Smajić pozvala srpske političare da skinu teret sa pleća svog naroda

Smajić pozvala srpske političare da skinu teret sa pleća svog naroda

Begija Smajić (Foto: Screenshot)Poslanica u Narodnoj skupštini RS Begija Smajić pozvala je srpske političare da sa pleća svog naroda skinu teret.

U izjavi novinarima u vrijeme trajanja posebne sjednice Narodne skupštine, kazala je da kao majka ne želi da doživi sudbinu majke Hatidže, “a moja djeca sudbinu njene djece, a moj muž sudbinu njenog muža”.

– Oni koji danas nisu spremni priznati i osuditi zločin genocide, spremni su ga počiniti na mojim sinovima i mojim mužem –  te dodala da poziva političke predstavnike srpskog naroda da skinu teret s pleća svog naroda kako bi djeca živjela u miru i slozi.

Kako navodi, djeca kojoj predaje u Srebrenici pokazuju da je to moguće, ali ih oni svojom retorikom zbunjuju, “a nemaju pravo da to čine”.

U Banjoj Luci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, na kojoj se razmatraju izmjene Krivičnog zakonika RS-a i Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Niko se neće savijati pred političkim nasiljem srpskih stranaka

Niko se neće savijati pred političkim nasiljem srpskih stranaka

Ćamil Duraković / Vijesti.ba”Niko se neće savijati pred političkim nasiljem srpskih stranaka” – poručio je predsjednik skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković, nakon poziva Ujedinjene Srpske i poslanika opozicije u NSRS Nebojše Vukanovića za njegovom smjenom.

“Očito se želi političkim nasiljem natjerati svakog Bošnjaka da bude istomišljenik sa Stevandićem i srpskim strankama. To nije moguće, neće se niko savijati pred tim političkim nasiljem. Ako smatraju da im ne trebaju Bošnjaci u lokalnoj zajednici očito imaju većinu i mogu da rade šta žele”, rekao je Duraković.

Inicijativa za Durakovićevu smjenu pojavila se nakon što je predsjednik SO Srebrenica podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS Branimira Đurića, a na osnovu zakonskih odredbi kojim se zabranjuje negiranje genocida.

“Sigurno Bošnjaci neće postajati Galijaševići zato što je srpska demokratska volja da se negira genocid ili kriše zakoni”, potcrtao je ovaj političar.

Na koncu Duraković je poručio da njegova pozicija nije produkt volje srpskih stranaka, već volje bošnjačkog naroda, da je izabran kao nestranači kadar, te da je bio jedini kandidat za predsjednik SO Srebrenica ispred kluba Bošnjaka.

“Meni mandat nije dao niti Stevandić, niti srpske stranke. Ono što je uslijedilo nakon izbora je formiranje vlasti, a zakonom je propisano da ako je načelnik iz reda srpskog naroda, Bošnjak mora biti predsjednik Skupštine. Mi nismo produkt koalicije, već zakonske nužde”, rekao je Duraković u razgovoru za N1.

Na koncu Duraković je dodao da je mu je podnošenje krivične prijave protiv Đurića omogućio Krivični zakon, a ne Stevandić.


(Vijesti.ba)

Dvije trećine građana ocjenjuju situaciju u pravosuđu BiH nezadovoljavajućom

Dvije trećine građana ocjenjuju situaciju u pravosuđu BiH nezadovoljavajućom

Foto: ArhivDvije trećine građana procjenjuju trenutnu situaciju u pravosuđu Bosne i Hercegovine nezadovoljavajućom, pokazalo je istraživanje percepcije građana o stanju u pravosuđu koje je za potrebe Ureda visokog predstavnika provela agencija Ipsos.

Istraživanje je provedeno u martu 2021. godine na reprezentativnom uzorku građana BIH starosti 15 i više godina.

Prema ovom istraživanju, većina građana BiH bi podržala Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ili visokog predstavnika da interveniše u pravosuđu ako bi takva intervencija bila usmjerena na uklanjanje korumpiranih sudija i tužilaca.

Dvije trećine građana BiH smatra da je potrebno vraćanje stranih sudija i tužilaca u Sud i Tužilaštva BiH.

Sedam od deset građana BiH, podržava visokog predstavnika da u skladu sa svojim ovlastima sankcioniše tužioce koji ne postupaju po krivičnim prijavama u razumnom roku (drže ih u ladici, vode predmet u zastaru).

Građani Federacije BiH bi podržali Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH ili visokog predstavnika da interveniše u pravosuđu, ako bi takva intervencija bila usmjerena na uklanjanje korumpiranih sudija i tužilaca.

Oni također smatraju da je potrebno vraćanje stranih sudija i tužilaca u Sud i Tužilaštva BiH.

S druge strane, građani Republike Srpske i Distrikta Brčko ne podržavaju visokog predstavnika u sankcionisanju tužilaca koji ne postupaju po krivičnim prijavama u razumnom roku.


(Vijesti.ba / FENA)

Fazlović: Tražimo da Bošnjaci Vlasenice konačno imaju miran život

Fazlović: Tražimo da Bošnjaci Vlasenice konačno imaju miran život

Foto: FENAMuftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je danas povratničku porodicu Ferhatović u Vlasenici, koja je prije dva dana napadnuta ispred svoje kuće. Tada su lakše povrijeđeni majka Raza i njen sin Amir.

Muftija Fazlović osudio je napad na ovu porodicu, te nemir i strah koji se na ovaj način unosi među bošnjačke povratnike u Vlasenici.

– Širok je raspon posljedica govora mržnje kojim su nerijetko izloženi Bošnjaci, koji su se nakon progona, strašnih zločina i genocida vratili i žive u svojim domovima. Netrpeljivost i diskriminacija nad Bošnjacima u Vlasenici, koje lokalna vlast provodi i iz kojih se lahko pojavi i nasilje, moraju biti zaustavljene. Nadležne državne institucije i međunarodne organizacije treba da budu više prisutne u ovom gradu, kako bi zaštitili povratnike – izjavio je muftija Fazlović.

Ističe da temeljna ljudska prava moraju biti osigurana u svakom dijelu BiH, a svaki pojedinac mora imati siguran i miran život.

MUP RS-a je locirao i uhapsio napadača.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši