Strani mediji: Dodik prijeti disolucijom nakon Inzkovog zakona

Lejla Mujagić

23. jul. 2021

Izvor: N1

Vijest o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini i veličanju ratnih zločinaca, koju je u petak kroz izmjene Krivičnog zakona donio odlazeći Visoki predstavnik Valentin Inzko, našla se u svjetskim medijima već par sati nakon što je službeno objavljena.

Među prvim koji su izvijestili o nametanju zakona bili su agencija Associated Press i The Washington Post.

Oba američka medija podsjećaju kako se odluka odnosi na masovnu egzekuciju preko 8,000 bošnjačkih žrtava u Srebrenici tokom 1990-tih, što su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju okarakterisali kao genocid, a što zvaničnici među bh. Srbima i u susjednoj Srbiji odbijaju prihvatiti.

Citirajući lokalne medije, The Washington Post dalje dodaje kako je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio da se genocid nije desio, te je zaprijetio procesom disolucije entiteta RS od BiH.

Ovaj američki medij prenosi i izjavu ambasade SAD u BiH, koja je pozdravila odluku odlazećeg austrijskog diplomate, koji poziciju predaje njemačkom kandidatu Christianu Schmidtu 1. augusta.

Associated Press pojašnjava kako je Ured visokog predstavnika najviše međunarodno tijelo u BiH koje nadgleda implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te kako posjeduje ovlasti kojima može nametnuti odluke i smijeniti zvaničnike koji podrivaju postratni etnički balans I napore za pomirenjem između Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Komentariši