Bećirović poručio Dodiku: Oni koji udare na BiH završe u Hagu

Bećirović poručio Dodiku: Oni koji udare na BiH završe u Hagu

Denis Bećirović / Vijesti.ba Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Denis Bećirović poručio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku da “oni koji udare na državu BiH završe u Hagu ili na smetljištu historije”.

“Milorad Dodik i njegovi sljedbenici moraju prestati provoditi destruktivnu i anticivilizacijsku politiku. Pravosnažne presude najviših svjetskih sudova se moraju dosljedno poštovati. O njima nema rasprave i pogađanja.

Dodik mora prestati prijetiti državi Bosni i Hercegovini i rušiti Dejtonski mirovni sporazum. Bosna i Hercegovina je preživjela puno jače i opasnije političare od Dodika. Svi oni koji su prijetili našoj državi završili su, prije ili kasnije, na smetljištu historije.

Država Bosna i Hercegovina ima mehanizme da zakonski sankcionira svakog pojedinca koji udari na ustavni poredak države. Preporučujem Dodiku da ne iskušava snagu države Bosne i Hercegovine, kao i njenih moćnih i brojnih prijatelja širom svijeta.

Dodik mora znati da je ovo 2021. a ne 1992. godina.

Država Bosna i Hercegovina je vječna, lokalne političke kabadahije su prolazna kategorija.

Također, Dodik mora znati da ga svaka eventualna antiustavna radnja uvrštava u red najgorih ekstremista u Evropi. Osim crne liste Sjedinjenih Američkih Država, Dodik bi eventualnim neustavnim aktivnostima gotovo sigurno čekirao i kartu za crnu listu Evropske unije.  

Godinama sam uporno i dosljedno govorio da budućnost građana i naroda Bosne i Hercegovine nije u veličanju brutalnih ratnih zločinaca. Djecu u našoj domovini treba učiti da se ugledaju na velike humaniste, naučnike, sportiste, pjesnike, reditelje… a ne na osuđene ratne zločince.

Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida predložio sam 2017. godine, zajedno sa trideset sedam (37) udruženja žrtava i organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine. U tekstu ovog zakona predložena je zabrana negiranja, poricanja i minimiziranja zločina genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

U tekstu predloženog zakona, pored ostalog, stoji da je zabranjeno:

„Javno odobravanje, poricanje, teško umanjenje zločina

Član 172 a.

(1) Ko javno poriče, odobrava ili opravdava zločin genocida, holokausta, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva utvrđen međunarodnim ili domaćim sudom, kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do tri godine.

(2) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana počini u svojstvu službenog ili odgovornog lica u institucijama Bosne i Hercegovine kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od deset mjeseci do tri godine.
Distribuiranje materijala u cilju poricanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja zločina

Član 172 b.

(1) Ko distribuira ili na drugi način učini dostupnim javnosti, putem kompjuterskih, medijskih, elektronskih ili drugih
sistema, materijal koji javno poriče, minimizira, opravdava ili odobrava holokaust, zločin genocida ili zločin protiv čovječnosti, utvrđen domaćim ili međunarodnim sudom, kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do tri godine.

(2) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana počini u svojstvu službenog ili odgovornog lica u institucijama Bosne i Hercegovine kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od deset mjeseci do tri godine.
Negiranje presuda

Član 172 c.

(1) Ko negira presude Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine kaznit će se kaznom zatvora u trajanju do tri godine.

(2) Ko krivično djelo iz stava (1) ovog člana počini u svojstvu službenog ili odgovornog lica u institucijama Bosne i Hercegovine kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 3 godine.“.

Također, u obrazloženju Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine navedeno je:
„Poricanje genocida u literaturi se označava kao „posljednja faza u izvršenju jednog genocida”. Poricatelji genocida imaju za cilj da zadaju posljednji udarac svojim žrtvama – da negiraju, minimiziraju, trivijaliziraju, odobravaju ili opravdavaju zločin i na taj način liše žrtve makar i posthumne istine. Suočene s ovom pojavom brojne zemlje opredijelile su se da poricanje genocida proglase krivičnim djelom.

Evropska unija je, također, preduzela korake prema inkriminaciji poricanja genocida. Prvo je zajedničkom akcijom 98/443/JHA bilo predviđeno da rasističko i ksenofobično ponašanje treba da predstavlja krivično djelo u svim zemljama članicama. Zatim je 2001. izrađen Prijedlog okvirne odluke o borbi protiv rasizma i ksenofobije.U ovom dokumentu u ponašanje koje se smatra rasističkim i ksenofobičnim uključuje se: ”javno podržavanje genocida ili zločina protiv čovječnosti kako su oni definirali u Statutu Međunarodnog krivičnog suda”. Ovaj prijedlog usvojio je Evropski parlament 23/05/2002.

Imajući u vidu praksu evropskih zemalja i Evropske unije, te uzimajući u obzir činjenicu da je na teritoriji Bosne i Hercegovine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom, usvajanje ovog zakona predstavlja obavezu naše zemlji“.

U maju 2020. godine, zajedno sa delegatom Zlatkom Miletićem, predložio sam novi tekst izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH s ciljem zakonske zabrane negiranja genocida. I ovaj prijedlog odbili su delegati iz SNSD-a i HDZ-a. Zato je današnji potez visokog predstavnika Valentina Inzka potpuno opravdan i utemeljen.
Pravda je spora, ali dostižna.

Vrijedilo je boriti se za pravdu i istinu.

Vrijedi nastaviti se boriti za pravdu i istinu.

Vrijedi nastaviti se boriti za svakog dobronamjernog čovjeka bez obzira koje je on vjere ili nacije”, naglasio je Bećirović.

(Vijesti.ba)

Dodik svojim potezima doveo u pitanje RS, prijetnja za mir u regiji i Evropi

Dodik svojim potezima doveo u pitanje RS, prijetnja za mir u regiji i Evropi

Željko Komšić / Arhiv Dodik je svojim postupcima, od davanja ordenja ratnim zločincima, preko raspisivanja neustavnih referenduma, do veličanja i slavljenja genocida, na najozbiljniji način doveo u pitanje opstanak manjeg bh. entiteta.

Poručio je ovo predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Svaki daljnji korak u tome smislu, odnosno pokušaj provođenja zabrane rada institucija države Bosne i Hercegovine, značit će direktne posljedice u prvom redu po Dodika a onda i po manji. bh entitet.

Očekujem da demokratski dio međunarodne zajednice hitno proširi sankcije Dodiku, koji je dokazani odmetnik od međunarodnog prava, i čije se najave više ne mogu tolerisati, jer su direktna prijetnja po stabilnost, mir i sigurnost ne samo regije nego i Evrope.

Ako je divljaštvo dopušteno Karadžiću koji je proveo genocid, to isto ne može biti dopušteno Dodiku.

Podrška u odbacivanju zakonske zabrane negiranja genocida koju mu pružaju politički saveznici iz HDZ-a je zanemariva, ali ne smije biti izgubljena iz vida, niti oproštena”, poručio je Komšić.


(Vijesti.ba)

Dodik pokrenuo inicijativu o neprihvatanju Inzkove odluke

Dodik pokrenuo inicijativu o neprihvatanju Inzkove odluke

Milorad Dodik / Vijesti.baČlan Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, ali i kojom se izražava nedvosmislen …

… stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

“Dodik poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da svojim potpisom na ovu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima Srpske zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da što masovnijim potpisivanjem ove peticije odbijemo političke manipulacije jednog dijela Zapada koji žele da jedino srpski narod u Evropi bude okarakterisan kao genocidan”, izjavio je Srni savjetnik za unutrašnju politiku člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.



On je naglasio da se ne smije zaboraviti da je Inzko ovaj sramni čin nametanja ovakvog zakona uradio baš na današnji dan, kada je poslije sarajevskog atentata Austrija, iz koje dolazi Inzko, uputila ultimatum Kraljevini Srbiji.

“Mi iz RS to ne smijemo zaboraviti i mi iz RS iz principa ne smijemo na ovo pristati”, rekao je Kovačević.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Dodik izjavio je Srni da u potpunosti razumije situaciju u kojoj se nalazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izložen stalnim napadima, te naglasio da su Srbi uvijek meta napada i da se samo zajedničkim snagama i jedinstveno mogu oduprijeti pritisku kojem su izloženi.

“I sam sam godinama bio izložen stalnim podvalama, napadima, pritiscima, koji traju i danas, kada nas pritišću da mi preuzmemo od Nijemaca `štafetu genocidnosti`, što je historijska perverzija, jer smo mi u prošlom vijeku doživjeli dva genocida i najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jasno je da dijelu međunarodne zajednice ne odgovaraju lideri poput Vučića, koji je izgradio jaku Srbiju i stalno radi na zaštiti srpskog nacionalnog pitanja.

Dodik je dodao da je očigledno da postoji sinhronizovana aktivnost kroz sve ono što se dešava, kroz napade na predsjednika Srbije Vučića, sa željom smanjivanja njegove pregovaračke pozicije, kroz udare koji dolaze i sa strane i iznutra.

“Te mnoge laži koje su dokazane u prošlosti kao takve prema njemu su uperene zato što se Srbija uspjela sa njim na najviši nivo srpskog stanovišta, što je stabilna, napreduje na ekonomskom i svakom drugom planu, što je faktor mira, dijaloga i saradnje u regionu i što pomaže Srbe i izvan Srbije”, rekao je Dodik.

(Vijesti.ba / SRNA)

Trivić: Formirajte predmet, u Srebrenici nije bio genocid!

Trivić: Formirajte predmet, u Srebrenici nije bio genocid!

Jelena Trivić / Vijesti.baJelena Trivić, zastupnica PDP u NSRS, istakla je da zločin koji se desio u Srebrenici nije genocid, nego da su to činjenice.

Formirajte predmete, ali moj stav nećete promijeniti.

“Srbi su narod koji ne kleči pred okupatorom, pogotovo neće klečati pred nametnutim zakonom. Za nas je Republika Srpska svetinja, a ovo je direktan udar na Srpsku”, poručila je Jelena Trivić u objavi na tviteru, prenosi BN.


(Vijesti.ba)

Moskva: Odluka Inzka otvoreni napad na suverenitet BiH

Moskva: Odluka Inzka otvoreni napad na suverenitet BiH

Marija Zaharova / Vijesti.baRuska Federacija duboko je uznemirena grubim i neprihvatljim miješanjem odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u unutrašnja pitanja BiH, istakla je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona je naglasila da Rusija, koja je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i član Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK), takozvanu odluku Incka o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u dijelu koji inkriminiše “poricanje” zločina određenih kategorija, doživljava kao otvoreni napad na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i punomoći njenih vlasti.

Zaharova je rekla da ovaj incident jasno potvrđuje opravdanost dosljednog stava Rusije u korist ukidanja institucije vanjskog starateljstva nad BiH, što samo stvara probleme i podriva mir i potkopava stabilnost u državi.

Ona je dodala da Inckove protivzakonite radnje protivrječe njegovom dejtonskom mandatu nepristranog i objektivnog posrednika.

“‘Odluka’ visokog predstavnika ne može imati pravne posljedice. Ulogu Parlamentarne skupštine BiH u zakonodavnom procesu niko i ništa ne može omalovažiti, zamijeniti ili ignorisati. Sudbina BiH je isključivo u rukama njenih naroda. A visoki predstavnik se u potpunosti i neopozivo diskreditovao”, istakla je Zaharova.

Ona je istakla da se promjene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kao što je, bez sumnje, BiH, vrše uspostavljenom parlamentarnom procedurom, a ne potezom pera stranog državljanina.

Zaharova je ocijenila da Inckova odluka nije ništa drugo do flagrantna zloupotreba punomoći iz Dejtonskog sporazuma i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor PIK-a da bi se sva odgovornost prenijela na lokalne strane.

“Bez presedana je takva neodgovorna samovoljna djelatnost Incka koji, ne samo da nije doprinio jačanju međuetničkog razumijevanja u zemlji, već, naprotiv, izaziva unutrašnju političku krizu. Ugroženi su međuetnički dijalog i sva dostignuća postkonfliktnog perioda. Pravedno ogorčenje, čiji se talas već podiže u BiH, ne može ne izazvati razumijevanje”, navela je Zaharova.

Ona žali što Incko nije izvukao pouku iz situacije 2015. godine, kada je skandalozno propao pokušaj da se u Savjetu bezbjednosti UN progura nacrt rezolucije kojim bi puna odgovornost za tragične događaje u BiH tokom oružanog sukoba bila stavljena na teret samo jedne od strana.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

(Vijesti.ba / SRNA)

Karić tek danas razočarana i potresena reakcijama Stanivukovića

Karić tek danas razočarana i potresena reakcijama Stanivukovića

Foto: Arhiv / Vijesti.baBenjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, reagovala je na izjavu Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke koji je kazao da je odluka Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH, a koja se odnosi na nametanje zakona o zabrani

… negiranja genocida u Srebrenici, “katastrofa i kukavički čin” rekavši da je tužna i razočarana.

Iako je trebala prisustvovati ceremoniji skokova sa Starog mosta u Mostaru, a gdje se trebala sastati sa gradonačelnikom ovog grada na Neretvi Marijom Kordićem i gradonačelnikom Banjaluke Draškom Sranivukovićem, ona je ipak istakla da je došlo do promjene plana. Kako je kazala, zbog ranije preuzetih obaveza, neće u nedjelju prisustvovati ovom događaju.

“Izvinjavam se organizatorima, ali zbog unaprijed preuzetih obaveza, neću se moći pridružiti svojim kolegama. Smatram da Sarajevo kao glavni grad treba graditi dobre mostove i kvalitetne odnose sa svim gradovima u Bosni i Hercegovini, ali i sa svim glavnim gradovima u Evropi i svijetu. Tome sam posvetila posebnu pažnju. U prvim danima mandata sam vrlo ponosna na posjetu Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle, a bilo mi je zadovoljstvo otići i posjetiti gradonačelnika Mostara Marija Kordića i Draška Stanivukovića u Banjoaluci”, istakla je Karić u Dnevniku O kanala.

Karić iznenađena reakcijama Stanivukovića

Karić je naglasila da najavljena posjeta Stanivukovića Mostaru zapravo nije utjecala na njenu odluku te da nije tačno da je on razlog što neće posjetiti ovaj grad. Ipak, dodala je da je zapravo tužna i razočarana stavom njenog kolege iz Banjaluke o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

“Zato jer sam u Banjaluku otišla iskrena, otvorenog srca i sa željom da gradimo mostove prijateljstva i budućnosti. Očekivala sam da će moj odlazak u Banjaluku zaista značiti početak promjena koje mladi gradonačelnici i mlade generacije trebaju donijeti. Vrlo sam iznenađena i potresena današnjim reakcijama Draška Stanivukovića. Za mene su zakon i pravo iznad svega i važe jednako za sve”, mišljenja je Karić.

“Ruka će biti pružena svim dobronamjernim ljudima”

Dalje je navela da je dala sve od sebe i pružila ruku koja će, kako dodaje, biti i dalje pružena svim dobronamjernim ljudima koji zapravo misle dobro građanima i građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

“Ja sam rođena u ovom gradu i u njemu sam rat provela. Smatrala sam da kao mlada gradonačelnica trebam pružiti ruku svima. I ne kajem se zbog toga. Ali zaista ne mogu reći da nisam duboko razočarana. Žao mi je što nisam i danas dočekala da vidim djelić promjene kojem sam se nadala nakon naših sastanaka”, poručila je Karić.

(Vijesti.ba / N1)

Komentariši