NAKON ODLUKA NSRS-A: SAMO OPUŠTENO I SJETITE SE INZKOVOG ZAKONA

Aldin Tiro 30/07/2021

Zakon se proglašava i smatra saglasnim s Ustavom Bosne i Hercegovine, pravosnažan je nakon objavljivanja u Službenom glasniku BiH, kada visoki predstavnik djeluje kao vlast Bosne i Hercegovine, a takav zakon ima prirodu domaćeg zakona bez obzira što ga nije usvojila Parlamentarna skupština BiH, te se mora smatrati zakonom Bosne i Hercegovine.

Ovlaštenja visokog predstavnika proističu iz člana 5. Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustavni sud BiH može ispitivati ustavnost zakona ili amandmana koje visoki predstavnik proglasi umjesto Parlamenta Bosne i Hercegovine, ali nije nadležan ocjenjivati ovlaštenja visokog predstavnika.

Nedvosmislen je to stav Ustavnog suda BiH izrečen u više navrata u slučajevima kada su zakonska rješenja nametali visoki predstavnici, a nezadovolji se žalili.

Odluke visokih predstavnika postaju integralni dio pravnog sistema BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ustavni sud BiH je posljednja instanca koja odlučuje o državnim zakonima, usklađenosti entitetskih zakona sa državnim i tome slično, a nikako entitetski parlamenti.

U sučaju bilo kakve apelacije s ciljem pobijanja posljednje odluke visokog predstavnika Valentina Inzka, zbog čega horski negoduju i prijete vladajući u RS-u predvođeni SNSD-om i dekor-opozicija oličena u SDS-u, PDP-u…, odluka Ustavnog suda BiH bila bi identična ranijima. Stranke sa srpskim predznakom to dobro znaju, jer su i ranije pokušavali apelacijama osporiti nadležnosti visokih predstavnika. Stoga se ovog puta pribjeglo višegodišnjem trendu održavanja posebnih sjednica NSRS-a, što se redovno pretvori u Dodikov “one man show”, piše Faktor.ba.

Dopune Krivičnog zakona BiH, već pravosnažne, koje je nametnuo Valentin Inzko s ciljem sankcionisanja negiranja genocida i drugih ratnih zločina su konačne i obavezujuće. Zato je jedan od današnjih zaključaka, takozvani zakon, Narodne skupštine RS-a mrtvo slovo na papiru, pa i još jedan u nizu primjera obesmišljavanja uloge NSRS-a i njenog korištenja u politikantske svrhe vladajuće strukture na čelu sa Miloradom Dodikom. Takoreći performans, ali ulaznice su imali samo akteri, budući da je sjednica bila zatvorena za javnost. To je ujedno i prilika da vladajući tigar od papira iz RS-a koristi javni prostor, prvenstveno medije, za interpretacije vlastite snage i bitnosti.

Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavika koji je usvojila Narodna skupština RS-a na današnjoj sjednici samo je još jedan u nizu akata koji su u startu pravno ništavni, ali je ujedno tema koja izaziva tenzije tokom vrelog ljeta i podgrijava vrele glave. Meteorolozi pozivaju na oprez, ali i advokati. Uzdajući se u Dodika i njegovo valadjuće i opoziciono jato, lakovjerni građani i fanovi Ratka Mladića, Radovana Karadžića i drugih “utemeljitelja” RS-a, umjesto na ugodnom odmoru, lahko bi mogli završiti iza rešetaka. Od tri mjeseca do pet godina. Entitet, dakle, ne može odlučivati o (ne)provedbi državnih zakona.

Negiranje genocida u Bosni i Hercegovini je krivično djelo. “Inzkov zakon” ima se primjenivati na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine. Sve oči uprte su u Tužilaštvo BiH.

Christian Schmidt, novi visoki predstavnik, danas je doputovao u BiH, ovih dana organizirat će prijem da se sa domaćim političkim radnicima i neradnicima upozna i razmijeni kurtoazne riječi. Augustovski “bojkot” institucija BiH svakako se dešava u vrijeme godišnjih odmora, a od septembra će se raditi i sarađivati.

  • Zato svima poručujem: Samo opušteno! – rekao je Schmidt uoči dolaska u BiH.

ZA ODBIJANJE INZKOVOG ZAKONA GLASAO I ČLAN PREDSJEDNIŠTVA HNS-A

Adnan Herco 30/07/2021

Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovalo je 73 poslanika. Za dva zakona, od kojih je jedan Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se brani negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, glasalo je 70 poslanika.

Narodna skupština RS

Troje koje su bili protiv su iz koalicije “Zajedno za BiH”. prema riječima poslanika Edina Ramića, Mijo Perkunić iz HDZ-a 1990, glasao je “za”.

  • On je ušao s naše liste koalicija ‘Zajedno za BiH’, ali nakon izbora se priklonio SNSD-u i od tada glasa za sve njihove zakone tako da to nikoga ne treba iznenaditi”, rekao je Ramić za N1.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 kazao je kako stranka nije upoznata s Perkovićevim glasanjem.

  • U načelu sam protiv nametanja, ali vrlo je jasno da je u Srebrenici bio genocid i da je pređena svaka granica omalovažavanja i vrijeđanja žrtve”, rekao je Cvitanović za N1 naglasivši kako je ovo njegov lični stav.

Podsjetimo, poslanici NSRS danas su, nakon višesatnog zasjedanja koje je bilo zatvoreno za javnost, izglasali ovaj Zakon, Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS po hitnom postupku i Zaključak kojim se prihvata zaključak sa sastanka predsjednika partija koji je održan 26.7. 2021. godine.

Komentariši