BURSAĆ U SVOM STILU: PA SUNCE TI ŽEŽENO POLJUBIM!

Aldin Tiro

29/07/2021

Još uvijek se ne stišavaju potpuno sulude reakcije političara iz manjeg bh. entiteta u vezi Valentina Inzka i nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida.

Nakon što su sve političke opcije u manjem entitetu prije nekoliko dana održale grupnu terapiju usred bijelog dana i donijeli sijaset nebuloznih zaključaka, uslijedila je svojevrsna blokada rada državnih institucija.

Podsjećamo, političari iz RS ne žele da prisustvuju sjednicama u institucijama na nivou BiH, a da apsurd bude još veći uredno će primiti svoje nezaslužene plaće.

Osim političara i kvazipeticije koju je pokrenuo Milorad Dodik i njegov SNSD u osporavanje i nepoštovanje odluke Valentina Inzka uključila se i Akademska zajednica entiteta RS.

Naime, oni su vjerovali ili ne, naveli da Akademska zajednica odbacuje nametnutu odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, i pojašnjavaju da ima odlike rasizma.

Na ove nebuloze reagovao je Dragan Bursać, koji je u svom stilu dao svoj osvrt na ovu notornu glupost.

  • Ako dobro shvatam ‘akademska zajednica’ u RS-u smatra da je rasizam što ti neko brani da negiraš genocid?! Pa sunce ti žeženo poljubim! – poručio je Bursać.

VELIČANJE RATNIH ZLOČINACA I NEGIRANJE SU PREPREKA POMIRENJU

Aldin Tiro 29/07/2021

“Veličanje ratnih zločinaca i negiranje na svim stranama predstavljaju prepreku pomirenju, politički je neodgovorno i opasno po sigurnost ljudi, jer može dovesti do zločina iz mržnje”, ocjenjeno je 29. jula u Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) u vezi s odlukom visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona, kojim se zabranjuje negiranje genocida.

Iz Misije OSCE-a u BiH upozoravju kako zbog toga ‘u bosanskohercegovačkom kontekstu, oni koji najviše pate su građani, naročito žrtve i preživjeli’.

  • Negiranje podriva napore usmjerene ka suočavanju sa nasljeđem ratnih zločina te negativno utiče na proces ponovne izgradnje društvenog povjerenja. U konačnici, ono podriva samo tkivo demokratskog društva – odgovoreno je na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo odlazeći Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko stupile su na snagu 28. jula, od kada je negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca kažnjivo.

Za prekršioce Krivičnog zakona ovim se dopunama predviđa kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

  • Novi amandmani omogućavaju da oni koji praktikuju takvo destabilizirajuće ponašanje budu pozvani na odgovornost”, rečeno je iz Misije OSCE-a.

No, oni pozivaju na pomirenje, koje je ‘proces koji zahtijeva niz koraka kako bi se postigle društvene promjene’.

  • Potrebne su mjere i pozitivne akcije svih političkih snaga za izgradnju povjerenja unutar i među zajednicama, kako bi mogle zajedno raditi na izgradnji svjetlije budućnosti. Nadamo se da će se ovi amandmani iskoristiti kao prilika za izgradnju boljih odnosa i povjerenja među političkim i društvenim akterima – rečeno je.

Iz Misije OSCE-a očekuju da će lideri i institucije u BiH raditi ‘u najboljem interesu svih građana BiH i poduzeti konkretne korake u stvaranju okruženja koje doprinosi povjerenju i pomirenju’.

No, zastupnici iz manjeg bh. entiteta su od 27. jula iz protesta zbog nametnute Odluke započeli su bojkot rada institucija BiH.

Prije odluke o blokadi državnih institucija, član Predsjedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) u RS-u Milorad Dodik najavio je disoluciju BiH i pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju izmjena Krivičnog zakona, koje je nametnuo Inzko.

Sjednica NSRS na kojoj je najavljena rasprava o izmjenama Krivičnog zakona ovog entiteta i zakona kojim se odbija primjena odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida održat će se u petak, 30. jula.

RAMIĆ ZA VIJESTI U 7: POLICIJA U MANJEM BH. ENTITETU BI TREBALA BITI AKTIVNIJA U ZAŠTITI POVRATNIKA

Emrah Fejzović 29/07/2021

U Vlasenici je sinoć napadnuta povratnička porodica Ferhatović, Raza Ferhatović i njen sin Amir.

Hayat

Nožem ih je napao i nanio im povrede njihov komšija. Napadač je kasnije uhapšen. Ovaj događaj uplašio je povratnike u Vlasenici.

Iz SDA su kazali kako je ovo direktna posljedica politike Milorada Dodika.

Ima li razloga za strah, pitali smo federalng ministra izbjeglica te zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Edina Ramića.

  • Tom napadu je kako sam informiran prethodila činjenica da je taj mladić srpske nacionalnosti se kretao putem kojim su prolazili Ferhatovići, a onda im se nije htio skloniti sa puta, i nakon toga je nastala ta neka prepirka nakon čega je on posegnuo za hladnim oružjem i nanio lakše tjelesne povrede, po mišljenju policije, ali po mišljenju povratnika teže tjelesne povrede mladiću i njegovoj majci. O tome ćemo vjerovatno imati više informacija kada se dostavi kompletan izvještaj policije.

Situacija s povratnicima ni ranije nije bila baš najbolja. Nakon ovog slučaja strah možda može biti i opravdan, a dodatno i nakon što je Valentin Inzko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Hayat

Ramić smatra da bi u ovakvim slučajevima policija u manjem bh. entitetu trebala biti aktivnija kada je u pitanju zaštita povratnika.

  • Vi u svakoj sredini imate određene ekstreme koji su obično negdje na periferiji društvenih zbivanja i u slučaju podizanja nacionalnih tenzija i slično oni dolaze do izražaja. Nažalost, dešava se ta situacija da su oni heroji u odnosu na one koji su nejaki, oni koji nisu zaštićeni, to su u ovom slučaju povratnici. Kada se dešavaju ovakve teške političke teme onda policija RS bi trebala biti aktivnija u zaštiti građana prije svega entiteta RS koji su se tu vratili, ranije živjeli, kazao je Ramić za Vijesti u 7.

Govoreći o najavljenom zakonu u NSRS-u, Ramić tvrdi da sudovi u tom entitetu i tužilaštvo su posvećeni tome da su svi napadi na povratnike koji su se desili zataškali. Niti jedan slučaj napada na povratnike nije riješen, osim ovih posljednjih godina gdje su očigledno poznati počinioci, tako da to obično završi sa nekim lakšim kaznama, sa nekim prekršajnim nalozima itd..

  • Hoće li intenzivirati svoj rad u slučaju primjene zakona koji bi trebao sutra da se usvoji na Narodnoj skupštini RS to ćemo vidjeti, vjerovatno da neki hoće. Jer vi imate i sudije i tužioce koji su često gosti u programima RTV RS koji imaju daleko ekstremnije stavove nego pojedini politički lideri iz RS-a , kazao je Ramić za Hayat.

Pogledajte video OVDJE.

SLIJEDE PRIMJER KOLEGA S DRŽAVNOG NIVOA: ANTICIVILIZACIJSKI JE PORICATI GENOCID

Dzeneta Saric-Kozic 29/07/2021

Ni Goran Broćeta, član SNSD-a, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, nije se jutros pojavio na sjednici Komisije za izbor i imenovanje, kao ni na sjednici ovoga Doma.

Očito je da slijedi naloge i svoje kolege s državnog nivoa vlasti.

Njegove kolege iz Doma naroda jasno poručuju kako je anticivilizacijski poricati genocid, ali i ostale zločine.

(Dženeta Sarić-Kozić)

Video pogledajte OVDJE

Komentariši