Protest u Mostaru: OSA je stub države, stop političkom Tužilaštvu

Autor: Anisa Bukva15. jul. 2021

Izvor: N1

Na trgu Musala u Mostaru održan je skup podrške uhapšenom Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno sigurnosne agencije (OSA). Demonstranti su se okupili na ovom mjestu u 9:30 sati u isto vrijeme kada i demonstranti ispred Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Oba protesta je organizovala neformalna grupa građana, a kako su istakli prisutni, ovo okupljanje je održano kako bi poslali poruku Osmanu Mehmedagiću da su uz njega te da imaju njegovu podršku.

“OSA je stub države! Stop političkom Tužilaštvu”, stajalo je na jednom od transparenata u Mostaru.

“Hapšenje je državni udar”

Muhamed Taslidža, iz Regionalnog saveza patriotske lige, kazao je za N1 da je danas poslana jasna poruka da je ovo hapšenje klasičan državni udar na institucije Bosne i Hercegovine.

POVEZANA VIJEST

Poruka sa protesta: Hapšenje Mehmedagića je predstava za javnost

“I jedan u nizu lanaca rušenja kompletnog sistema i negiranja kadrova iz reda bošnjačkog naroda. Ovo je dno dna i iza ovoga ne ostaje ništa drugo narodu nego da pronađu način kako da demokratskim putem brane državu ili ako ne bude tako ostaje nam samo onda da je oružano branimo. Osuđujemo čovjeka (Mehmedagić) za određene stvari i kao instituciju jer reaguje na određene promjene koje se u Tužilaštvu i sudstvu ostavljaju sa strane, a ljudi se optužuju za sitnice. Tražimo manu jer čovjek ima klempavo uho, a ne jer neko negira državu. Prema tome jasno je da ovaj sistem ne funkcioniše zbog negatora koji primaju platu od ove države”, mišljenja je Taslidža.

Mehmedagić je u Tužilaštvu BiH

Podsjetimo da su jučer pripadnici MUP-a KS uhapsili Osmana Mehmedagića zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Policija još jednom provjerava navode o tome da je Mehmedagić krivotvorio diplomu kojom je i konkurisao za poziciju direktora OSA-e BiH, međutim sumnjiv im je i način na koji je on kupio dvije kuće u Sarajevu.

Mehmedagić se do predavanja u Tužilaštvo BiH nalazio u prostorijama MUP-a KS na ispitivanju, a policija je jučer izvršila uviđaj u njegovoj kući kako bi se utvrdila njena vrijednost.

Mehmedagićeva diploma iz Banje Luke je validna i važeća

Mehmedagićeva diploma iz Banje Luke je validna i važeća

Vasvija Vidović / FENA Vasvija Vidović, advokatica dekana Američkog univerziteta Denisa Prcića koji je osumnjičen da je omogućio nezakonito sticanje diplome direktoru Obavještajno sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, smatra da nema osnova za produženje pritvora Prciću.

– Da bi krivično djelo koje se stavlja na teret mom branjeniku bilo izvršeno, prethodno je morao glavni izvršilac, a Tužilaštvo tretira jasno da se radi o gospodinu Mehmedagiću, izvršiti krivično djelo – izjavila je danas Vidović nakon ročišta Prciću o produženju pritvora koje je održano u Sudu BiH.

Osnovna pretpostavka optužnice je, istakla je, da je diploma koju je izdao Univerzitet u Banjoj Luci direktoru Obavještajno sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, nevažeća.  

– Pri tome se gubi iz vida da diploma koja je bila poništena u inspekcijskom nadzoru od strane inspekcijskih organa je preispitivana u upravnom sporu od Okružnog banjalučkog suda koji je poništio odluku inspekcijskih organa – dodala je.

Tvrdi da je diploma, prema podacima koje ima, validna i važeća.

– Ne može se u tom segmentu govoriti o imovinsko-pravnoj koristi, time niti o bitnijim obilježjima krivičnog djela, zloupotreba službenog položaja, nego o krivičnom djelu eventualno krivotvorenje službene isprave odnosno upotrebe tog krivotvorenja što je još uvijek na nivou osnova sumnje – istakla je Vidović.

Ona je naglasila da je tražila od Suda BiH da se izjasni o nadležnosti, jer Prcić ne radi u OSA-i ni u državnom organu BiH te da je za to krivično djelo nadležan općinski sud.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši