Tužilac: Prcić izdao diplomu kako bi Osman Mehmedagić ostao direktor OSA-e

Autor:Maja Beker 15. jul. 2021

Izvor: N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište o produženju pritvora Denisu Prciću koji se tereti, između ostalog, za navodno izdavanje lažne diplome Osmanu Mehmedagiću. Tužilaštvo BiH istaklo je kako je Prcić izdao tu diplomu kako bi Mehmedagić zadržao poziciju.

Uhapšen direktor Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić

Denis Prcić

Denis Prcić nakon hapšenja: Sve je ovo zbog Osmana Mehmedagića

18. jun. 20211

Tužilac je obrazlažući zahtjev za produženje pritvora, kazao kako pregledom dokumentaciju nisu pronašli ime Osmana Mehmedagića u bazi u periodu od 2008. do 2013. godine. Isitče kako je prva stranica indexa Damira Mujkanovića istrgnuta i da je umjesto nje ubačena nova s imenom Mehmedagića.

Prcića su osumnjičili i da je organizovao prikrivanje dokumenata kako ih Tužilaštvo ne bi pronašlo. Nakon što su došli u posjed dokumenata i servera, oni su poslani u Institut za forenziku u RS.

Istraga proširena na još nekoliko državnih službenika

Otkriveno je i to da je istraga proširena i na još nekoliko državnih služenika koji imaju krivotvorene diplome na osnovu kojih su postavljeni na pozicije.

Odbrana tvrdi kako ništa od navednog nije tačno, a Vasvija Vidović je istakla kako ovaj predemt uopće nije u nadležnosti Suda BiH. Rekla je kako njen branjenik nije organizova skrivanje dokumenata već da su oni iznošeni zbog toga što im je ugovor o najmu prostorija istekao.

Rekla je i to kako je Tužilaštvo gledalo pogrešne spiskove, ne aktivnih studenata već potencijalnih.

Vidović je naglasila i to kako je diploma Osmana Mehmedagića koju je stekao na Univerzitetu za poslovne studije u Banjoj Luc validan i da je Okružni sud Banjaluka donio presudu kojom je poništio akt inspektorata.

Sud BiH će u zakonskom roku donijeti odluku.

Podsjetimo, Prcić je uhapšen 18. juna ove godine. Tereti se za djela zloupotreba položaja, falsifikovanje službene isprave te falsifikovanje ili uništenje službenih knjiga. Osman Mehmedagić uhapšen je jučer zbog ovog slučaja, ali i sumnji za druga krivična djela. On je jutros predat u nadležnost Tužilaštva BiH.

Komentariši