Otvorene Olimpijske igre u Tokiju, uz mnogo opreza

Današnjoj ceremoniji je prisustvovao japanski car Naruhito, uz tek nekoliko stotina zvanica i specijalnih gostiju.

Ankete pokazuju kako je japanska javnost i dalje protiv nastavljanja sportske manifestacije na kojoj treba nastupiti 11.000 sportašica i sportaša u 50 disciplina i 33 sporta (EPA)
Ankete pokazuju kako je japanska javnost i dalje protiv nastavljanja sportske manifestacije na kojoj treba nastupiti 11.000 sportašica i sportaša u 50 disciplina i 33 sporta (EPA)

23 Jul 2021

Današnjom ceremonijom otvaranja zvanično su započele Ljetne olimpijske igre u japanskoj prijestolnici Tokiju, godinu dana nakon odgađanja zbog pandemije korona virusa koja i dalje prijeti ovom međunarodnom takmičenju.

Današnjoj ceremoniji je prisustvovao japanski car Naruhito, uz tek nekoliko stotina zvanica i specijalnih gostiju kao što su francuski predsjednik Emmanuel Macron i prva dama Sjedinjenih Američkih Država Jill Biden.

Glavni sponzori, među kojima su Toyota i Panasonic, odlučili su neposlati svoje predstavnike na današnju ceremoniju, a ankete pokazuju kako je japanska javnost i dalje protiv nastavljanja sportske manifestacije na kojoj treba nastupiti 11.000 sportašica i sportaša u 50 disciplina i 33 sporta.

Novi košarkaški format

Organizacija je počela prije više od 10 godina, sa pripremama kandidature, a čelnici su željeli pokazati puno toga, no svega četiri mjeseca pred planirani početak Igara – pandemija je sve promijenila.

Igre su zvanično počele danas ceremonijom otvaranja, no neka su takmičenja održana u prethodna dva dana.

Sve se završava, kako je planirano, ceremonijom zatvaranja OI 8. augusta kada će biti podijeljene i posljednje medalje (prve će biti uručene već sutra, u subotu).

Sa skoro 1.000 takmičarki i takmičara iz 170-ak država, predviđa se kako će prvih dana veliku pažnju privući, na raznim kontinentima naše planete, takmičenja u plivanju.

No, na Igrama tradicionalno se najviše prati „kraljica sportova“ – atletika gdje će se više od 2.000 atletičarki i atletičara iz skoro 200 država boriti za medalje.

Ima nekoliko i novih sportova, na prošlom izdanju je zvanično karate uvršten u program Igara, a ovaj put (u želji da privuku mlađu publiku) Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dodao je takmičenja u skateboardu, biciklističkoj disciplini BMX freestyle (slobodni stil), te sportsko penjanje.

Uvršten je i novi format košarkaških takmičenja – „tri na tri“, popularan na igralištima širom svijeta.

Pitanje sigurnosti

Sportašice, sportaši, članovi reprezentacija, novinari, kao i svi drugi učesnici Igara u Tokiju, moraju poštivati stroga pravila kako bi se umanjila opasnost od zaraze korona virusom, premda je posljednjih dana bilo slučajeva novooboljelih u olimpijskom selu i među učesnicima.

Tako da svi oni koji završe sa takmičenjima odmah moraju ići u domovinu, bez ostanka u olimpijskom selu do kraja Igara. Zabranjeno im je korištenje javnog saobraćaja, kao i posjete ne-olimpijskim lokacijama kao što su barovi, restorani, prodavnice, turističke destinacije…

Od učesnika se traži da održavaju higijenu, održavaju udaljenost od drugih, a svakodnevno će biti testirani na korona virus.

Na svim takmičenjima će se nositi maske, a tribine će biti prazne. Intervjui će biti vođeni sa sigurne udaljenosti.

Temperatura i prazne tribine

Inače se u olimpijskim selima ohrabruje druženje, razmjena iskustava i stvaranje prijateljstava, ali ove godine se od sportaša traži da poštivaju stroge protokole, a oni podrazumijevaju nošenje maski, pranje ruku i održavanje udaljenosti.

Također, trebali bi biti u kontaktu samo sa grupom sa kojom su došli.

Takmičari samo tokom svoji nastupa neće morati nositi maske, prema pravilniku obavezni su nositi maske „osim kad treniraju, kada se takmiče, kada jedu ili kada spavaju ili kada su vani i mogu održavati udaljenost od dva metra od drugih ljudi“.

Veliki je problem su i visoke temperature, ali će sigurno najviše smetati nedostatak navijača i slavlja na koje su sportašice i sportaši naučili.

Na Al Jazeerinoj stranici posvećenoj Olimpijskim igrama možete pratiti najnovije rezultate, kalendar dešavanja, osvojene medalje…IZVOR: AGENCIJE

Komentariši