Anela-Dženana Merdanović ruši sve predrasude: Novi automobili, novi zadaci

Anela-Dženana Merdanović iz Cazina jedina je automehaničarka u historiji belgijskog grada Eupena.

Merdanović je trenutno zaposlena u firmi "Schumacher Racing & Classics" koja je bazirana na radu sa sportskim automobilima (Ustupljeno Al Jazeeri)
Merdanović je trenutno zaposlena u firmi “Schumacher Racing & Classics” koja je bazirana na radu sa sportskim automobilima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Jasmin Alibegović 20 Jul 2021

Anela-Dženana Merdanović iz Cazina jedina je automehaničarka u historiji belgijskog grada Eupena. Ova mlada Cazinjanka za automobile je bila zainteresovana još od malih nogu, a u Belgiju se doselila davne 2004. godine sa svojom porodicom.

“Ljubav prema automobilima, tačnije samom zvuku motora, javila se još tokom ranog djetinjstva, kada me je stric kao dijete prvi put provozao na motoru. Kao i mnogi roditelji, tako i moji težili su ka tome da nam obezbijede bolji život pa su odlučili da odemo u Belgiju”, priča Anela-Dženana Merdanović.

Posebno je ponosna što je osvojila nagradu za maturski rad na državnom nivou, a priznanje joj je uručila bivša belgijska kraljica Paola Ruffo di Calabria.

“Po završetku škole za maturski rad uzela sam temu izrade kuće s glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri reguliranju kućnih komponenti: paljenje svjetla, grijanja, te reguliranje toplote, zatim paljenje muzike. Moram priznati da mi ta nagrada mnogo znači”, ističe sagovornica.

Prema njenim riječima, svaki posao je zahtjevan pa tako i automehaničarski.

Predrasuda ima posvuda

“Preciznost, oprez, odgovornost, samo su neke od mnogih stavki koje trebamo ispunjavati. Kako bi se nešto uradilo ispravno, morate to prije svega voljeti raditi. Moj radni dan počinje u sedam sati ujutro i završava u četiri sata poslijepodne, a povremeno i duže u zavisnosti od obima posla. Mijenjanje kočnica, amortizera, lakiranje i mnogi drugi poslovi dio su moje svakodnevnice”, kaže ova mlada Cazinjanka.

Činjenica da je jedina automehaničarka u historiji Eupena za nju ne predstavlja problem.

“Predrasuda ima svugdje, ali lako se ljudi razuvjere. Skoro svaki posao može biti kako za muškarce tako i za žene, pa tako i ovaj moj ako to istinski želite. Na sreću, živim u gradu gdje se ne prave razlike pa me to dodatno motiviše”, govori ova 24-godišnja djevojka koja mladima poručuje da daju svojim snovima šansu.

Dodaje da je trenutno zaposlena u firmi “Schumacher Racing & Classics” koja je bazirana na radu sa sportskim automobilima.

“Svaki dan nosi neki novi izazov. Novi automobili, novi zadaci. Trenutno sam na kursu pripreme za utrke na području Berlina. Tu će me obučavati kako pripremiti automobil za utrku za sami start, na izmjenama, šta znači brza zamjena guma. Prije svakog starta provjerava se doslovno sve, a automehaničari se pripremaju za takozvani ‘set-up’. Radi se centriranje točkova, balans automobila, provjeravaju se amortizeri. Jedno zaista novo iskustvo i izazov za mene”,  zaključuje Anela-Dženana Merdanović kojoj je prioritet završiti kurs koji je započela, a nakon toga želi postati i samostalna poduzetnica.IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši