SUD BIH ODBIO PRIJEDLOG DRŽAVNOG TUŽIOCA : OSMAN MEHMEDAGIĆ PUŠTEN NA SLOBODU

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić pušten je na slobodu. Sud BiH odbio je prijedlog državnog tužioca Olega Čavke da se Mehmedagiću odredi jednomjesečni pritvor. Mehmedagiću nije određena ni mjera zabrane obavljanja dužnosti direktora OSA-e, što znači da će on nastaviti da rukovodi Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH. Određena mu je mjera zabrane kontaktiranja sa vlasnikom Američkog univerziteta Denisom Prcićem koji je u četvrtak pušten iz pritvora.

Podsjećamo, u srijedu ujutro, po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su direktora OSA-e zbog sumnje da je počinio krivično djelo krivotvorenje diplome i pranje novca. Noć uoči hapšenja Istraga.ba je objavila da su lideri SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, dogovorili sa svojim partnerima u Sarajevu da, pored ostalog, uhapse direktora OSA-e kako bi na taj spasili Gordanu Tadić na poziciji glavne državne tužiteljice.

“Kraj svih ovih loših momenata koje imamo u BiH, sigurnosna situacija u zemlji je izuzetno dobra. Ako je sigurnosna situacija dobra, a vodi se već drugi proces protiv mog branjenika, može li se išta drugo zaključiti nego da je ovo produkt političkih igara. Treba samo uključiti logiku. Iza ovih izjava stojim i spremna sam za njih odgovarati”, kazala je nakon ročišta na Sudu BiH Mehmedagićeva braniteljica Senka Nožica. 

Ovo je četvrti krivični postupak protiv direktora OSA-e u posljednje nepune dvije godine. Sve predmete glavna državna tužiteljica Gordana Tadić dala je u rad tužiocu Olegu Čavki.

Prvo je u jesen 2019. godinen Čavka formirao predmet u vezi sa diplomom direktora OSA-e, stečenom na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka. Tužilaštvo je tada dalo nalog Inspektoratu Republike Srpske da provjeri vjerodostojnost diplome. Nakon toga  Inspektorat je odbio poništiti diplomu direktoru OSA-e, ali je Vlada Republike Srpske razriješila šeficu Inspektorata. U novembru 2019. godine diploma je poništena, ali je Okružno sud u Banja Luci utvrdio da je poništavanje bilo – nezakonito.

Nakon što mu je propala ta istraga, Čavka je formirao predmet “Pošta” te je u oktobru 2020. godine Mehmedagića optužio zbog toga što je, kao direktor OSA-e, naredio izuzimanje snimaka nadzornih kamera kako bi dokazao ko podnosi anonimne krivične prijave protiv nosilaca pravosudnih funkcija. Tada je utvrđeno da su anoniomne prijave na osnovu kojih je Tužilaštvo BiH “formiralo predmete” podnosili najbliže saradnice federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Nakon provedenog suđenja, Sud BiH je odlobodio Mehmedagića, a postupajuči sudija Branko Perić je rekao da se nad ovim predmetom “nadvila politika” i da je sud bio pod velikim pritiskom, ali da nije podlegao.

Propašću tog predmeta, Oleg Čavka u decembru prošle godine formira treći predmet nazvan “sigurnosne provjere” i podiže optužnicu protiv direktora OSA-e zbog toga što je predložio Vijeću ministara BiH da u Komisiju za sigurnosne provjere imenuje Muriza Druškića. Sud BiH odbio je potvrditi tu optužnicu. Međutim, Čavka u februaru ove godine ponovo Sudu BiH, za isti slučaj, dostavlja optužnicu protiv Mehmedagića. I ova optužnica nije potvrđena.

Nakon što je propao i treći slučaj, Oleg Čavka “formira predmet” Američki univerzitet tvrdeći da je direktor OSA-e na toj visokoškolskoj ustanovi nezakonito stekao diplomu. Sredinom juna Čavka prvo hapsi vlasnika Američkog univerziteta Denisa Prcića, a u srijedu se odlučuje na hapšenje direktora OSA-e. Akciju je proveo MUP Kantona Sarajevo, a prethodne naredbe Suda BiH nisu izdate. Čavka je, na kraju, predložio određivanje jednomjesečnog pritvora, ali je Sud BiH odbio taj prijedlog. Tako je i službeno propao četvrti predmet protiv direktora OSA-e. Sve predmete je, rekosmo, pokrenuo državni tužilac Oleg Čavka. I sve to za nepune dvije godine.

(Slobodna Bosna)

Izetbegović: Hapšenje Mehmedagića politički pritisak

Izetbegović: Hapšenje Mehmedagića politički pritisak

Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je da je hapšenje direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića politički pritisak Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

– To se radi samo Bošnjacima. Sasvim sigurno se radi o jednom političkom pritisku i političkim procesima jer na tapetu su samo ministri iz SDA, Bisera Turković i Selmo Cikotić, koji su dobri ministri – kazao je.

Također, za Mehmedagića kaže da je dobar šef obavještajne službe, da je dio sigurnosti države te da s razlogom ide ‘na nerve’ neprijateljima BiH.

– Prvo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, zatim premijer FBiH Fadil Novalić. Nezamislivo je da se to radi bilo kome drugom osim Bošnjacima, nažalost, uz pomoć nekih bošnjačkih kadrova – kazao je Izetbegović.

Komentirajući inicijative da se ukine Ured visokog predstavnika (OHR), Izetbegović je kazao da je to samo politička poruka te da od toga nema ništa, jer svi znaju šta su uslovi za odlazak OHR iz BiH.

– Najvažniji je onaj od kojeg smo jako daleko, a to je stabilnost i stanje u zemlji. Čudi me samo da Kina, koja želi investirati u BiH, ima takve stavove – zaključio je Izetbegović.

(Vijesti.ba)

Odbijen prijedlog Tužilaštva, Mehmedagić pušten na slobodu

Odbijen prijedlog Tužilaštva, Mehmedagić pušten na slobodu

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora osumnjičenom Osmanu Mehmedagiću danas je donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva, te su osumnjičenom izrečene mjere zabrane, saopćeno je iz Suda.Mehmedagiću je zabranjeno sastajanje sa određenim osobama, odnosno međusobni kontakti na bilo koji način sa drugim osumnjičenim osobama – Denisom Prcićem, Melisom Belkić-Mujkanović, Emirom Mujkanovićem, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu, uključujući i približavanje njima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojom osobom osim sa braniocima.

Kako se u saopćenju navodi, osumnjičeni Mehmedagić u cilju redovnog obavljanja funkcije na kojoj se nalazi, izuzetno može komunicirati sa svjedocima Tužilaštva BiH i drugim osobama na udaljenosti i manjoj od 50 metara, ali mu se zabranjuje da sa tim osobama razgovara o ovom predmetu.

O svakom takvom kontaktu dužan je prethodno obavijestiti postupajućeg tužioca. Izrečena mjera zabrane će trajati dok za njom postoji potreba, a opravdanost ove mjere će se kontrolisati svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se posebno upozorava da mu se može odrediti pritvor, ukoliko ne budu postupao u skladu sa mjerom izrečenom ovim rješenjem, navodi se u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši