DRAGAN ČOVIĆ GOVORI DODIKOVIM JEZIKOM: INZKO UNAZADIO PROCESE U BIH

Bosni i Hercegovini prijeti eskalacija političke krize, a jedini način da se to spriječi jest razgovarati i dogovoriti rješenja za otvorena pitanja, ocijenio je u četvrtak predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Kazao je kako aktualne rasprave o ratnom razdoblju i slične teme u potpuno drugi plan stavljaju euroatlantski put BiH i izmjene izbornog zakona, o čemu je bilo kranje vrijeme da se postigne dogovor.

Kazao je kao HDZ BiH i s njim povezane stranke žele unatoč sadašnjim kušnjama naći rješenje za funkcioniranje ovog prostora kako se ne bi ušlo u puno ozbiljniju krizu.

“Naznake o takvoj krizi dolaze gotovo svakodnevno iz različitih centara moći“, kazao je Čović neposredno nakon što je otkazana sjednica Vijeća ministara BiH jer na nju nisu došli ministri srpske nacionalnosti, uključujući predsjedatelja Zorana Tegeltiju. Zbog bojkota srpskih zastupnika ranije ovog tjedna morale su biti otkazane i sjednice Zastupničkog odnosno Doma naroda parlamenta BiH.

Nesudjelovanje u radu središnjih tijela vlasti odgovor je političkih stranaka iz Republike Srpske na odluku visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne izmjene Kaznenog zakona BiH kojim se od ovog tjedna kaznama do pet godina zatvora mogu sankcionirati sve osobe koje niječu sudski dokazane ratne zločine i veličaju počinitelje takvih zločina.

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković na bojkot srpskih ministara u četvrtak je reagirala objavom na društvenim mrežama, u kojoj je pozvala da ih se zbog toga sankcionira sukladno zakonu, odnosno da im se uskrati plaća.

“Ukoliko je riječ o političkim blokadama i opstrukcijama kao što je najavljeno, onda treba imati u vidu da naše pozitivno zakonodavstvo ne predviđa plaćeno odsustvo s ciljem provedbe političkih blokada. Svaki izostanak s posla mora biti odobren, u protivnom slijede konzekvence predviđene zakonom. Pozivam da se striktno držimo odredbi predviđenih zakonom prema kojem se rad plaća, a da se neopravdani izostanak s posla kažnjava“, napisala je Turković.

No Čovićeva je teza kako se u ovom slučaju odgovornost za blokade ne može prebaciti samo na kadrove iz RS, a tvrdi kako tijela vlasti BiH i kada formalno funkcioniraju zapravo to čine bez stvarne koristi odnosno ne donose nikakve bitne odluke.

Po njegovu je sudu kolovoz pravo vrijeme za razgovore kako bi se izbjeglo stanje u kojemu vlast neće funkcionirati, tim prije jer brojne bitne odluke valja donijeti ove godine s obzirom na procjene da se iduće godine, kada su planirani izbori, to vjerojatno ionako neće moći učiniti.

Po prvi puta komentirajući odluku Valentina Inzka o sankcioniranju onih koji niječu ratne zločine kao i njegov cjelokupni mandat Čović je kazao kako sadašnji visoki predstavnik došao u BiH kao prijatelj, a odlazi kao “netko tko je značajno unazadio procese u BiH djelujući kako dio politike koja nije politika BiH“.

Predsjednik HDZ-a je, komentirajući posljednju Inzkovu odluku koja je izavala bijesna reagiranja u RS, neodređeno poručio kako svaki ratni zločin zaslužuje osudu, a sudovi su ti koji u takvim slučajevima imaju konačnu riječ.

Bolji učinak od Inzkovog Čović očekuje od njemačkog političara Christiana Schmidta, koji narednog tjedna preuzima dužnost visokog predstavnika.

“Očekujem da će sa Schmidtom suradnja biti vrlo dobra, a naša je želja da se OHR zatvori čim se za to ispune uvjeti”, kazao je Čović. 

(Kliker.info-agencije)

Komentariši