Katarski emir odobrio izborni zakon za prve izbore zakonodavaca

Birat će se 30 članova Vijeća šure koje inače ima 45 članova, a preostalu trećinu će imenovati sam emir.

Imenovani i izglasani članovi će imati ista prava i obaveze, uključujući „odobravanje opće politike Vlade i budžeta“ (Al Jazeera)
Imenovani i izglasani članovi će imati ista prava i obaveze, uključujući „odobravanje opće politike Vlade i budžeta“ (Al Jazeera)

29 Jul 2021

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani odobrio je izborni zakon za prve izbore zakonodavaca ove države koji trebaju biti održani u oktobru, saopćeno je iz njegova ureda. Birat će se 30 članova Vijeća šure koje inače ima 45 članova, a preostalu trećinu će imenovati sam emir.

Imenovani i izglasani članovi će imati ista prava i obaveze, uključujući „odobravanje opće politike Vlade i budžeta“, kao i vršenje kontrole nad izvršnom vlasti, navodi se u saopćenju koje je u četvrtak objavio Ured za komunikacije Vlade Katara.

Članovi Vijeća također mogu iznositi prijedloge vezane za javne poslove administracije.

Iz ureda Vlade navodi se kako su izbori za Vijeće šure „važan korak ka promociji šireg učešća građana“ u skladu sa vizijom katarskog emira Tamima.

Deset posto stanovnika

Premijer šeik Khalid bin Khalifa Al Thani, koji je ujedno i ministar unutrašnjih poslova, kazao je kako je država podijeljena u 30 izbornih okruga, a svaki okrug će birati jednog člana.

Prema novom zakonu, na izbore mogu izaći svi građani koji imaju 18 godina i više, a čiji je djed rođen u Kataru. Oni mogu glasati u okrugu gdje im živi pleme ili porodica. Kandidati na izborima moraju imati katarsko porijeklo i najmanje 30 godina.

Katar, koji je ranije imao općinske izbore, zabranio je sve političke stranke. Katarani su na referendumu 2003. odobrili novi Ustav koji osigurava djelimične izbore Vijeća. Tokom proteklih mjeseci, Katar je radio na razvoju ustavnih procedura i zakonskih oruđa, među kojima je i izborni zakon.

Novembra prošle godine, šeik Tamim je naredio formiranje komiteta za organizaciju izbora, nakon višegodišnje odgode.

Katarani čine otprilike 10 posto od 2,7 miliona stanovnika države od kojih je većina strani radnici.

Ambasadori u Egiptu i Libiji

Danas je šeik Tamim ujedno imenovao ambasadore Katara u Egiptu i Libiji.

Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein u januaru su pristali okončati diplomatski spor kojim su bojkotirali Katar od 2017. godine.

Kairo je u junu imenovao ambasadora u Dohi nakon što je sličan potez povukao i Rijad. Bahrein i UAE još nisu obnovili diplomatske veze sa Katarom.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši