Nismo najbolji učenik na putu ka EU, molimo za strpljenje

Nismo najbolji učenik na putu ka EU, molimo za strpljenje

Foto: N1

Vijeće za stabilizaciju EU i BiH danas je zasjedalo u Bruxellesu, a nakon sjednice medijima su se obratili Josep Borell i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

“Pandemija i borba za ljudske živote”

Tegletija je na početku kazao da se dosta toga desilo u proteklom periodu, s naglaskom na pandemiju koronavirusa.

“Nakon tri godine ponovo je održana sjednica Savjeta EU i BiH za stabilizaciju i pridruživanje. U te tri godine se desilo mnogo stvari, mnogo uspješnih i manje uspješnih. Desila se pandemija, koja je sva naša nastojanja u međusobnoj saradnji sa EU i nastojanjima da popravimo uslove života u BiH, dodatno otežala. U periodu u kojem smo uglavnom se borili da spasimo ljudske živote“.

“Iskoristili smo osvaj sastanak da iznesemo naše viđenje prethodnog perioda o tome šta je BiH u periodu uradila u ispunjavanju uslova koji su definisani iz mišljenja EK, a smatramo da smo dosta toga uradili u 2020. godini i da smo spremni u 2021. godini napraviti dovoljan broj kredibilnih mjera da bi BiH dobila kandidatski status”, kazao je Tegeltija.

Kako je poručio, BiH je zahvalna EU za pomoć koja joj je pružena.

“Iskoristili smo priliku da se zahvalimo EU na svoj pomoći koju je pružila svim zemljama Zapadnog Balkana u savladavanju pandemije i pomoći oko procesa vakcinacije, do mjera koje su vezane za oporavak ekonomije kroz tzv. makrofinansijsku pomoć. Jako smo zahvalni za to i očekujemo da budemo u dalje procesu borbe protiv covida jer očigledno nije završio i nismo završili borbu i u tom procesu bit će vrlo važno biti koordinisan kad su u pitanju medicinske mjere, proces imunizacije, ali i kada su u pitanju mjere ekonomskog i privrednog oporavka BiH“.

“Ne postoji potpuna saglasnost”

Tegltija je poručio da u BiH ne postoji potpuna saglasnost da je do sada realizovan dovoljan broj mjera kada je u pitanju proces pridruživanja EU.

“Kada su u pitanju mjere koje smo mi realizovali, ne postoji potpuna saglasnost oko toga da li je to dovoljno ili ne. Mi smatramo da smo uradili dovoljan broj mjera, da nismo najbolji učenik u procesu pridruživanja EU ali sigurno smo uradili onoliko mjera koliko je moguće kvalifikovati kao uspješan proces i BiH dodijeliti kandidatski status“.

“Taj kandidatski status je važan kao dobra poruka koja će doći u BiH prema građanima BiH da je EU zajedno sa nama i sa svim zemljama Zapadne Evrope, a danas se upravo mnogi trude da pokažu da je EU zaboravila ne samo BiH nego sve zemlje Zapadnog Balkana. Nažalost sve je više tih poruka s kojim se susrećemo u trenutku kada se svima čini da se sam proces proširenja EU zaustavlja”, kazao je.

“Molimo za strpljenje i razumijevanje”

Tegeltija je istakao da razumije obaveze iz Upitnika, ali i moli za verifikovanje onoga što je do sada urađeno.

“Razumijemo sve naše obaveze u svih 14 prioriteta i za političke i ekonomske ciljeve, razumijemo i rokove u kojima to možemo da uradimo ali molimo i za strpljenje i razumijevanje i molimo za verifikovanje onoga što smo uradili u prethodnom vremenskom periodu. Nadam se da ćemo u narednom periodu kada bude manje ograničenja za kretanja i komunikaciju uspjeti moći predstaviti EU šta smo sve uradili i koliko je bilo potrebno napora u ovom periodu da se sve uradi“.

“Razumijemo i sve naše obaveze za zakone koji su ključni za dobivanje kandidatskog statusa, spremni smo raditi na izgradnji novog izbornog zakonodavstva koji će omogućiti da se svi građani biraju i budu birani. Za to će biti potrebno vremena, ali to neće spriječiti da se izbori slobodno i demokratski održe u BiH“.

Migracije

Još je kazao da smatra da je na BiH stavljen prevelik teret kada je riječ o migracijama.

“Smatramo da je prevelik teret stavljen na BiH i previše negativnih ocjena o BiH kada je riječ o migracijama. Nosimo prevelik teret s obzirom na našu veličinu i svoju površinu kada je u pitanju broj migranata i pokušaja nekih da od BiH naprave spavaonu za migrante. To je nešto što ne možem oda prihvatimo, ali sigurno da smo spremni svim migrantima koji ulaze u BiH pružiti zdravstvenu podršku, higijenu i sve što možemo. Migranti su na putu ka Zapadnoj Evropi i znamo da im BiH nije konačno odredište“.

(Vijesti.ba / N1)

Komentariši