Koordinacija boračkih Saveza FBiH: Dvostruki aršini Tužilaštva BiH – HAPSI SE MEHMEDAGIC, A STA JE SA HAPSENJEM DODIKA I COVICA KOJI SU NAJVECI RAZBIJACI BiH

Koordinacija boračkih Saveza FBiH: Dvostruki aršini Tužilaštva BiH

Osman Mehmedagić / ArhivDuboko smo uznemireni zbog hapšenja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, …

… prvenstveno jer ova akcija dolazi nedugo nakon što je Mehmedagić oslobođen pred Sudom za optužbe koje mu je Tužilaštvo BiH stavljalo ranije na teret, saopćila je Koordinacija boračkih Saveza FBiH.

Kako kažu, umjesto da Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić preuzme profesionalnu odgovornost za propalu optužnicu i objasni javnosti zašto ju je podizali, ono ekspresno pokreće novi postupak, čime pokazuje tendencioznost prema Osmanu Mehmedagiću, kao i očiglednu želju da pomogne onima koji iz političkih razloga već duži period traže njegovu smjenu.

– Naše članstvo je jako uznemireno zbog činjenice da Tužilaštvo BiH Gordane Tadić ne pokazuje ovakav odnos prema sigurnosnim i drugim funkcionerima, koji dolaze iz entiteta RS ili iz kvote HDZ-a. Vidjeli smo da je samo prije nekoliko dana Tužilaštvo BiH donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv
ministra policije Dragane Lukača za ubistvo Nedžada Dizdarevića, a potpuno drugi aršini se primjenjuju
prema Mehmedagiću. Ovdje je nesumljivo na djelu diskriminatoran odnos prema Bošnjacima, što se uklapa i u širu sliku rada Tužilaštva, prvenstveno kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina – stoji u saopćenju.

U proteklih pagodina, navode iz Koordinacije, Tužilaštvo BiH na čelu sa Tadić znatno je uvećalo broj optužnica protiv pripadnika ARBiH, a naročito je tendencija pokazana prema generalima ARBiH, dok istovremeno stotine izvršilaca genocida u Srebrenici, snajperista koji su ubijali djecu Sarajeva i počinilaca drugih ratnih zločina nesmetano žive na slobodi.

– Osman Mehmedagić je RVI, dobitnik dvije policijske značke i naš provjereni saborac. Mi za njega ne tražimo da bude izuzet iz zakona, ali zahtijevamo da se prema njemu postupa kao i prema zvaničnicima iz reda drugih naroda. Ko misli da Mehmedagić koji je branio ovu državu treba imati manja prava pred zakonom od onih koji su je napadali, grdno se vara te apelujemo da se niko ne igra sa tim – saopćila je Koordinacija boračkih Saveza FBiH.

Na kraju navode da su za sutra u 09.30 pred Tužilaštvom BiH zakazani protesti zbog hapšenja Mehmedagića.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši