Vlada SAD donirala 21 specijalno vozilo Oružanim snagama BiH

Vlada SAD donirala 21 specijalno vozilo Oružanim snagama BiH

Foto: Screenshot

U kasarni Oružanih snaga (OS) BiH u Rajlovcu održana je ceremonija primopredaje donacije Vlade SAD, a riječ je o 21 visokomobilnom višenamjenskom vozilu Humvee tipa M1152 i M1165.

Vrijednost donacije je više od 26 miliona američkih dolara. Kako je kazao ministra odbrane BiH Sifet Podžić, donirana vozila potvrđuju da SAD najsveobuhvatnije i najkonkretnije podržavaju OSBiH i Ministarstvo odbrane BiH, piše Avaz.

– Od 21 doniranog vozila, devet je ambulantnih odnosno sanitetskih, dok je 12 za transport trupa. Uz ranije doniranih 58 Hamvija, Oružane snage BiH sada imaju 79 Hamvija na raspolaganju i to umnogome povećava mobilnost naših snaga – rekao je Podžić.

Najavio je da će u narednom periodu biti donirano još sedam Hamvija čime će vrijednost ove donacije iznositi više od 14,3 miliona američkih dolara.

– Benefite doniranih vozila neće imati samo Oružane snage već svi građani BiH jer ćemo ih koristiti i u kriznim situacijama, elementarnim nepogodama – rekao je Podžić.

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson kazao je da mu jedrago što može uručiti ovaj poklon ameriškog naroda BiH.

– Ova vozila nazivamo višenamjesnka, mogu se kretati po raznim terenima, mogu se koristiti i u miru kao podrška Oružanim snagama. Taj kapacitet odgovora na krizne situacije u miru je nešto u što SAD ulažu sredstva kako bi se ti kapaciteti povećali. Zato je važna bila i nedavno održana vježba “Brzi odgovor” koju smo organizirali uz pomoć Nacionalne garde države Merilend, uključili smo sve agencije, i civilnu zaštitu, a sve kako bi odgovor na krizne situacije bio što bolji – rekao je Nelson.

Dodao je su SAD svjesne da je njihovo ulaganje pomoglo OSBiH da podignu svoje standarde i da se sada smatraju kao partner od povjerenja u projektima koje provode međunarodne snage.

– Pozivamo da se nastavi provedba reformi kako bi BiH ispunila standarde neophodne za euroatlanstki put, ali ne samo u oblasti odbrane i OSBiH već i kada je riječ o vladavini zakona i ekonomiji. Ove kapitalne investicije koje SAD rade u BiH, treba da postanu kapitalne investicije poreskih obveznika u BiH, zato pozivam Vijeće ministara da podrži zahtjeve koji su neophodni odnosno budžet OSBiH – poručio je Nelson.

Senad Mašović, načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH tokom obraćanja najavio je i novu donaciju Vlade SAD. Radi se o četiri multifunkcionalna helikoptera.

– Radi se o novoj opremi koja ranije nije korištena. Što se tiče helikoptera radi se o četiri UHA2. To su višenamjenski helikopteri koji se mogu koristiti kao transportni. Naša vojska po prvi put moći će koristiti helikoptere u svim vremenskim uvjetima bez obzira da li je dan ili noć – rekao je Mašović.



(Vijesti.ba)

Komentariši