Priprema za eliminaciju Mehmedagića je započela u Vladi RS

Priprema za eliminaciju Mehmedagića je započela u Vladi RS

Foto: Arhiv

Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, komentarisoa je hapšenje direktora OSA-e Osmana Mehmedagića. On smatra da je opravdan revolt i pobuna zbog hapšenja direktora OSA-e.

Ističe da niko u ovoj zemlji nije protiv provođenja pravde i procesuiranja svakog onoga ko je na bilo koji način prekršio zakon.

– Višemjesečna kampanja da se skloni sa pozicije direktor OSA-e ušla je u završni krug koji crta glavna tužiteljica Gordana Tadić. Gordanina pravda podrazumijeva da se može napraviti spektakl kada se hapsi direktor najvažnije sigurnosne agencije i ratni šef obezbjeđenja prvog predsjednika države BiH Alije Izetbegovića – kazao je Ahmetović.

Naglašava kako nije uhapšen general ratnog zločinca Radovana Karadžića, Milomir Savčić, iako je bila potpisana odluka o hapšenju osumnjičenog za ratni zločin genocida, piše Oslobođenje.

– Direktor OSA-e je uhapšen, nije uhapšen general ratnog zločinca Radovana Karadžića, Milomir Savčić, koji je, kako piše u optužnici, osoba koja je pomagala i podržavala ubijanje Bošnjaka u istočnoj Bosni iako je znao da su to genocidni ciljevi da se bošnjačko stanovništvo u potpunosti istrijebi – navodi Ahmetović.

On kaže da glavna tužiteljica nije htjela “spektakl” niti, prema njegovim riečima, nanijeti duševnu bol Karadžićevom generalu.

– Priprema za eliminaciju Osmana Mehmedagića je započela u Vladi RS-a, odnosno inspektoratu za prosvjetu, a pokušava je u djelo provesti Gordana Tadić nepoštujući odluke suda u Banjaluci koji je poništio odluku inspektora Vlade Republike Srpske vezane za validnosti diplome Osmana Mehmedagića – navodi on.

Smatra da namjera glavne tužiteljice Tadić “očito nije bila provjera diplome nego eliminacija direktora OSA-e i otvaranje mogućnosti da politički naredbodavci Gordane Tadić preuzmu najvažniju sigurnosnu agenciju koja ima veliku ulogu u očuvanju ustavnog poretka BiH”.

– Izmicanje poluga koji čuvaju državu je projekat, projekat onih koji je pokušavaju stoljećima srušiti, glavni tužitelj u svakoj zemlji je na strani države, očito je da u ovom slučaju to nije. Poluge se mogu izmicati, ali najveća poluga državnosti njenog opstanka su građani koji vole svoju zemlju – zaključuje Sadik Ahmetović.(Vijesti.ba)

Denis Prcić pušten na slobodu

Denis Prcić pušten na slobodu

Denis Prcić, direktoru Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je za portal Politicki.ba.https://f263410be5b05bfdbe896923fab31a1d.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Sud Bosne i Hercegovine je odbio zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje pritvora.

Adokatica Denisa Prcića, Vasvija Vidović potvrdila je kako se njen klijent već nalazi na slobodi.

Državno tužilaštvo je zbog mogućeg uticaja na svjedoke i skrivanja dokaza zatražilo produženje pritvora Denisu Prciću, direktoru Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini osumnjičenom za pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela, dok je Odbrana predložila određivanje mjera zabrane.


(Vijesti.ba)

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Mehmedagića

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Mehmedagića

Foto: N1

Nakon ispitivanja Osmana Mehmedagića (1962.) u svojstvu osumnjičenog, iz Tužiteljstva BiH je u zakonskom roku upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog.

Pritvor se predlaže zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi puštanje osumnjičenog na slobodu, moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom da su već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti, povezani sa njegovim lišenjem slobode.

Mehmedagić je pod istragom Tužiteljstva BiH zbog kaznenih djela – zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu, saopćeno je iz te  institucije.


(Vijesti.ba)

Komentariši