Izrael za 14 godina od Palestinaca oduzeo 10 milijardi dolara

Izraelska okupacija nanosi Palestincima ogromne finansijske gubitke prisustvom na njihovoj teritoriji, a naplaćuje im i cijenu zatvora i oduzimanja njihove zemlje.

Palestinski protesti u znak protivljenja zakonu kojim se oduzimaju novčana sredstva predviđena za zatvorenike i porodice mučenika (Al Jazeera)
Palestinski protesti u znak protivljenja zakonu kojim se oduzimaju novčana sredstva predviđena za zatvorenike i porodice mučenika (Al Jazeera)

13 Jul 2021

Piše: Fadi al-Asa

Betlehem – Izrael je nedavno oduzeo novac prikupljen na osnovu aranžmana o podjeli prihoda koji pripada Palestinskoj upravi, što nije ni prvi ni posljednji put. Okupacija nanosi Palestincima ogromne finansijske gubitke prisustvom na njihovoj teritoriji, a naplaćuje im i cijenu zatvora i oduzimanja njihove zemlje.

Izraelski kabinet za politička i sigurnosna pitanja donio je odluku na sastanku u nedjelju da se oduzme 597 miliona šekela (oko 182 miliona dolara) od poreznih prihoda na palestinsku robu u lukama koje Izrael prikuplja za Palestinsku upravu. Kao opravdanje za to naveli su da se ta sredstva isplaćuju zatvorenicima i porodicama mučenika, koje Izrael naziva “teroristima”, što je prva odluka o oduzimanju sredstava otkako je Bennettova vlada preuzela vlast.

Odluka je uslijedila nakon izvještaja koji je podnio izraelski ministar odbrane Benny Gantz o novčanim sredstvima koja je Palestinska uprava prebacila pod stavkom isplate plata porodicama zatvorenika i mučenika. Odluka je donesena u skladu sa zakonom koji je usvojio Knesset, a nazvao ga je “Zakon o borbi protiv terorizma“, prema kojem Izrael od poreznih prihoda oduzima iznos koji Palestinska uprava plaća zatvorenicima i porodicama mučenika.

U zatvorima trenutno 5.500 Palestinaca

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh je rekao, na početku sedmičnog sastanka vlade, u ponedjeljak, da je Izrael od 2019. godine do danas oduzeo 851 milion šekela, a sada će se oduzimati 51 milion šekela mjesečno.

Prošle sedmice je palestinski ministar finansija Shukri Bishara izjavio, na sastanku Međunarodnog odbora za koordinaciju pomoći palestinskom narodu, da su sredstva koja je okupacija oduzela u 14 godina iz različitih sektora veća od 10 milijardi dolara.

Hasan Abd Rabu, savjetnik za medije Komisije za pitanja zatvorenika i bivših zatvorenika, smatra da se ovim iznosima može pridodati i mjesečna naknada koju palestinske vlasti plaćaju svakom palestinskom zatvoreniku od 400 šekela mjesečno, kako bi mogli kupiti ono što im je potrebno u zatvorskim prodavnicama.

Procjenjuje se da se u izraelskim zatvorima trenutno nalazi 5.500 palestinskih zatvorenika. Pored izdvajanja za kupovinu namirnica u prodavnici ili “kantini“, postoje i drugi iznosi koje zatvorenicima prebacuju njihove porodice putem izraelske pošte ili Izraelske zatvorske uprave, iako je obaveza izraelskih okupacionih vlasti da hrane zatvorenike prema međunarodnom pravu.

Inkriminacija palestinske borbe

Abd Rabu je nabrojao i novčane kazne izrečene zatvorenicima, koje prate njihove zatvorske kazne, posebno za maloljetne zatvorenike. Novčane kazne su različite od zatvorenika do zatvorenika, ali se procjenjuje da iznose hiljade šekela za svakog zatvorenika.

Uhapšeni palestinski borci otpora, koji su izvodili akcije u kojima su ubijeni ili ranjeni Izraelci, prisiljeni su da porodicama tih Izraelaca plate ogromne odštete, koje se procjenjuje na stotine hiljada šekela, a mogu doseći i milione.

Abd Rabu vjeruje da nije u pitanju samo „gusarsko“ otimanje novca, već što to dolazi u skladu sa zakonom „o nacionalnoj državi“ ili takozvanoj „jevrejskoj državi“ Izrael, koji ne daje nikakva prava nejevrejima, negira bilo kakvo pravo Palestinaca na njihovoj zemlji i smatra ih teroristima ako se odupru okupatoru, dok se sva sredstva namijenjena njima tretiraju kao “finansiranje terorizma”.

Zvaničnik Uprave za zatvorenike kaže: “Ono što se događa jeste pokušaj inkriminiranja palestinske borbe i opisivanje boraca otpora kao terorista. To je sastavni dio uzimanja svih Palestinaca za metu, kroz otimanje njihove zemlje, širenje doseljeničkih naselja i judeizaciju Jerusalema…“

Prema njegovom mišljenju, to je pokušaj oduzimanja nacionalnog karaktera pitanju zatvorenika kako bi se oslabila narodna, pravna i patriotska podrška koju imaju, a isto se odnosi i na ranjenike i porodice palestinskih mučenika.

Takse za prelazak jordanske granice

Abd Rabu vjeruje da se problem oduzimanja novčanih sredstava može riješiti postavljanjem strategije za upotrebu pravnih i međunarodnih mehanizama, posebno kada je riječ o plaćanju mjesečnih naknada zatvorenicima, ranjenicima i porodicama mučenika, što je predviđeno Sporazumima iz Osla između Palestinske oslobodilačke organizacije i Izraela. Palestinska uprava, još od svog uspostavljanja 1994. godine, isplaćuju ove naknade.

Ovo što se događa predstavlja “zaobilaženje ovog sporazuma, zbog čega odgovorni moraju djelovati kako bi se spriječila nasilna krađa palestinskog novca koju provode okupatori”, rekao je Abd Rabu.

Pariški protokol, odnosno Protokol o ekonomskim odnosima ugrađen u Sporazum iz Osla, predviđa da Izrael ubire razne poreze za Palestinsku upravu. Zatim ih prebacuje Palestinskoj upravi nakon što odbije tri posto, kao naknadu za sakupljanje, zbog toga što Palestinci nemaju nezavisne granice, aerodrome i luke.

Oduzimanje sredstava namijenjenih porodicama mučenika i zatvorenika izazvalo je finansijsku krizu za Palestinsku upravu, kada je prethodna izraelska vlada odlučila oduzeti ove iznose 2019. godine. Palestinska uprava je prošle godine odgovorila tako što je odbila primiti umanjeni iznos, no ubrzo se povukla i primila sredstva jer je takva odluka izazvala ekonomsku krizu koja je pogodila Palestince.

Ekonomski stručnjak Nasr Abdel Karim govorio je o drugim sredstvima koja Izrael već godinama nije prebacio Palestinskoj upravi, poput putne takse za Palestince prilikom prelaska jordanske granice, koja premašuje 150 šekela po putniku, a palestinskim vlastima pripada dio tog novca.

Zabrana slobodnog kretanja i trgovine

Uz to, Izrael mjesečno oduzima procenat od novca Palestinaca koji rade u izraelskim radionicama i tvornicama, čiji se broj procjenjuje na oko 100 hiljada službeno registriranih radnika, pored toga što skriva carinske podatke o iznosu koji moraju platiti Palestincima.

Abdel Karim je dodao da Izrael ubire poreze s područja klasificiranih kao Zona C prema Sporazumu iz Osla, koje također ne prebacuje Palestinskoj upravi.

Tome se mogu dodati i ekonomski gubici naneseni Palestincima kao rezultat nastavka okupacije, koje je Svjetska banka 2013. procijenila na oko 3,5 milijardi dolara godišnje, zbog kontrole nad Zonom C, Mrtvim morem i poljoprivrednim područjima.

Također, Palestincima se ne dozvoljava slobodno kretanje i trgovina, kao ni mnoge poslovne transakcije. Palestinci nemaju podatke o količini novca koji gube zbog izraelske politike da se te informacije ne otkrivaju.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši