulaže dodatne napore za Zapadnom Balkanu, gdje pretenzije imaju i druge svjetske sile na prvom mjestu Rusija i Kina.

Član Predsjedništva BiH, lider trenutno najveće političke partije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, Milorad Dodik, već je najavio kako ne priznaje imenovanje Schmidta niti se s njim kani sastajati, odnosno kako će uporno insistirati na potpunom zatvaranju Ureda visokog predstavnika, a takva retorika naročito je pojačana nakon što je dosadašnji Visoko predstavnik Inzko uoči svog odlaska nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima se propisuju kazne za veličanje ratnih zločina i nijekanje zločina.

Schmidt je pak u intervjuu za Deutsche Welle (DW) Dodiku neizravno poručio kako će se morati suočiti sa situacijom u kojoj novi visoki predstavnik dolazi s ojačanom pozicijom i ovlastima, te s jasnom podrškom vlade u Berlinu.

Dodao je kako u BiH ne dolazi da bi zastupao nečije interese pa će raditi u korist pripadnika svih etničkih skupina.

Ranije prošlog mjeseca propao je i pokušaj Rusije i Kine da u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda ukinu OHR, čemu su se usprotivile zapadne zemlje, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

Bošnjački političari mahom podržavaju ulogu Visokog predstavnika, dok iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, treće političke stranke vladajuće koalicije u zemlji, bliže su stavovima Milorada Dodika.

Schmidt, političar Kršćansko-socijalne unije (CSU) i bivši savezni ministar poljoprivrede, osmi je Visoki predstavnik za BiH, i drugi Nijemac na toj poziciji, nakon Christiana Schwarz-Schillinga. Prvi Visoki predstavnik za BiH, švedski diplomat Carl Bildt, imenovan je na tu poziciju u decembru 1995. godine, odmah nakon okončanja rata u zemlji.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši