Ukopali su samo po nekoliko kostiju…

Izvor: N1

U mezarju Memorijalnog centra Potočari vječni smiraj pronašlo je još 19 žrtava genocida. Najmlađa žrtva imala je 16 godina, najstarija 63 godine. Među onima čiiji su posmrtni ostaci ukopani je i jedna žena Zilha Delić. U momentu ubistva imala je 24 godine. Kao i nekoliko proteklih dženaza tako i ove, žrtve su ukopane sa nekompletnim skeletnim ostacima.

Smail Avdagić nije imao priliku upoznati svog oca. Ubijen je kada su mu bile dvije godine.

Pronađeno je osam kostiju, samo ruke i noge.

Pronađeno je još 2011-2012 ali smo čekali da vidimo da nećemo još nešto naći, međutim kako vrijeme prolazi odlučili smo se na ukop da možemo doći proučiti Fatihu i da mogu moja sestra i brat dovesti djecu svoju da im pokažu gdje im je djed ubijen i eto“, rekao nam je Avdagić.

Azabeta Zildžić ukopala je brata. Nezir Dautović imao je 27 godina kada je ubijen.

U tišini ostaju bijeli nišani kao podsjetnik na strahote genocida u Srebrenici

Nenad Čanak: Vučić treba dolaziti u Potočare sve dok ga ne prestanu kamenovati

Deset kostiju samo rebara, nismo više ništa našli. Ja sam izgubila prvo zaovu ‘92, pa svekrvu, pa djevera, pa padom Srebrenice čovjeka, amidžu, šestero mi je iz kuće palo. Oca i brata, amidžića ne znam koliko… Daidžića sam osam izgubila“, kazala nam je Zildžić.

Hurija Hasanović ukopala je supruga. Njegova kćerka oca se i ne sjeća, imala je tek dvije godine kada joj je otac ubijen.

Znam da ima pola lobanje, nema ga ni pola. Pronađen je u Liplju, u grobnici broj četiri ili sedam, mijenjam te grobnice jer mi je i brat ubijen“, rekla je Hasanović.

Ovo mi je bio nerazdvojni brat, jer smo živjeli nerazdvojno od malih nogu. Voljeli smo sport, igrali turnire, on mi je bio golman u mojoj ekipi. Voljeli smo život i sa svojih 26 godina, on 24, doživjeli smo taj rat. I sad ponovo negirati što vidim po nekim tablama, neke reprize, ma kakve reprize, okrenimo se narode svom životu. Učimo djecu da ne mrze, vjeruj u šta hoćeš, ali ne diraj nikog“, istakao je Hasan Čelebić.

Komentariši