Produženi mandati specijalnim predstavnicima EU-a u BiH i na Kosovu

Vijeće Evropske unije je za dvije godine, do 31. augusta 2023. godine, produžilo mandate Johannu Sattleru i Tomašu Szunyogu.

Johann Sattler imenovan je prvi put 8. augusta 2019. godine (EPA)
Johann Sattler imenovan je prvi put 8. augusta 2019. godine (EPA)

19 Jul 2021

Vijeće Evropske unije saopćilo je u ponedjeljak kako je za dvije godine, do 31. augusta 2023. godine, produžilo mandate specijalnim predstavnicima EU-a u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Predstavnik u Bosnu i Hercegovinu Johann Sattler imenovan je prvi put 8. augusta 2019. godine sa zadatkom da doprinese postizanju napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja, osiguravanju stabilne, održive, mirne, multietničke i ujedinjene zemlje, koja mirno sarađuje sa susjedima i osiguravanju da je Bosna i Hercegovina nepovratno na putu ka članstvu u Uniji, navodi se u saopćenju.

“Evropska unija će, također, nastaviti podržavati provođenje Općeg okvirnog [Dejtonskog] sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“, dodaje se u saopćenju, prenosi Beta.

Jačanje stabilnosti regije

Predstavnik za Kosovo Tomaš Szunyog imenovan je 1. septembra 2020. glodine, sa zadatkom da doprinese promoviranju stabilnog, održivog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova, uključujući jačanje stabilnosti u regiji i doprinos regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima na Zapadnom Balkanu.

Njegov zadatak je i promoviranje Kosova koje je posvećeno vladavini prava i zaštiti manjina i kulturnog i vjerskog naslijeđa, kao i podrška evropskoj perspektivi Kosova i približavanju EU u skladu s perspektivom regije i u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a u skladu s relevantnim zaključcima Vijeća EU-a, dodaje se u saopćenju.

Vijeće EU-a, ili Vijeće ministara EU-a, jedan je od glavnih organa za donošenje odluka u Evropskoj uniji.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši