Sutkinja: Komentari tužitelja o neupotrebljivosti respiratora – proizvoljni

Sutkinja: Komentari tužitelja o neupotrebljivosti respiratora - proizvoljni

Foto: Vijesti.ba

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Respiratori”. Tužilaštvo BiH i ovaj je put izvodilo svoje materijalne dokaze.

Na samom početku u sudski spis zavedeni su dokazi koje je tužilac Džermin Pašić prezentirao na prošlom ročištu prije dva dana, a zatim je nastavio s izvođenjem novog seta dokaza.

Tužilaštvo je danas ustvrdilo da je u mail komunikaciji od 14.4.2020. Sanita Alagić, inače pomoćnica Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića obavijestila o kupoprodaji, kako piše u dokumentu koji je danas predstavljen, 10 invazivnih respiratora marke HC VE003, u ukupnoj vrijednosti 10.530.000 KM, sa rokom isporuke do 15.4.2020. Hodžića su, također, iz FUCZ-a upitali zbog čega će kasniti s isporukom tih respiratora.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović pritom je, prvi od bezbroj puta koliko su to uradili i Begović i advokati optuženih, upozorila Pašića da ne komentariše dokaze koje izvodi, te da nema potrebe za diskusijom tamo gdje ona nije potrebna.

Tužilac je nastavio ponovnim iznošenjem tvrdnji da je između optuženih postojalo sinhronizovano djelovanje, kao i da je svako od njih imao svoju ulogu, što je Vasvija Vidović, advokatica premijera FBiH Fadila Novalića, okarakterisala nametanjem teza.

Dana 22.4.2020., dalje navodi, Hodžić je Alagić poslao mail u kojem je informiše kako će doći do promjene datuma isporuke i naziva proizvođača, zbog izmjena zakona u Kini.

“Zatražio sam da se potpiše aneks ugovora. I sam premijer je rekao da to nije problem”, naveo je Hodžić u dopisu Saniti Alagić.

Ona mu je odgovorila da Vlada FBiH nije potpisnik ugovora, te ga je stoga zamolila da pismenim putem na protokol FUCZ-a dostavi obavijest o razlozima kašnjenja isporuke, na šta joj je Hodžić odgovorio: “Biće danas na Vašem protokolu”.

Potom je tužilac prezentirao još jedan od dopisa Hodžića, u kojem je navedeno da će u subotu, 25.4.2020. na Sarajevski aerodrom biti isporučeno 80 respiratora ACM812A, dok će preostalih 20, zbog nedostatka prostora u avionu, biti isporučeno njegovim prvim narednim letom iz Pekinga.

Odbrana je ovdje uložila prigovor na autentičnost prezentiranog dokumenta, s obzirom da ga je tužilac prvo izveo sa kopije, a tek potom sa orginala, što je sutkinja ocijenila nepotrebnim, te ga zamolila da ubuduće odmah ide s orginalom, ako očekuje prigovor odbrane na autentičnost.

Pašić je naveo da su nakon sastanka Hodžića i Solaka, koji je održan 22.4.2020., uslijedile aktvnosti na promjeni vrste respiratora koja je bila navedena u ugovoru, koje su poduzimane retroaktivno i krivotvorenjem dokumenata. Istog dana, tvrdi tužilac, po naredbi Solaka mijenja se predmet ugovora.

Također 22.4., navodi optužba, Hodžić je proslijedio mail Alagić u kojem joj prvi put, 21 dan od zaključivanja ugovora, šalje specifikacije respiratora ACM812A.

– Alagić istog dana sačinjava ugovor kojim se mijenja model respiratora HC VE003 u ACM812A, dok ostali dijelovi ostaju isti. Uslijedile su i izmjene svih dokumenata u FUCZ-u koji su se odnosili na respiratore – ističe Pašić.

Prigovor je ovdje uložila odbrana, kazavši kako ne može tužilac tvrditi da su modifikovani dijelovi dokumenata, te da to jedino može uraditi vještak.

– Nemojte dozvoliti ovdje da tužilac bude vještak – apelovali su iz odbrane na članove Sudskog vijeća, te Pašića upitali gdje piše da je dokument modifikovan.

– I ponuda “Srebrene maline” od 2.4.2020. je izmijenjena, te je sada naveden respirator ACM812A. Osim toga, provode se aktivnosti na upisu “Srebrene maline” u registar veleprometnika medicinske opreme i izdavanje saglasnosti za uvoz medicinske opreme/respiratora – rekao je tužilac.

Potom je pročitao sadržaj jednog od dopisa Hodžića u kojem je naveo: “Lično premijer rješava dozvolu i naša firma će je imati do dolaska robe”.

“Srebrena malina” 24.4.2020., dalje nastavlja tužilac, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH predaje zahtjev za upis u registar veleprometnika medicinskih sredstava. Pašić je ovdje ustvrdio da su se u ovom pogledu sve aktivnosti vršile ubrzanom dinamikom, te da iza svega stoji Vlada FBiH.

Reagovala je advokatica Vidović, koja je rekla da to nigdje ne piše.

– Problematično je to što tužilac sve vrijeme pokušava da tumači dokaze – obratila se Vidović Sudskom vijeću.

Sutkinja Begović ponovo je upozorila Pašića da ne izvodi zaključke o dokazima, te da skrati svoje komentare.

Tužilac je nastavio iznoseći ispis jednog maila u kojem Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH 27.4.2020. obavještava “Srebrenu malinu” da je potpisano rješenje o upisu u registar veleprometnika medicinskih sredstava i data saglasnost za hitan uvoz respiratora ACM812A.

Nešto ranije prije toga, tačnije 15.4.2020., navodi Pašić, Solak je u svojoj Izjavi ustvrdio da je “Srebrena malina” ovlaštena da obavi interni uvoz i carinjenje respiratora ACM812A za potrebe FUCZ-a.

Solakova advokatica Marsela Bajramović ovdje je uložila prigovor, kazavši da ovaj dokument samim datumom (15.4.2020.) pokazuje da je tužilac prethodno iznosio kontradiktorne dokaze i sam ih devalvirao, navodima o mijenjanju modela i učešću optuženih u tim radnjama.

Sutkinja Begović prihvatila je prigovor odbrane na konstataciju tužioca, koji je kazao, čitajući specifikacije respiratora, da oni ne mogu liječiti Covid pacijente.

Odbrana je kao primjer navela da ni na rendgen aparatu ne piše da samo služi za snimanje pluća, već da se njim mogu snimati i drugi organi.

Također, Begović je ocijenila da je takva tužiteljeva ocjena bila proizvoljna.

Tužilac Pašić nastavio je s izvođenjem dokaza o, kako je kazao, krivičnom djelu pranja novca.

– Hodžić je 27.4.2020. sa računa Privredne banke Sarajevo podigao blagajnički maksimum u iznosu od 100.000 KM – rekao je Pašić, a potom ga je prekinula Hodžićeva advokatica Mirna Avdibegović, koja je navela da je veći dio tog novca (87.000 KM) tog dana bio u depou suda.

Tužilac je u nekoliko navrata pokušao prezentirati ispis listinga brojnih poziva koje je tog dana sa svog mobilnog telefona obavio Hodžić. No, u tome su ga uporno sprječavali odbrana i sutkinja Begović, pitajući ga šta time želi dokazati.

Na kraju je Pašić ipak prezentirao bazne stanice sa kojih je svojim mobitelom, kako to tvrdi, Hodžić obavljao pozive. Čitao je Pašić vremenskim redoslijedom lokacije sa kojih je od ranih jutarnjih pa do večernjih sati telefonom razgovarao Hodžić. Tako su se na tom našli brojni gradovi: Vogošća, Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, zatim opet Vogošća, Visoko, Kakanj, Zenica, Zavidovići, Maglaj, Doboj, Derventa, Laktaši, … Banjaluka, Vogošća…

Tu ga je dočekala advokatica Avdibegović riječima: “Na koji način je Fikret Hodžić, kao Superman, bio u Banjaluci, pa za 10 minuta u Vogošći, pa onda opet negdje drugo”. Ovaj listing ocijenila je nerelevantnim dokazom.

Nadovezala se u šaljivom tonu Senka Nožica, advokatica ministrice Jelke Milićević, kazavši da se Hodžić tog dana stvarno navozao, ali da su ovi dokazi potpuno nepotrebni.

Naredno ročište zakazano je za 28. juli sa početkom u 9 sati.

D. K. 

(Vijesti.ba)

Komentariši