Reakcije na Inzkovu odluku: Negiranje genocida neprihvatljivo

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da će formirati predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida.

Za negiranje genocida predviđene su kazne do pet godina zatvora (EPA)
Za negiranje genocida predviđene su kazne do pet godina zatvora (EPA)

23 Jul 2021

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko donio odluku koja se odnosi na dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, uslijedile su brojne reakcije.

Ambasada Sjedinjenih Država u BiH saopćila je da su negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi i podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU.

“Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju. Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da poduzmu lokalni akteri u vezi sa praktičnom provedbom”, navode iz Ambasade SAD-a u BiH.

“Moramo naglasiti da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego istorijska činjenica. Jednako tako je važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda cijelog jednog naroda. Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sjećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vrijeme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom povjerenju”, dodaju.

Također ističu kako podržavaju sve one u BiH čiji su napori usmjereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci istoj.


Tužilaštvo BiH formira predmet

Nakon što je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko donio dopune Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genodida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine saopćili su da će formirati predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona.

“Prikupljanje materijala vršit će se u suradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a radi postupanja Tužiteljstva BiH i patnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Subašić: Važna odluka

“Zakon je dobar i važan, te je isti potrebno provoditi kako bi se spriječilo vrijeđanje, mržnja i ponižavanje”, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida.

“Ovaj zakon je važan i hvala mu (Inzku, op. a.) što je to učinio. Što kažu naši ljudi, otići će (Inzko, op. a.) s ‘obrazom’, jer dosad se samo brinuo o nama građanima, a za žrtve genocida baš ništa nije učinio. Taj zakon je važan da se prestanu vrijeđati majke, negirati genocid, da se zaštite presude donesene u Haškom tribunalu i raznim sudovima širom svijeta, i (Evropski, op. a) Sud pravde, Sud BiH i sud u Njemačkoj…”, rekla je Subašić, prenosi Anadolija.

Smatra kako će zakon doprinijeti očuvanju istine, pogotovo za generacije koje dolaze.https://www.youtube.com/embed/26pM7E-KQCA?version=3&rel=1&showsearch=0&showinfo=1&iv_load_policy=1&fs=1&hl=bs-BA&autohide=2&wmode=transparent


Komšić: Inzkova odluka civilizacijski čin

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da izvrši dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, prenosi Fena.

Prema njegovim riječima, odluka visokog predstavnika jeste civilizacijski čin, i ono najmanje što porodice žrtava genocida zaslužuju.

“Krajnje je vrijeme bilo da se putem zakonskih regulativa uredi način sankcioniranja onih koji veličaju zločin genocida, onih koji vrijeđaju žrtve i pokušavaju da ugroze dostojanstvo žrtava. Također, ovo je jasna poruka politikama koje svoje narative grade na veličanju genocida i na rasprivanju međuetničke mržnje među građanima Bosne i Hercegovine, da takvo djelovanje nije prihvatljivo i da neće proći bez primjerene kazne. Drago mi je da Inzko na kraju mandata, uprkos začuđujućem protivljenju nekih od ključnih međunarodnih faktora u BiH donio ovakvu odluku”, ocijenio je Komšić.


Šarović: Korak unazad na putu napretka BiH

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je nepotrebna odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani i kažnjavanju genocida.

“To je korak unazad na putu napretka BiH i izlasku iz međunarodnog tutorstva. Vraćanje ‘bonskih ovlaštenja’ se javlja u najgorem mogućem trenutku, jer ovom nametnutom odlukom ulazimo u politički nestabilan period”, istakao je Šarović.

On je još naveo da smatra da je šteta što u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija nije prošla inicijativa Kine i Rusije za ukidanje pozicije visokog predstavnika, a “posebno za ukidanje bonskih ovlaštenja”, prenosi agencija Beta.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši