OVO JE UDAR NA USTAV BIH, DANAŠNJA SJEDNICA NSRS NIJE IMALA NIŠTA OD DEMOKRATIJE: BRATIĆ ZA HAYAT

Aldin Tiro 30/07/2021

Gost u večerašnjem izdanju Vijesti u 7 bio je Senad Bratić, zastupnik grupe Zajedno za BiH u NSRS.

On nam je na početku kazao da današnje zasjedanje nije imalo ništa od demokratije.

  • Narod koji nas je birao imao je pravo da nas čuje i vidi kako radi i ovo je bio jedan korak nazad kada su u pitanju same nadležnosti NSRS. Po meni i našoj poslaničkoj grupi “Zajedno za BiH” izašla iz okvira svojih nadležnosti i u suprotnosti je s Ustavom države BiH. Sa ustavom ovog bh. entiteta apsolutno nije mogla da donosi zaključak koji je donijela. Zna se da je visoki predstavnik sastavni dio Dejtonskog sporazuma u skladu sa Aneksom 10 – poručuje na početku Bratić.

Naglašava da je visoki predstavnik vrhovni tumač civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  • Apsolutno nijedna odluka dosad nije imala ovakav publicitet niti se problematizirala. Ovo je loša poruka kada je u pitanju poštovanje Dejtonskog sporazuma i blago rečeno ovo je udar na Dejtonski sporazum, na instituciju visokog predstavnika i Ustav države BiH – dodao je naš sagovornik.

O najavama Milorada Dodika da će MUP RS braniti građane tog entiteta od procesuiranja u slučaju negiranja genocida, Bratić govori da se tu radi o čistom politikanstvu i praznoj priči.

  • Zna se da je SIPA državna institucija ima nadležnost na prostoru oba entiteta u području Brčko Distrikta. Mislim da bi to bio svojevrstan državni udar, ukoliko bi se pokušao spriječiti rad kako SIPA-e, tako i OSA-e i drugih sigurnosnih agencija. Apsolutno ovo je jedan korak prema nepoštivanju prava ove države – naglašava Bratić.

(Aldin Tiro)

Komentariši