Na gluposti nema odgovora

Na gluposti nema odgovora

Murat Tahirović / Vijesti.ba Presuda Ratku Mladiću, presuđenom ratnom zločincu pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove, nasljednikom Haškog tribunala, donesena je pred Žalbenim vijećem od pet sudija.

Četvero sudija je podržalo prvostepenu presudu, koju su donijela trojica sudija.

Izdvojeno mišljenje u žalbenom postupku imala je sutkinja Nyambe, koja je po svim tačkama tražila oslobađanje Ratka Mladića.

Međutim, njene kolege se nisu složile i glasanjem su praktično potvrdile prvostepenu presudu.

Tačka. Nema rasprave.

Ratko Mladić, oficir, general, osuđen je za najteže ratne zločine uključujući i genocid.

Presuda je postala pravosnažna, izvršna i čeka se u koju će državu ratni zločinac biti premješten na izdržavanje kazne.

Međutim, članu Predsjedništva BiH iz entiteta RS, izdvojeno mišljenje sudkinje Nyambe je vrijednije od konačne pravosnažne presude.

Izdvojeno mišljenje jednog sudije u konačnici ne znači ništa, jer se presuda donosi većinom glasova.

Ali, hajd’ da imamo uvrnutu logiku, kao naš član Predsjedništva iz entiteta RS.

U istoj presudi dvojica sudija su imala izdvojeno mišljenje po pitanju odgovornosti Ratka Mladića po prvoj tački optužnice, odnosno za genocid počinjen u drugim općinama.

Znači li to da je utvrđena odgovornost Mladića za genocid i u drugim općinama?

Piše: Murat Tahirović

(Vijesti.ba)

Tuka ulazak u finale poklonio svim Bosancima i Hercegovcima

Tuka ulazak u finale poklonio svim Bosancima i Hercegovcima

Foto: Agencije / Vijesti.baAmel Tuka je danas još jednom ispisao historiju bh. atletike i sporta u globalu.

Sjajnim nastupom izborio je drugo mjesto u polufinalnoj trci na 800 metara na Olimpijskim igrama, te se plasirao na veliko finale.

Sada se po prvi put oglasio nakon velikog rezultata, a rekao je kako ulazak u finale poklanja svim Bosancima i Hercegovcima.

“Šta reći poslije ova dva dana nervoze, pritiska, iščekivanja… Zaista je jako teško naći bilo kakve riječi da opišem svoje trenutno stanje. Čekat ćemo možda da se to malo i slegne pa ćemo detaljnije pričati”, rekao je vidno uzbuđeni Tuka i nastavio:

“Ovu priliku koristim da se baš od srca zahvalim svima na velikoj podršci. Preponosan sam jer sam svoju zemlju uveo u finale Olimpijskih igara. Neopisiv osjećaj sreće i zadovoljstva i zaista je teško i govorito o tome u ovom trenutku. Radujte se, veselite se… Ovaj ulazak u finale poklanjam svim Bosancima i Hercegovcima. Želim da podijelim svaki trenutak svoje sreće sa svima”, dodao je Tuka.

Za kraj se osvrnuo i na samu trku, koju je istrčao u netipičnom stilu za sebe. Od početka je krenuo jako i držao se na drugoj poziciji, koju je do kraja uspio i zadržati. Kaže da je išao na sve ili ništa.

“Što se tiče trke, znao sam da je to grupa smrti i stvarno je tu bilo jakih imena i veoma dobrih takmičara, brzih ljudi… Tako da sam se odmah pripremio na to i od samog početka ništa nisam prepuštao slučaju. Išao sam na sve ili ništa, nisam kalkulisao da se možda provučem kroz vrijeme, već sam želio biti među prva dva i proći direktno u historijsko finale”, zaključio je Tuka.

Podsjetimo, finalnu trku u kojoj će se boriti za medalju, Tuka trči u srijedu od 14:05h.

(Vijesti.ba / SCsport)

Komentariši