Završeni protesti građana ispred Tužilaštva BiH

Nešto prije 11 sati građani su se razišli i protesti su završeni.

Veliki broj policajaca prisutan je ispred zgrade Tužilaštva BiH gdje je jutros u nadležnost predat Osman Mehmedagić, direktor OSA-e.

Ispred zgrade Tužilaštva BiH počelo je okupljanje građana koji su došli izraziti protest odluci Tužilaštva i dati podršku Mehmedagiću.

Podršku su dali i borci iz Federacije BiH.

Na jedinom transparentu koji su razvili okupljeni građani, njih stotinjak, piše: “Nije vam ovo 1983. godina”



Okupljeni građani u izjavi medijima izrazili su nezadovoljstvo postupcima prema dokazanim patriotama u BiH.

– Ne može se primjenjivati selektivna pravda, ona mora biti jednaka za sve i jednako se postupati prema svima. Ovdje nešto smrdi, ovo je politički montirana optužnica – poručio je jedan od građana.

Salko Zildžić, zastupnik u Federalnom parlamentu, u izjavi medijima rekao je da je na proteste došao kao građanin, a ne u svojstvu političara.

– Više od godinu dana pratim zbivanja kada je u pitanju Tužilaštvo BiH i odnos prema OSA-i. Ovo što se dešava nije zapamćeno u demokratskim sistemima i zemljama, zbog toga izražavamo ovakav vid protesta – protest običnih ljudi, običnih građana – kazao je Zildžić.

Sve ovo, naglašava, izgleda kao svojevrsni državni udar.

– Imali smo već suđenja direktoru OSA-e, sve te optužbe su pale u vodu. Ljudi koji su pratili suđenje mogli su vidjeti da se radi o predstavi za javnost. Kada sa suđenjima nije uspjelo, uslijedilo je hapšenje koje je nonsens za svako demokratsko društvo. OSA ima pohvale svih stranih partnerskih agencija. S jedne strane imamo priču o diplomi, a s druge razne afere koje se ne procesuiraju – dodao je Zildžić.

Mirza Hajrić, bivši ambasador BiH i nekadašnji saradnik prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, kaže kako je tu privatno, kao prijatelj Mehmedagića.

Ističe kako ne spori da Tužilaštvo provjerava diplomu direktora OSA-e, ali da to nije razlog za privođenje.

Također dodaje da se radi o provokaciji i da Mehmedagića već duže vrijeme nastoje osuditi, dok se istovremeno ne procesuira milionski kriminal.

“Ostavka, ostavka”, skandirali su u nekoliko navrata okupljeni građani, zahtijevajući ostavku od glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Nešto prije 11 sati građani su se razišli i protesti su završeni.

(Vijesti.ba)

Komentariši