Katastrofalne poplave u Njemackoj i Belgiji

Dosad 33 mrtvih u poplavama u Njemačkoj, broj bi mogao porasti

U saveznim pokrajinama Porajnje-Falačka i Sjeverna Rajna – Vestfalija je, nakon obilatih kiša posljednjih dana te naročito u posljednjih 24 sata, došlo do izlijevanja brojnih potoka i rijeka.

U mnogim mjestima su stanovnici odsječeni od ostatka svijeta (EPA)
U mnogim mjestima su stanovnici odsječeni od ostatka svijeta (EPA)

15 Jul 2021

Broj poginulih u poplavama koje su noćas pogodile velike dijelove zapadne Njemačke popeo se na 33, a ovaj broj bi mogao porasti s obzirom na to da se još uvijek nekoliko desetaka osoba smatra nestalima.

Policija u Koblenzu je saopćila kako se broj mrtvih u oblasti Eifel, gdje je nabujala rijeka Ahr noćas srušila šest kuća, popeo na 18. Time se ukupni broj poginulih u noćašnjim bujicama u saveznim pokrajinama Porajnje – Falačka i Sjeverna Rajna – Vestfalija popeo na 33, prenijela je Hina.x

Prema navodima policije u saveznoj pokrajini Porajnje – Falačka, situacija u mjestu Schuld je „nepregledna“. Nekoliko kuća se nalazi pred rušenjem, a policija i vatrogasci još uvijek rade na spašavanju 50-tak osoba koje su se popele na krovove svojih kuća.

U mnogim mjestima su stanovnici odsječeni od ostatka svijeta.

Najavljen nastavak oborina

U susjednoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija su tokom intervencije i pokušaja spašavanja građana od vodenih masa poginula dva policajca.

Premijer ove savezne pokrajine i kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU za kancelara Armin Laschet se uputio prema gradu Hagen koji je među najteže pogođenim mjestima u ovoj saveznoj pokrajini.

U ovom gradu su stanovnici u nižim dijelovima, u blizini jedne od četi rijeke koje protječu kroz ovaj grad, pozvani da napuste svoje kuće te se upute prema višim dijelovima grada.

Premijerka savezne pokrajine Porajnje-Falačka, Malu Dreyer je preko Twittera poručila kako strahuje s onima koji su u opasnosti te se zahvalila pomagačima.

Meteorolozi i za danas najavljuju jake oborine u ovom, ali i drugim dijelovima Njemačke.IZVOR: AGENCIJE

Video: Katastrofalne poplave u Belgiji, šest žrtava

U katastrofalnim poplavama u protekla dva dana šest je osoba izgubilo život, a u Liegeu gradske vlasti pozivaju stanovnike da napuste centar grada.

Spasilačke službe pronašle su četiri žrtve poplava u okolici grada Verviersa te još dvije osobe u dva druga mjesta (EPA)
Spasilačke službe pronašle su četiri žrtve poplava u okolici grada Verviersa te još dvije osobe u dva druga mjesta (EPA)

15 Jul 2021

U katastrofalnim poplavama u Belgiji u protekla dva dana šest je osoba izgubilo život, a u Liegeu gradske vlasti pozivaju stanovnike da napuste centar grada.

Kiša koja gotovo neprestano pada posljednja dva dana dovela je do izlijevanja rijeka, posebno rijeke Meuse, prenosi Hina, pozivajući se na belgijske medije.

U četvrtak su spasilačke službe koje su došle pomoći pronašle četiri žrtve poplava u okolici grada Verviersa, na istoku Belgije, a još dvije osobe su pronađene u dva druga mjesta.

Najteže je pogođena frankofona regija Valonija, na jugu i istoku Belgije, te dijelovi Flandrije.

[Nitra Ntibiramira Denis via Storyful]

U Liegeu, koji leži na rijeci Meuse, očekuje se daljnji rast vodostaja do metar i po.

Gradske vlasti pozivaju sve koji su tamo poslom ili iz drugih razloga da napuste grad, a stanovnicima da se popnu na više spratove.

Policija je nešto iza 15:00 sati pozvale stanovnike da napuste centar Liegea.

Prema belgijskim medijima, toliki vodostaj rijeke Meuse nije zabilježen od 1926. godine.

Situacije je kritična u cijeloj Valoniji, naročito u gradovima koji leže na rijeci Meuse i njenim pritokama.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši