Đukanović povodom 13. jula: Nema bojazni za evropsku budućnost Crne Gore

Dan ustanka kroz historiju je postao sinonim državnog bića i vječnosti Crne Gore, rekao je Milo Đukanović.

Crna Gora je kroz narodnooslobodilačku borbu povratila svoje nacionalno i državno ime, rekao je Milo Đukanović (Reuters)
Crna Gora je kroz narodnooslobodilačku borbu povratila svoje nacionalno i državno ime, rekao je Milo Đukanović (Reuters)

13 Jul 2021

Nema bojazni za evropsku budućnost Crne Gore koja je “davno prošla raskrsnicu na kojoj je izabrala svoj evropski put, s kojeg nema skretanja ni povratka. Bez obzira što i u Crnoj Gori, i izvan Crne Gore, postoje oni koji bi to želeli”, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Cetinju u govoru u ponedjeljak navačer na prijemu koji je priredio povodom 13. jula, Dana državnosti.

“Crna Gora je pouzdan susjed, uvažena članica NATO-a i lider u pregovaračkom procesu za članstvo u EU”, kazao je on, prenijela je Beta.

“Ovo je vrijeme novih iskušenja za Crnu Goru koja se našla usred veoma složenih unutrašnjih, regionalnih i globalnih procesa. Uprkos svim izazovima, siguran sam da nema bojazni za njenu evropsku budućnost”, rekao je Đukanović.

Poštivanje slobode i prava svih

Crnogorski predsjednik je rekao i da Crna Gora ove godine slavi Dan državnosti u znaku velikog jubileja – 80. godišnjice Trinaestojulskog ustanka 1941. – “prvog masovnog ustanka u porobljenoj Evropi”.

Bio je to “događaj koji je potvrdio da veličinu jednog naroda ne određuje njegova brojnost, niti površina teritorije na kojoj živi. Koji je ulio nadu porobljenim narodima Evrope. O njemu su izvijestili i London, i Njujork, i Moskva. Kao da ga je Njegoš nagovijestio stihom: ‘Udar nađe iskru u kamenu'“, rekao je Đukanović.

Naveo je da je 13. jul, Dan ustanka, “kroz istoriju postao sinonim državnog bića i vječnosti Crne Gore”.

“Po prvi put je Crna Gora zvanično priznata i potvrđena kao nezavisna država na Berlinskom kongresu, 13. jula, prije 143 godine. Time smo i formalno postali dio civilizacijskog kruga evropskih naroda i država, u kojem svoje mjesto želimo da zauzmemo i u ovom vremenu”, rekao je on.

“I tada, krajem 19. vijeka, Crna Gora je stekla ugled države u kojoj se poštuju prava i slobode svih njenih državljana, posebno pripadnika manjinskih naroda. Iz tog vremena baštinimo međunacionalni sklad na koji je tako ponosna današnja, građanska Crna Gora”, istakao je Đukanović.

‘Zamijenili pušku olovkom’

Trinaestojulski ustanak bio je, kako je rekao, uvod u herojsku Narodnooslobodilačku borbu jugoslovenskih naroda, “kroz koju je Crna Gora povratila svoje nacionalno i državno ime, poniženo u prvoj Jugoslaviji”.

“Zemaljsko antifašističko vijeće Crne Gore i Boke na zasijedanju održanom od 13. do 15. jula 1944. preraslo je u Crnogorsku antifašističku skupštinu narodnog oslobođenja, na kojoj je odlučeno da Crna Gora kao ravnopravna republika bude dio zajednice jugoslovenskih naroda”, podsjetio je Đukanović.

“Bez ovih svijetlih datuma ne bi bilo ni velikog 21. maja 2006. godine, kada je Crna Gora poslije gotovo jednog vijeka obnovila svoju nezavisnost i ponovo stekla međunarodno priznanje. Na demokratskom referendumu, organizovanom po najvišim standardima, crnogorski ratnički narod zamijenio je pušku olovkom i po prvi put na Balkanu stvorio jednu državu mirnim putem”, kazao je Đukanović.

Za evropski put Crne Gore, kako je podvukao, “garancija su slobodarstvo i antifašizam kao trajne vrijednosti velikog Trinaestog jula, koje baštinimo”.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši