Osmanović: ‘Srpski svet’ je nacistička ideja

Osmanović: 'Srpski svet' je nacistička ideja

Foto: Vijesti.ba

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović smatra da izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina o „srpskom svetu“, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrđuje da je u Srbiji na vlasti ista ideološka platforma kao i 90-ih godina.

Vučić kao funkcioner Šešeljevih radikala, i Vulin kao funkcioner JUL-a Mire Marković su aktivno učestvovali u političkim procesima iz 90-ih goidna, koji su doveli do krvavih ratova i zločina u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu. Vučić nas je prije par godina uvjeravao da je napustio Šešeljeve ideje, ali činjenica je da svo vrijeme čuva živom ideju „srpskog sveta“, vodeći kao trbuhozborac uz sebe Vulina kao simbola te ideje iz 90-ih, navodi Osmanović u izjavi za javnost.

Po njegovim riječima, „srpski svet“ je samo drugo ime za Veliku Srbiju, a riječ je o ideji koja odgovara nacističkoj ideji lebensrauma tj. „životnog prostora“.

-Ideja o „ujedinjenju svih Nijemaca u jednu državu“ pobijeđena je i presuđena pred Nirnberškim tribunalom. Velikosrpska deja o ujedinjenju svih Srba presuđena je u Hagu, ali će biti uzrok nestabilnosti i prijetnja miru na Balkanu sve dok ne bude pobijedjena na terenu, navodi Osmanović.

(Vijesti.ba / FENA)

Do kad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje

Do kad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje

Foto: Agencije

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji reagovao je na najnovije izjave o “srpskom svetu” ministra unutrašnjih polova Srbije Aleksandra Vulina.

Istaknuli su da najnoviji nastupi visokih funkcionera Srbije, posebno Vulina, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navodno željenog cilja, članstva u EU.

“Obilježavanje 13-godišnjice Pokreta socijalista očigledno je bio jedan od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore naredne godine. Ono što, međutim, brine su poruke poslate sa ovog skupa kome je prisustvovao i predsjednik Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih”, istaknuli su.

Vulin je ponovio svoju tezu koju pominje kad god mu se ukaže prilika, dodaju, da je “zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli”.

“A, da bi srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspješna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gdje god živjeli. Poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića”, naglasili su iz Helsinškog odbora.

Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike, navode dalje, “okrenuto prema svim susjedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno dokad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje”.

Helsinški odbor podsjeća da “drsko izazivanje regiona i svijeta veoma podsjeća na ponašanje Slobodana Miloševića kome je godinama polazilo za rukom da svijet stavi pred svršen čin na terenu”.

“Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je riječ o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region”, poručili su iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

(Vijesti.ba)

Kolona s posmrtnim ostacima 12 Prijedorčana krenula prema Kozarcu

Kolona s posmrtnim ostacima 12 Prijedorčana krenula prema Kozarcu

Foto: FENA

Kolona s posmrtnim ostacima 12 žrtava ubijenih 1992. godine u Prijedoru krenula je iz Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu prema Kozarcu, gdje će sutra biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je planirano da posmrtni ostaci žrtava u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu stignu u 19.30 sati. Tužna kolona će se zaustaviti u Sanskom Mostu, Ključu, Bosanskom Petrovcu, Bihaću, Bosanskoj Krupi te u Bosanskoj Otoci, kako bi se žrtvama odala počast.

Kolektivne dženaze za 12 žrtava klanjat će se 20. jula u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Žrtve koje će biti ukopane ove godine u Kozarcu ubijene su 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci u proteklom periodu su ekshumirani iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara.

Najmlađa žrtva koja će naći konačan smiraj ove godine je Fikret Marošlić. On je imao 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. Zajedno sa Fikretom ove godine bit će ukopan i njegov otac, Himzo Marošlić koji je imao 47 godina u momentu smrti. I njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. On je ujedno i najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine.

Nakon kolektivne dženaze u Šehidskom mezarju Kamičani i Šehidskom mezarju Čarakovo biće ukopani:

1. Emin (Hasan) Ćoralić , rođen 1950. godine;

2. Vasif (Mahmut) Mujkanović, rođen 1960. godine;

3. Rifet (Abid) Kahrimanović, rođen 1959. godine;

4. Sakib (Mustafa) Denić, rođen 1958. godine;

5. Hasib (Hasan) Behlić, rođen 1950. godine;

6. Mirso (Šefik) Brdar, 1963. godine;

7. Ismet (Husein) Hirkić, rođen 1950. godine;

8. Idriz (Ešef) Duračak, rođen 1954. godine;

9. Nedžad (Adem) Fazlić, rođen 1959. godine;

10. Samir (Rizvo) Merdžić, rođen 1970. godine;

11. Himzo (Redžo) Marošlić, rođen 1945. godine;

12. Fikret (Himzo) Marošlić, rođen 1971. godine.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Vulinova izjava o ‘srpskom svetu’ izazvala burne reakcije javnosti

Vulinova izjava o 'srpskom svetu' izazvala burne reakcije javnosti

Foto: Vijesti.ba

Izjava Aleksandra Vulina u kojoj je poručio kako je “zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta, odnosno da objedini Srbe gdje god budu živjeli”, izazvala je burne reakcije javnosti.

Sociolog iz Banjaluke Srđan Puhalo, kazao je kako se u “njegovo vrijeme to zvalo Velika Srbija” dok su drugi s dozom humora prokomentirali da je riječ o stvaranju “Ujedinjenog Kraljevstva Srbije”.

“Politika ‘Srpskog sveta’ je nastavak pogubne politike iz devedesetih godina. Ta politika je dovela do destrukcije države, društva i nebrojenih porodičnih tragedija. Zloupotreba nacionalnih osjećanja u predizborne svrhe je sramna politička matica ovog režima”, naveo je Vojislav Janković, član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković također se oglasio i pozvao Vladu Crne Gore da reaguje.

“‘[Srbija] nema pravo da odustane od objedinjavanja, [..] od srpskog sveta. Da bi srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspešna, [..] da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gde god živeli’. Srpski ministar policije otvoreno prijeti. Vlada Crne Gore, reakcija?”, tvitao je.

Profesor Senadin Lavić napisao je: “Ono što se danas označava sintagmom ‘srpski svet’ jeste, ustvari, ‘srpska pustinja'”.

Aktivista za ljudska prava i član Građanske inicijative 21. maj iz Crne Gore Aleksandar Zeković kazao je kako su ranije upozoravali na ovakve stvari, ali da su ih ismijavali.

“Nakon istorijskih izbora 30.08.2020, nova politička većina (pobjednici svih boja) je tvrdila da izmišljamo priču o Srpskom svetu, dio aktivista civilnog društva i novinara da je preuveličavamo a Vulin danas više nego jasan: Srpski svet je naš zadatak”, napisao je.

Podsjetimo, ranije je reagovao i Denis Zvizdić kazavši da providne hegemonističke priče ništa dobro nisu donijele nikome.

Na mrežama su uslijedile i šaljive reakcije, ali i uvrede na račun Vulina.

(Vijesti.ba / N1)

Komentariši