Kolektivna dženaza za 12 prijedorskih žrtava 20. jula

Kolektivna dženaza za 12 prijedorskih žrtava 20. jula

Foto: FENA

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine danas su na su konferenciji za novinare u Bihaću prezentirali sve aktivnosti i organizacijske detalje za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru “Kamičani”.

Kolektivna dženaza bit će klanjana u utorak, 20. jula, s početkom u 12.00 sati. Ove godine će biti ukopano 12 žrtava, te još jednom evocirano sjećanje na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane.

– Bihaćko muftijstvo je u proteklom periodu radilo na pripremi i organizaciji kolektivne dženaze i svih drugih aktivnosti, tako da možemo potvrditi da će sve muftije i članovi Rijaseta Islamske zajednice u BiH prisustvovati dženazi. Na ovaj ćemo se način sjetiti i odati poštovanje svim žrtvama u Prijedoru i dolini Sane. Također ćemo svi zajedno na Bajram iz Memorijalnog centra “Kamičani” poslati poruku sjećanja i poštovanja svih žrtava, ali i još jednom apelovati na nadležne državne institucije da se maksimalno angažuju u procesu traženja nestalih osoba, kako bi i one mogle biti dostojanstveno ukopane – kazao je muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe potvrdio je kako je u ljetnim mjesecima 1992. godine u Prijedoru ubijeno više od 3. 000 Bošnjaka i Hrvata.

– Nažalost, još tragamo za više od 500 žrtava, koje nismo ekshumirali i omogućili njihov ukop. Ove godine ukopavamo šest žrtava sa lokaliteta masovne grobnice Korićanske stijene, dvije sa lokaliteta grobnice Jablanica – Prosara u općini Bosanska Gradiška, jedna je žrtva sa lokaliteta Hrastove glavice, jedna iz Tomašice i ostale sa lokaliteta Kozarca. Ove godine ukopavamo oca i sina, Himzu i Fikreta Marošlića, koji su imali 52, odnosno 21 godinu kada su ubijeni – kazao je Begić.

Ovogodišnja kolona sa posmrtnim ostacima neće ići direktno od Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru “Kamičani”, nego će prethodno proći kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu i Bosanski Novi (Novi Grad). Tako će građani svih tih gradova imati priliku odati poštovanje svim žrtvama ratnog zločina u Prijedoru.

Najavljeno je i održavanje Prvog biciklističkog maratona “Bihać – Prijedor”, a biciklisti iz Unsko-sanskog kantona i njihovi gosti prema Prijedoru će krenuti sa Gradskog trga u Bihaću, u ponedjeljak, 19. jula – tačno u podne.

(Vijesti.ba / FENA)

Godišnjica strijeljanja 67 civila Bošnjaka Teočaka

Godišnjica strijeljanja 67 civila Bošnjaka Teočaka

Foto: FENA

U mjestu Lokanj na današnji dan 1992. godine strijeljano je 67 civila bošnjačke nacionalnosti iz Teočaka.

Amel Hasanović je imao dvije godine kada mu je ubijen otac i dvojica amidža u Lokanju. Sa grupom Teočana krenuli su na slobodnu teritoriju prema Sapni, ali do nje nisu stigli. Prema ratnim zapisima svi civili su ubijeni na dan kada su zarobljeni.

Obilježavanje godišnjice tog zločina bit će u okviru manifestacije Teočanski dani otpora koja počinje 19. jula.

– Mnogi roditelji nisu dočekali presudu za zločin počinjen u Lokanju. Moja majka je preselila, a nije saznala ko je zločinac i ubica njenog muža – izjavio je Hasanović za Fenu.

Pred Sudom BiH za zločin u Lokanju nad bošnjačkim civilima sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću.

Tijela stradalih razmijenjena su 1994. godine.

Hasanović se nada da će zločinci dočekati kaznu za ubistvo njegovog oca, amidža i 64 druga civila iz Teočaka.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši