U Briselu sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU: Ograničen napredak BiH

Brisel je poslao i poruke ohrabrenja prema BiH, ali treži da bh. političari također ispuniti očekivanja Unije i građana.

Evropska komisija je spremna isporučiti svoj dio obaveza, ali uz uslov da BiH također isporuči konkretne rezultate, rekao je Josep Borrell (Al Jazeera)
Evropska komisija je spremna isporučiti svoj dio obaveza, ali uz uslov da BiH također isporuči konkretne rezultate, rekao je Josep Borrell (Al Jazeera)

13 Jul 2021.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell danas je na konferenciji za novinare nakon četvrtog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Bosna i Hercegovina održanog u Briselu, rekao je da je napredak po pitanju reformi u BiH bio ograničen, javlja agencija Anadolija.

Borrell je rekao da su sa delegacijom BiH, koju je predvodio Zoran Tegeltija predsjedavajući Vijeća ministara BiH, razgovarali o 14 ključnih prioriteta i neophodnim reformama u toj zemlji, želi li postati članicom Unije. Istakao je da su određeni koraci preduzeti, navodeći primjer izbora u Mostaru, ali je dodao da je većina sadržanih pitanja još uvijek otvorena.

“BiH može postići napredak po pitanju teških reformi kada za to postoji politička volja”, rekao je Borrell i pozvao predstavnike u BiH da pojačaju napore tokom preostalih mjeseci ove, neizborne, godine.

Najozbiljnije stvari tek prestoje

”Evropska komisija je spremna isporučiti svoj dio obaveza, uključujući pitanje kandidatskog statusa, ali uz uslov da Bosna i Hercegovina isporuči konkretne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta. Očekujem da će u narednim mjesecima pokazati da evropske integracije shvataju ozbiljno”, rekao je on.

”Ohrabrujemo političko rukovodstvo da ubrza neophodne napore u ovoj neizbornij godini. Imaju obavezu pokrenuti državu na putu eurointegracija, što je ono što žele građani Bosne i Hercegovine. To zahtijeva posvećenost svih strana konstruktivnom političkom dijalogu”, rekao je Borrell.

Šef diplomatije EU-a je naveo da Bosna i Hercegovina mora raditi na usvajanju važnih reformi u oblasti vladavine prava, uključivanju svojih ekonomskih potencijala, kao i pokrenuti debatu o ustavnim reformama neophodnim za dostizanje kriterija za ulazak u članstvo u EU.

Ukloniti nejednakost i diskriminaciju

Borrell je posebnu pažnju skrenuo na proces izborene reforme u Bosne i Herceglovine, koja bi ”uklonila svaki oblik nejednakosti i diskriminacije”, i pozvao ovu državu da ubrza usklađivanje s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Naglasio je nedvosmislenu posvećenost EU-a perspektivi Bosne i Hercegovine kao “jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje” te obećao pomoć u oporavku ekonomija Bosne i Hercegovine i regije od posljedica pandemije korona virusa.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je pak nakon sastanka da je BiH u 2020. dosta uradila u ispunjavanju uslova iz Mišljenja Evropske komisije i da je spremna u 2021. napraviti dovoljno da dobije kandidatski status.

Tegeltija: Spremni smo u 2021. napraviti dovoljno

On je rekao da je kandidatski status važan kao poruka građanima u BiH “da je EU zajedno s nama, jer se mnogi trude da pokažu da je Unija zaboravila sve zemlje Zapadnog Balkana”.

“Razumijemo sve naše obaveze i rokove, ali molimo za strpljenje i razumijevanje, kao i za verifikovanje onoga što smo uradili u prethodnom periodu”, rekao je Tegeltija, prenosi Fena.

Poručio je da je BiH spremna raditi na novom izbornom zakonodavstvu koje bi omogućilo svim bh. građanima da budu kandidovani, birani i da biraju.

“Za to će biti potrebno još vremena, ali to neće spriječiti da izbori 2022. budu održani”, dodao je Tegeltija.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši