Srpski narod u BiH talac promašene ekspanzionističke politike

Srpski narod u BiH talac promašene ekspanzionističke politike

Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom izjava predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića nakon Inzkove odluke o zabrani i sankcionisanju negiranja genocida, u kojem upozorava  kako se “ne smije nasjedati na ‘kukavičije jaje’ velikodržavne političke osionosti”.

– Izjavama, u kojima Aleksandar Vučić  tvrdi da, u atmosferi najtežoj u BiH od okončanja rata, a povodom Inzkovih, kako kaže, nametnutih i oktroisanih odluka, će izaći s ‘konkretnim predlozima kako da razgovaramo u budućnosti s Bošnjacima’, u pokušaju da ‘izgradimo s njima bratske odnose’, predsjednik Srbije ponavlja i razotkriva političku strategiju i taktiku ‘srpskog sveta’ – upozoravaju iz Kruga 99.

Istovremeno ističu kako nema ni nagovještaja razgovora s predstavnicima institucija političkog naroda suverenih država, savremenih nacija, Srbije i Bosne i Hercegovine, već s etničkim (u njegovom rječniku nacionalnim) grupama i njihovim imaginarnim zastupnicima.

– I ovom prilikom takva praksa je naglašena posebno ne bi li se dalje urušavao internacionalni pravni i moralni poredak i neutralizirale konsekvence izrečenih presuda sudišta ustanovljenog odlukama Ujedinjenih nacija za genocid. Jer bi to značilo i prihvatanje odgovornosti za saučestvovanje u udruženim zločinačkim poduhvatima i ne spriječavanja genocida, podjednako koliko i obavezu i odgovornost na otklanjanju institucionalnih, moralnih i političkih posljedica u Bosni i Hercegovini nastalih kao rezultat tih strašnih zločina protiv BiH – navodi se u saopćenju.

Krug 99 smatra kako bi prihvatanje takvog poziva značilo nasjesti na kukavičije jaje velikodržavne političke osionosti i simbolički postupak koji dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

– Licemjerna briga za bosanske Srbe na čija se leđa iz Srbije svaljuje sva odgovornost za bosanske ratne strahote, bit će pročitana tek kada se prihvati notorna istina – da bez memorandumske, velikosrbijanske prekompozicije Jugoslavije nikada do njih ne bi ni došlo – ističu u Krugu 99. 

Usto napominju kako je i sam srpski narod u BiH talac jedne promašene ekspanzionističke politike koja je doživjela moralnu kapitulaciju u čitavom svijetu.

– Zaluđenost i opijenost političkih elita u entitetu Republika Srpska, predvođenih očito patolološkim, destruktivnim i mentalno nestabilnim vođom, rezultira tim da se patopolitičkim procesima ne nazire kraj. Čak ni u suočenju s činjenicama da je i sam srpski narod u BiH talac jedne promašene ekspanzionističke politike koja je doživjela moralnu kapitulaciju u čitavom svijetu. Ipak, poslije svake autokracije i diktature u srpskom narodu rasle su i snage liberalizma čija će pojava, nadamo se, označiti i okretanje ka modernom demokratskom svijetu, građanskom društvu, miru i vrijednostima liberalne demokracije – navodi se u reagiranju Kruga 99.

Iz ove asocijacije podsjećaju kako Inzko nije nametnuo Zakon o negiranju genocida kao izraz lične volje, već internacionalnog poretka i vrijednosti na kojima počiva savremena civilizacija.

– To  je istovremeno i garancija da mir u BiH neće ovisiti samo od instrumentalizacije ovog čina u funkciji velikodržavnih aspiracija, već i kao obaveza Vijeća sigurnosti UN-a koji je i ustanovio Tribunal za bivšu Jugoslaviju i izrekao presude pred sudijama iz čitavog svijeta – navodi se.

Bosanski politički narod, kako se nadalje navodi, treba da se probudi iz opsjena etnonacionalizma i etnokratije i prihvati da bude dio modernog demokratskog svijeta Zapada.

– Političke mantre 19. stoljeća treba konačno ostaviti u prošlosti. Samo tako ni jedan bosanski čovjek neće hodati pognute glave, dok drugi narodi napreduju, raduju se, razvijaju i rastu – poručili su iz Kruga 99.(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši