Goran Ivanišević primljen u tenisku Kuću slavnih

Osvajač Wimbledona iz 2001. postao je prvi Hrvat koji je dobio ovo priznanje.

Uz Gorana Ivaniševića, u Kuću slavnih uvršena je i Conchita Martinez (Reuters)
Uz Gorana Ivaniševića, u Kuću slavnih uvršena je i Conchita Martinez (Reuters)

18 Jul 2021

„Ovo je ostvarenje snova“, rečenica je kojom je wimbledonski pobjednik Goran Ivanišević zaključio svoj govor na svečanosti u Newportu, gdje je 49-godišnji Splićanin postao prvi Hrvat koji je uvršten u Međunarodnu tenisku kuću slavnih.

Uz Ivaniševića je na istoj svečanosti u Kuću slavnih iz njegove generacije 2020. uvrštena i Conchita Martinez, prva Špankinja koja je 1994. osvojila wimbledonski naslov.

Iz generacije 2021. tu čast dobile su “Originalnih 9”, devet igračica predvođenih s Billie Jean King, koje su bile pionirke borbe za izjednačavanje statusa i prava između tenisačica i tenisača te začetnice današnjeg WTA Toura, a posthumno je u Kuću slavnih uvršten veliki teniski trener i pedagog Dennis Van der Meer poznat pod nadimkom “Učitelj učitelja”.

Dobri i loši trenuci

Gorana je u društvo teniskih besmrtnika uveo njegov dječački idol John McEnroe, a medalju člana Međunarodne kuće slavnih oko vrata mu je objesio predsjednik ove organizacije i njezin član Stan Smith.

“Prije 42 godine sam započeo ovo putovanje iz malog grada Splita u Hrvatskoj i danas će ono završiti u Newportu. Na tom putu moram zahvaliti nekim ljudima, s kojima sam prošao kroz dobre i loše trenutke, kroz uspone i padove”, rekao je Goran prije nego što je nabrojao imena svih svojih trenera, “jer su mu pomogli da postane igrač kakav je bio”, prenijela je Hina.

Ivanišević je jedini teniser u historiji koji je Wimbledon osvojio u nastupu koji mu je omogućila pozivnica (2001. godine). Hrvatskom teniseru, koji se oprostio 2004., to je ujedno bio jedini Grand Slam trofej u karijeri.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši