“BiH se nije podijelila u ratu, ko misli da će se podijeliti nekakvim porukama”

Autor:Berina Bahtanović 21. jul. 2021

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, u Danu uživo na N1, je komentarisao skoru posjetu BiH Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, ali i izjave Aleksandra Vulina, ministra unutrašnjih poslova Srbije, koje su posljednjih dana u fokusu javnosti.

Komentarišući zbog čega je BiH konstantno u fokusu Hrvatske i Srbije, kazao je:

“Ako šef jedne države komunicira sa BiH onda je to na bh. strani Predsjedništvo BiH i treba jednom glasno i jasno reći –   Komšić ne predstavlja Hrvate, Džaferović ne predstavlja Bošnjake, a Dodik ne predstavlje Srbe, oni predstavljaju BiH. Kada je BiH u pitanju, onda se mora komunicirati sa Predsjedništvom BiH. U Beogradu primaju Dodika kao da je on predstavnik Srba, on nije predstavnik Srba, on je samo član Predsjedništva”.

Adresa je Predsjedništvo BiH

Komentarisao je Milanovićevu posjetu BiH i njegovu izjavu gdje je rekao da to nije njegov službeni nego radni posjeti.

“Kada sam ja bio predsjednik, za mene je adresa bila Predsjedništvo BiH bez obzira s kim se ja u tom Predsjedništvu slagao ili ne. Svakako da se može posjećivati i druge dijelove države, ali ne može se zaobići ono što je za tebe adresa, a to je za Vladu Vlada, a za predsjednika Predsjedništvo“, istaknuo je.

Rekao je i da je na njegovom mjestu, da bi došao taj dan u Potočare, jer je to najveći zločin poslije Drugog svjetskog rata.

“Smatram da oni koji su organizirali posjetu predsjednika, morali su o tome voditi računa”, dodao je.

Kulturni korpus

Istaknuo je da se ne treba vraćati na politiku Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.

“BiH se nije podijelila u vrijeme užasnog rata, genocida i zločina, pa ko misli da se može podijeliti nekakvim porukama”, naglasio je.

O izjavama Vulina i “srpskom svetu”?

“To što on naglašava o jedinstvu srpskog svijeta, pa to se jedinstvo može ostvariti samo i jedino u ujedinjenoj Evropi, kada ćemo otvoriti sve svoje granice i kada će svaki nacionalni korpus imati mogućnosti za razvoj, taj, da kažemo kulturni korpus, biće daleko moćniji, bez obzira što ćemo imati različite države, ali ćemo imati otvorene granice”, kazao je Mesić.

Komentariši