OSA-u preuzeo Trifko Buha: Zašto je sklonjena SIPA?

I

Izvor: N1

Jutrošnje privođenje Osmana Mehmedagića – Osmice, te određivanje njegovog zadržavanja u pritvoru MUP-a Kantona Sarajevo, pokrenulo je lavinu reakcija.

Da li je, po ovom principu, sada moguće da MUP, recimo, Unsko-sanskog kantona, privede Milorada Dodika i ispituje ga po nalogu nadležnog tužilaštva? I da MUP Bosansko-podrinjskog kantona Goražde isto to uradi s Draganom Čovićem?

Mediji prednjače, političari šute. Do sada, oglasio se jedino Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

“U suštini, riječ je o žestokom političkom sukobu u kojem su institucije taoci u rukama prvenstveno Milorada Dodika i Dragana Čovića”, piše Politički.ba.

“Njih dvojica “mudro” šute. A kako i ne bi. Izvršiteljica – Gordana Tadić i njeni (p)odanici pokrenuli su opsežni lov na bošnjačke (političke) glave.

Osmica je zadnja, ali – sudeći po aktivnostima u štabu Tadić – ne i posljednja žrtva”, navode u tekstu.

Rukovođenje Obavještajno-sigurnosnom agencijom preuzeo je Trifko Buha, zamjenik Mehmedagića u državnoj obavještajnoj službi.

Saslušanje Mehmedagića obavili su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo!?

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nije angažirana.

Kako je to moguće?

I da li je, po ovom principu, sada moguće da MUP, recimo, Unsko-sanskog kantona, privede Milorada Dodika i ispituje ga po nalogu nadležnog tužilaštva?

I da MUP Bosansko-podrinjskog kantona Goražde isto to uradi s Draganom Čovićem?

“Tužilaštvo BiH je opet pojurilo da spektakularno privede nekog”, navodi se.

Privođenje, a tek posebno – pritvor, KRAJNJA SU MJERA.

Zakon propisuje da se ono radi ako je osoba sklona ponavljanju krivičnog djela, ako je sklona ili priprema bjekstvo, ako će ometati istragu, uznemiravati javnost ili ako se već nije odazivala na ranije pozive tužilaca ili istražnih organa.

Šta je od nabrojanog primjenjivo, “van razumne sumnje”, što bi rekli u uređenim i pravnim državama, na Mehmedagića?

On je lišen slobode jutros u 9:10. Ostat će u pritvoru 24 sata, koliko po zakonu kantonalna policija može nekog zadržati. Onda će ga preuzeti Tužilaštvo BiH. I ono ga može zadržati do 24 sata.

Nakon toga, Sud mora odlučiti po zahtjevu tužioca, navodi se u tekstu portala Politički.ba.

Komentariši