Obrazloženje odluke Ustavnog suda BiH o zahtjevu parlamentaraca za HE Buk Bijela

Autor:N1 BiH 16. jul. 2021

Izvor: N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine objavio je odluke o zahtjevima parlamentaraca za HE Buk Bijela i Milorada Dodika o ustavnosti Zakona o zastavi BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu. Ustavni sud je naložio Komisiji za koncesije BiH da u svojstvu zajedničke komisije za koncesije, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke, riješi sporna pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, nastala u vezi s dodjelom koncesija, naveli su iz ove institucije.

Kada je riječ o zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Ustavni sud BiH je utvrdio da je “osporeni zakon u saglasnosti sa članom I/6. Ustava Bosne i Hercegovine, jer se u konkretnom slučaju  ne radi o odluci, odnosno zakonu Parlamentarne skupštine BiH, kojim se utvrđuje zastava kao simbol Bosne i Hercegovine u smislu vrste, izgleda i oblika simbola, već o zakonu kojim su na drugačiji način regulirana pitanja isticanja zastave Bosne i Hercegovine i nepoštivanja pojedinih zakonskih odredaba propisivanjem prekršajne odgovornosti”.

Ustavni sud BiH je utvrdio i kršenje zabrane diskriminacije.

“Redovni sudovi nisu negirali činjenicu o postojanju dviju škola u jednoj školskoj zgradi, ali su to tumačili isključivo kao administrativno pitanje, a ne kao pitanje razdvajanja djece prema etničkom principu u obrazovnom procesu”, navode iz Ustavnog suda BiH.

Komentariši