Naučnici iznenađeni brzinom klimatskih promjena

Atmosfera je na globalnom nivou trenutno 1,2 stepena Celzija toplija u odnosu na prosjek iz predindustrijskog razdoblja.

Klimatske promjene ponovo u prvom planu naučnika zbog sve ekstremnijeg vremena (AP)
Klimatske promjene ponovo u prvom planu naučnika zbog sve ekstremnijeg vremena (AP)

26 Jul 2021

Naučnici okupljeni na virtualnom sastanku nastojat će u iduće dvije sedmice privesti kraju najnoviji izvještaj o stanju klime, a ekstremne vremenske prilike s kojima se svijet suočava dodatno naglašavaju potrebu za što detaljnijim istraživanjima o tome kako će se situacija razvijati, posebice lokalno.

Lista ekstremnih vremenskih pojava u posljednjih nekoliko sedmica je zapanjujuća: obilne kiše bez presedana nakon kojih su uslijedile razorne poplave u Evropi i središnjoj Kini, temperature od 49 stepana Celzija u Kanadi, tropske vrućine u Finskoj i Irskoj, požari u sibirskoj tundri, šumski požari u SAD-u neviđenih razmjera te rekordna suša diljem američkog zapada i u dijelovima Brazila.

“Predviđanja naučnika o globalnom zatopljenju su se pokazala prilično tačna, a sada to vidimo vlastitim očima”, rekla je Corinne Le Quere, klimatologinja na Sveučilištu East Anglia.

Naučnici su davno najavili ekstremne vremenske prilike, ali mnogi si iznenađeni koliko ih je mnogo i kojom brzinom se dešavaju.

Zagrijavanje atmosfere

Atmosfera je na globalnom nivou trenutno 1,2 stepena Celzija toplija u odnosu na prosjek iz predindustrijskog razdoblja. Pariški sporazum o klimi ima za cilj da se to zadrži na 1,5 stepeni Celzija u odnosu na predindustrijsko doba.

“Ne radi se toliko o tome da se klimatske promjene događaju brže od očekivanog – zatopljenje je unutar modela predviđanja od prije nekoliko desetljeća, no brine nas činjenica da su neke od posljedica ozbiljnije od predviđenog”, kazao je stručnjak za klimu Michael Mann sa Univerziteta Pennsylvania State University.

Po njegovim riječima, to navodi na zaključak da su predviđanja o klimatskim promjenama potcijenila “potencijal za  dramatičan porast ustrajnih ekstremnih vremenskih prilika”.

U naredne dvije sedmice, naučnici Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) finalizirat će prvi dio šestog izvještaja o stanju klime i ažurirati naučne podatke i procjene vezane uz emisiju stakleničkih plinova, buduće zagrijavanje planeta i posljedice koje te promjene nose.

Na virtualnom sastanku, osim naučnika sudjelovat će i predstavnici vlada.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši