Ivo Komšić: Na čelu UZP-a bio je Franjo Tuđman

Ivo Komšić: Na čelu UZP-a bio je Franjo Tuđman

Foto: AvazIvo Komšić, ugledni univerzitetski profesor, ratni član Predsjedništva RBiH i učesnik pregovora u Dejtonu, objavio je novu knjigu pod nazivom „Tuđmanov haški profil, udruženi zločinački poduhvat na BiH“.

U razgovoru za “Avaz” Komšić ističe da je knjiga nastala na osnovu arhive Haškog tribunala.

– Ovo je vrlo važna knjiga čiji naslov govori o čemu se radi. Ona je nastala na arhivi Haškog suda koju ima Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ovdje u Sarajevu. Knjiga je, dakle, rađena na arhivskoj građi, koja je autentična, veoma važna i ne odstupa od onoga što je Haški sud utvrdio.

Ja sam iz te arhive izvukao sve ono što mi je bilo važno za moju osnovnu tezu – da je na čelu udruženog zločinačkog poduhvata bio Franjo Tuđman zajedno sa svojim ministrom Gojkom Šuškom i komandantom hrvatske vojske Jankom Bobetkom. To je utvrdio Haški sud, ja sam to samo objelodanio i pokazao o čemu se radi – istakao je Komšić.

U knjizi se nalazi i skraćena verzija optužnice, zatim prvostepene i drugostepene presude, otkriva Komšić.

– Dodao sam i vrlo važna dva razgovora Tuđmana. Te je razgovore Tuđman sam snimao i to je Hag ima u svojoj arhivi. Vrlo je važno da se vidi da je takozvana Herceg-Bosna nastala u njegovoj kancelariji i da je na neki način ona likvidirana također na jednom sastanku kod njega kad je vidio da to više ne može proći – pojašnjava Komšić.

Bivši hrvatski predsjednik je tako, prema Komšićevim riječima, sve vrijeme se držao dogovora koji je sklopio sa Slobodanom Miloševićem, a tiče se podjele BiH.

– S obzirom da sam sudjelovao u većini mirovnih pregovora, sve sam povezao sa činjenicama koje su u Hagu utvrđene i pokazao, zapravo, da od početka u svim mirovnim pregovorima Tuđman provodi svoj dogovor s Miloševićem o podjeli BiH i to na dva dijela, između Hrvatske i Srbije – pojasnio je Komšić.

Na kraju je dodao da će promocija njegove nove knjige, čiji je izdavač „Sinopsis“ biti održana u septembru.


(Vijesti.ba)

Komentariši