IOM: Udvostručen broj stradalih migranata na putu do Evrope

U prvoj polovini 2021. u Mediteranu se utopilo najmanje 1.146 osoba, u poređenju sa 513 u istom periodu prošle godine.

Oko 250 osoba se utopilo tokom pokušaja dolaska do španskih Kanarskih otoka (EPA)
Oko 250 osoba se utopilo tokom pokušaja dolaska do španskih Kanarskih otoka (EPA)

14 Jul 2021

Najmanje 1.146 osoba umrlo je u pokušaju da morskim putem stigne do Evrope u prvih šest mjeseci 2021. godine i taj broj je više nego udvostručen u odnosu na isti period prošle godine, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Prema podacima IOM-a, u prvoj polovini 2020. godine tokom pokušaja prelaska mora kako bi došli do evropskog kopna, utopilo se najmanje 513 osoba.

“IOM ponovo upućuje poziv državama da poduzmu hitne i proaktivne korake kako bi smanjile gubitke života na pomorskim migracijskim putevima u Evropu i pridržavale se svojih obaveza prema međunarodnom pravu”, rekao je generalni direktor te organizacije Antonio Vitorino, prenijela je Anadolija.

Dodao je da su povećanje napora u potrazi i spašavanju, uspostavljanje predvidljivih mehanizama iskrcavanja i osiguravanje pristupa sigurnim i legalnim putevima migracije ključni koraci ka postizanju ovog cilja.

Nedovoljne operacije potrage i spašavanja

Broj ljudi koji su pokušali preći u Evropu preko Mediterana povećao se za 58 posto u periodu između januara i juna ove godine u odnosu na isti period 2020. godine.

U prvoj polovini 2021. godine, većina muškaraca, žena i djece koji su se utopili tokom pokušaja dolaska u Evropu, njih 896, stradali su na Sredozemnom moru.

Oko 250 osoba se utopilo tokom pokušaja dolaska do španskih Kanarskih ostrva, na zapadnoafričkoj-atlantskoj ruti.

Prema najnovijem izvještaju, povećan broj smrtnih slučajeva povezan je s nedovoljnim operacijama potrage i spašavanja na Mediteranu i na atlantskoj ruti do Kanarskih ostrva, gdje su takođe u porastu presretanja kod sjevernoafričke obale.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši