Memorijalni let golubova za žrtve genocida u Srebrenici

Memorijalni let golubova za žrtve genocida u Srebrenici

Foto: FENA

Više stotina golubova, simbola mira, pušteno je jutros iz Memorijalnog centra u Potočarima, kao i proteklih 15 godina, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Članovi Ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja iz Sarajeva na ovaj način odaju počast žrtvama i ukazuju na važnost mira.

Član tog društva Almir Gradišić Feni je kazao da deceniju i po puštaju golubove, za svaku žrtvu koja će biti ukopana po jednog.

– Ove godine je 19 dženaza, ali smo odlučili pustiti 300 golubova – rekao je Gradišić te najavio da će tradiciju nastaviti dok zadnja žrtva ne nađe smiraj.

Poručio je da poruku šalju cijelom svijetu, da se dešavanja iz Srebrenice ne smiju ponoviti nigdje.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine. Konačan smiraj ove godine će pronaći i Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica 2008. godine. Zvanično je identificiran 2013. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke ukopa osam godina kasnije.

Ove godine konačan smiraj naći će i jedna žena, Zilha Delić. U momentu stradanja imala je 24 godine. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na Kameničkom brdu 2019. godine, a identificirana je 2020. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopani i otac i sin Aljić (Rame) Hajro i Aljić (Hajre) Jusuf. Hajro je imao 51 godinu kada je ubijen dok je njegovom sinu bilo 28 godina.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

(Vijesti.ba / FENA)

Učesnici moto-maratona na putu ka Potočarima

Učesnici moto-maratona na putu ka Potočarima

Foto: FENA

Veliki broj motociklista učesnika Moto-maratona Sarajevo – Srebrenica prodefilovao je danas ulicama glavnog grada BiH, bez velike buke.

Okupili su se oko 10 sati na Ilidži, a potom se uputili ka Trgu djece Sarajeva gdje je položeno cvijeće pred Spomenikom ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Nakon polaganja cvijeća, kolona motociklista se uz zvuke “Srebreničkog inferna” uputila prema Srebrenici, a dolazak je planiran u 18 sati.

Oni će danas u Memorijalnom centru Potočari položiti vijence.


(Vijesti.ba / FENA)

U Njemačkoj danas Marš mira za žrtve Srebrenice

U Njemačkoj danas Marš mira za žrtve Srebrenice

Foto: FENA

U njemačkom gradu Dortmundu danas će u popodnevnim satima biti održan Marš mira za žrtve genocida u Srebrenici.

Pored građana, između ostalih, Maršu mira za žrtve genocida će se pridružiti zamjenik premijera pokrajine Sjeverna Rajna, zatim Sabine Poschmann iz Parlamenta u Berlinu, Volkan Baran, pokrajinski parlamentarac, Sener Cebeci, generalni turski konzul i Samir Bouaissa, predstavnik komiteta muslimana u Sjevernoj Rajni.

– I ove godine je ista poruka: ‘Da se ne zaboravi i da se ne ponovi’. Nažalost u našem društvu ovdje u Njemačkoj, Bosna i Hercegovina pada sve više u zaborav. Mi to nećemo dopustiti zato što ćemo svake godine podsjećati na tu agresiju koja se desila našoj domovini – izjavio je Mehmed Valjevac, drugi predsjednik udruženja Amanet koje je i organizator Marša mira u Dortmundu.

Danas u 15 sati biće započeto obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici.


(Vijesti.ba / FENA)

Duraković: Tu smo gdje smo najpozvaniji da budemo

Duraković: Tu smo gdje smo najpozvaniji da budemo

Foto: FB

Odbornici bošnjačke nacionalnosti danas nisu prisustvovali Komemorativnoj sjednici Skupštine Općine Srebrenica.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković je obrazložio zašto odbornici bošnjačke nacionalnosti nisu prisustvovali Komemorativnoj sjednici.

Javnost treba da zna gdje su bošnjački odbornici bili danas, kada je planirana Komemorativna sjednica skupštine opštine Srebrenica.

Naime kao što smo kazali, genocid nije bošnjački politički narativ, već je zločin utvrđen presudama međunarodnih i domaćih sudova. To nije politika i oko toga nema političkog kompromisa.

Svjedoci smo da se proteklih godina intenzivira sistemsko negiranje i relativiziranje genocida nad Bošnjacima, da se naše žrtve vrijeđaju, da se istina iskrivljuje, a mi živi se ponižavamo na način da nas je srpska većina u skupštini preglasala donijevši nekakvu rezoluciju koja, štaviše, nije imala za cilj odati počast srpskim žrtvama, već ih kompromituje samo da bi se umanjile bošnjačke žrtve.

Zato smo mi danas, umjesto na Komemorativnoj sjednici, ovdje u Memorijalnom centru. Na mjestu smo gdje smo najpozvaniji da budemo, odajemo počast onima čije ćemo dostojanstvo čuvati do Sudnjeg dana.

I neka se niko ne čudi našoj odluci jer nama ovo nije politika, već zavjet”, poručio je Duraković.

Srebrenički odbornici su prije 14 godina zaključili da su u ovoj lokalnoj zajednici stradali pripadnici srpskog i bošnjačkog, ali i ostalih naroda, i od tada se svake godine tradicionalno, 10. jula, održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje pošta svim nevino nastradalim Srebreničanima.

Dan sjećanja na poginule Srbe obilježava se 10. jula, dok se genocid u Srebrenici obilježava dan nakon.

(Vijesti.ba)

Krenuo 9. biciklistički maraton Goražde – Srebrenica

Krenuo 9. biciklistički maraton Goražde – Srebrenica

Foto: FENA

U organizaciji Biciklističkog kluba Goražde jutros je iz grada na Drini krenuo 9. biciklistički maraton “Goražde – Srebrenica“.

Riječ je o tradicionalnom događaju kojim goraždanski biciklisti odaju počast žrtvama genocida.

– Iako je interes bio i veći, u maratonu ove godine učestvuje deset biciklista i drago nam je da nastavljamo tradiciju kojom dajemo svoj doprinos obilježavanja godišnjice genocida. I ove godine nastojali smo uključiti mlađe bicikliste koji su se vrijedno pripremali za ovaj događaj u namjeri da dostojanstveno odamo počast žrtvama genocida u Srebrenici – kazao je predsjednik kluba Adnan Efendić.

Naglasio je da će biciklisti na putu do Potoačara preći dionicu dugu oko 170 km

– Prolazimo dionicu Novo Goražde – Rogatica – Sokolac – Han Pijesak – Vlasenica – Milići – Bratunac i u Potočare bi trebali stići večeras između 20 i 21 sat, zavisno od vremenskih uslova. I na ovaj način želimo poslati poruku da je Goražde uvijek uz Srebrenicu i da se žrtve genocida neće i nikada ne smiju zaboraviti” – kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Goražde.

Jučer su prema Srebrenici krenuli i goraždanski maratonci, a u organizaciji Muftijstva goraždanskog i Vlade BPK Goražde, počast žrtvama genocida danas u podne će biti odata kroz aktivnost “Stani za čovječanstvo”.

Organizatori su pozvali građane da se, ma gdje bili i ma što radili u tom trenutku, zaustave na minut i tako odaju počast žrtvama. U 12 sati ovim povodom bit će zaustavljen i promet na Trgu branilaca grada, dok će se sa svih munara u isto vrijeme BPK učiti salla žrtvama genocida.

U organizaciji Planinarskog kluba Goražde – Maglić sutra će se održati drugi po redu pohod Goražde – Posestra, gdje je izgrađen kompleks Memorijalna šuma Srebrenica 8.372 kojom Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, a koja je od centra grada udaljena simboličnih 11 kilometara.

(Vijesti.ba / FENA)

U Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida

U Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida

Foto: FENA

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari u nedjelju, 11. jula, bit će ukopani posmrtni ostaci devetnaest žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru Potočari je Azmir Osmanović, koji je imao svega 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci, a identificiran je u maju ove godine.

Konačan smiraj ove godine će pronaći još jedan maloljetnik, Fikret Kiverić koji je imao 17 godina u momentu smrti. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u selu Kamenica 2008. godine. Zvanično je identificiran 2013. godine, a porodica je smogla snage da njegove posmrtne ostatke ukopa osam godina kasnije.

Nakon ukopa ova dva mladića, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari nalazit će se mezari 435 maloljetnika ubijenih u genocidu.

Ove godine konačan smiraj naći će i jedna žena, Zilha Delić. U momentu stradanja imala je svega 24 godine. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su na Kameničkom brdu 2019. godine, a identificirana je 2020. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari bit će ukopani i otac i sin Aljić (Rame) Hajro i Aljić (Hajre) Jusuf. Hajro je imao 51 godinu kada je ubijen dok je njegovom sinu bilo svega 28.

Najstarija žrtva koja će naći svoj konačni smiraj u Memorijalnom centru Potočari je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine u času smrti.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica ove godine bit će ukopani:

1. Hamzabegović (Abdulah) Vejsil, rođen 1939.

2. Mehmedović (Mujo) Muhidin, rođen 1977.

3. Kiverić (Ramiz) Fikret, rođen 1978.

4. Selimović (Rizvo) Ramiz, rođen 1951.

5. Halilović (Zurijet) Esnaf, rođen 1976.

6. Delić (Edhem) Zilha, rođena 1971.

7. Mujić (Osman) Muamer, rođen 1976.

8. Beganović (Mustafa) Mehmed, rođen 1947.

9. Aljić (Ramo) Hajro, rođen 1944.

10. Aljić (Hajro) Jusuf, rođen 1967.

11. Hasanović (Mujo) Zajim, rođen 1968.

12. Nukić (Husejin) Asim, rođen 1971.

13. Osmanović (Aziz) Azmir, rođen 1979.

14. Dautović (Rešid) Nezir; rođen 1969.

15. Avdagić (Suljo) Ibrahim, rođen 1950.

16. Halilović (Adem) Jusuf, rođen 1948.

17. Džananović (Džanan) Salih, rođen 1955.

18. Karahodžić (Salih) Meho, rođen 1939.

19. Kurbašić (Ibrahima) Husein, rođen 1932. godine.

Porodice dvije žrtve, koje su dale saglasnost ove godine pa je potom povukle, odlučile su se za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih naredne, 2022. godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još uvijek se traga za oko 1.000 nestalih.

(Vijesti.ba / FENA)

Učesnici Marša mira prelaze posljednju dionicu

Učesnici Marša mira prelaze posljednju dionicu

Foto: FB

Učesnici Marša mira 2021. napustili su kamp Mravinjci i krenuli ka Potočarima. Danas prelaze posljednju dionicu rute kojom su u julu 1995. godine, mnogi Srebreničani pronašli spas. Nažalost, dosta njih je na toj dionici i preminulo.

Uprkos tome što je prvi dan bilo ekstremno vruće, a jučer ih dočekao jaki pljusak i nevrijeme, učesnici nisu odustali. Kazali su kako ih sve to samo čini još jačim u namjeri da dođu do cilja i odaju počast svim žrtvama genocida koje su ubijene, koje ukopane i za kojima se još traga.

Dolazak učesnika Marša mira očekuje se oko 18 sati kada će stići i ultramaratonci, motoristi i brojni drugi učesnici. Tada će organizovani prebaciti tabute s posmrtnim ostacima 19 žrtava genocida na musalu kako bi bili spremni za sutrašnji ukop.

Podsjetimo, 11. jula u Potočarima će biti ukopano 19 žrtava genocida u Srebrenici. Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je 16-godišnji Azmir Osmanović, dok je najstarija 63-godišnji Husein Kurbašić. Među njima je i 24-godišnja Zilha Delić. Ove godine će biit ukopani i otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

(Vijesti.ba / N1)

Na protestima povrijeđena 93 Palestinca

Na protestima povrijeđena 93 Palestinca

Foto: FENA

U intervenciji izraelskih snaga tokom protesta protiv nelegalnih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali povrijeđena su 93 Palestinca, a mnogi su osjetili posljedice bačenog suzavca.

Palestinci su u mnogim dijelovima Zapadne obale, među kojima su Beita, u Nablusu i Kefr Kaddum u Qalqilyi organizirali proteste protiv nelegalnih jevrejskih naselja, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelske snage su upotrijebile suzavac, bojevu i nebojevu municiju, a Palestinci su odgovorili bacanjem kamenja.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je kako su povrijeđena 93 Palestinca, od toga 23 bojevom, te 70 nebojevom municijom.

Među onima koji su povrijeđeni gumenim mecima nalazi se i medicinski radnik, volonter Crvenog polumjeseca Palestine.

Mnogi demonstranti osjetili su posljedice bačenog suzavca.

Na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao 1967. godine, izgrađeno je više od 250 nelegalnih jevrejskih naselja. Na tim područjima živi više od 450.000 jevrejskih doseljenika, što dodatno otežava život Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali.

(Vijesti.ba / FENA)

‘Žene u crnom’: Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

'Žene u crnom': Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici

Foto: RSE, arhiv

“Žene u crnom” povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici danas od 19.30 do 20.30 sati organizuju stajanje u crnini i ćutanju na Trgu Republike u Beogradu.

Tom prilikom, zajedno sa umetničkim kolektivima “Škart” i “Dah teatar”, bit će izvedena i scenska akcija Srebrenica – ime genocida, saopćeno je iz Fondacije CURE.

“Žene u crnom” podsjećaju da je genocid u Srebrenici najveći ratni zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, te da je režim Slobodana Miloševića saučesnik genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske.

Ova NVO napominje da je u Haškom tribunalu, van svake sumnje, dokazana individualna krivična odgovornost velikog broja pripadnika srpskih oružanih formacija i političkih institucija koje su djelovale u duhu ostvarenja teritorijalnog projekta “velike Srbije”, a genocid u Srebrenici je dio tog projekta.

“Žene u crnom” zahtjevaju da se prizna genocid u Srebrenici, prvenstveno kao poštovanje dostojanstva žrtava, a ne samo kao jedan od preduslova na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji, da se negiranja genocida i svih zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina kvalifikuje kao krivično delo, te da predsjednik i svi drugi predstavnici države prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini i šire.

Udruženje zahtjeva da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici, da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova i sudski utvrđeni činjenice, da država Srbija sarađuje sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, što uključuje potpuno prihvatanje odluka i presuda ovog suda u Hagu i da se uspostavi regionalna saradnja u cilju efikasnog procesuiranja ratnih zločina.

“Žene u crnom” također zahtijevaju da država Srbija odustane od politike izazivanja regionalne nestabilnosti – mješanjem u unutrašnja pitanja susjednih država, prije svega Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U skladu sa politikom solidarnosti i odgovornosti, “Žene u crnom” će 11. jula učestvovati u komemoraciji/dženazi u Potočarima, gdje će, zajedno s porodicama žrtava genocida u Srebrenici , prisustvovati ukopu 19 posmrtnih ostataka žrtava.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši