U Trnovu odata počast brutalno ubijenim Srebreničanima

U Trnovu odata počast brutalno ubijenim Srebreničanima

Foto: AA

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas na stratištu Godinjske Bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srbijanske jedinice “Škorpioni”, prije 26 godina, pucnjima u leđa ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 36 godina, javlja Anadolu Agency

Mjesto njihovog stradanja, na kojem ni nakon 26 godina nema spomen-obilježja, obišli su članovi porodica, rodbina ubijene šestorice Srebreničana, predstavnici udruženja i Općine Trnovo, te mnogi građani koji su im odali počast polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe.

Sejdalija Delić, brat Juse Delića, koji je strijeljan u Trnovu od brata se rastao prije izvedene zasjede.

– Tu kad smo se rastali, nikad ga više nisam vidio, dok se nije snimak pojavio. Prvi put sam snimak vidio, ali nisam (brata, op.a.) ga prepoznao. Toliko je bio izudaran, izmaltretiran… Kad sam prvi put vidio snimak, gledao sam i zamišljao, jer sam i ja isto to preživio, kao da se i ja tu nalazim, da i mene strijeljaju – rekao je Delić.

Ubijeni Delić identifikovan je uz pomoć DNK analizom njegovih članova porodice.

Sejdalija Delić prisjeća se kako se od brata rastao nekoliko dana ranije.

U ovom ratu, Sejdalija je izgubio trojicu braće, a ni očevo srce nije izdržalo ovu tugu.

Mnogobrojni su članovi uže i šire porodice Delić, ali i Sejdalijine supruge koji su ubijeni u ratu.

– Mi moramo dok smo živi dolaziti i podsjećati, da omladina ne zaboravi, jer ako zaboravimo desit će nam se ponovo. Ovo je 11. genocid bio nad Bošnjacima na području Balkana, i ako zaboravimo, desit će nam se i 12. – rekao je Delić.

Podsjetio je kako zločinci nisu birali žrtve, već su ubijali i žene i muškarce, i stare i mlade.

– Opominjati i ne zaboraviti, i ne halaliti. Ja nit ću kad zaboraviti ni halaliti dok sam živ. Ne može se ni halaliti. Kad vidim svog brata onako ubijenog, da zaboravim i halalim?! Meni to svijest ne dozvoljava, da halalim i zaboravim – kazao je Delić.

Među okupljenima danas bila je Erma Klančević, čiji je daidža bio Azmir Alispahić.

– Nažalost, moja nana je preselila (na Ahiret, op.a.). Ja i mama smo jedine koje dolaze da opominjemo, pričamo, da se ne zaboravi. Svake godine je sve manje i manje onih koji dolaze i posjećuju. Ako mi ne budemo pričali, zaboravit će se i ponovo će nam se desiti ovo što nam se desilo 1995. godine – pričala je Erma Klančević kroz suze.

Prisjetila se pomenutog snimka na kojem su prepoznali Azmira, te upitala kome je smetalo dijete od 16 godina.

Šestoricu Bošnjaka, dječaka i muškaraca iz Srebrenice, na mučki način, pucnjima s leđa, ubili su pripadnici srbijanske jedinice “Škorpioni” u julu 1995. godine u Trnovu. Ubijeni su Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (16), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

Zločin nad šestoricom civila bošnjačke nacionalnosti pripadnici “Škorpiona” su snimili kamerom. Tokom suđenja Slobodanu Miloševiću 2005. godine, snimak strijeljanja je objavljen, nakon čega je obišao svijet.

Na snimku se vidi se kako nekolicina pripadnika “Škorpiona”, od kojih neki imaju crvene beretke na glavama, iz kamiona izvode šestoricu vezanih civila. Uz pogrdne riječi i uvrede, potom ih odvode u šumu, a zatim na proplanku pojedinačnim hicima i rafalima četvoricu ubijaju s leđa. Žrtvama na tlu, počinioci su potom iz neposredne blizine pucali u glave. Preostala dvojica zarobljenika bila su primorana da tijela prenesu, a zatim su “Škorpioni” i njih ubili u obližnjoj polusrušenoj kući.

Počinioci zločina kod Trnova su uhapšeni u Srbiji i Hrvatskoj i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Komandant “Škorpiona” Slobodan Medić Boca bio je osuđen na 20 godina zatvora, a njegov brat Branislav Medić na 15 godina. Petru Petraševiću, koji je priznao krivicu, izrečena je zatvorska kazna od 13 godina. Milorad Momić u Hrvatskoj je osuđen na 15 godina zatvora, kao i Slobodan Davidović.

Slobodan Medić je 2014. godine s cijelom porodicom poginuo u saobraćajnoj nesreći u Srbiji, za vrijeme slobodnog vikenda na koji je bio pušten sa izdržavanja kazne.

 (Vijesti.ba / AA)

Obilježena 28. godišnjica masakra u Tarčinu

Obilježena 28. godišnjica masakra u Tarčinu

Foto: Služba za protokol i press KS

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na mjesto masakra kod Osnovne škole “Hilmi ef. Šarić” u Tarčinu danas je obilježena 28. godišnjica masakra, kada je od eksplozivnog dejstva granate ispaljene sa agresorskih položaja Vojske Republike Srpske ubijeno sedam, a lakše i teže ranjeno šestero naših sugrađana.

Na današnji dan 1993. godine ubijeni su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je u ime Kantona Sarajevo prisustvovala obilježavanju, rekla je da je bitno sjećati se i govoriti o žrtvama, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

“Potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti igdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije”, naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su članovi porodica ubijenih i njihovi sugrađani, predstavnici Općine Hadžići, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92- 95, Unije civilnih žrtava rata KS i Udruženja “Da se ne zaboravi i ne ponovi 92-95” Hadžići, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(Vijesti.ba)

Komentariši