Beograd: Žene u crnom obilježile 26. godišnjicu genocida

Ova organizacija godinama zahtijeva da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, ističući da je u Srbiji na djelu državna politika negiranja genocida.

Članovi organizacije Žene u crnom policijskim obručem bili su odvojeni od grupe koja je pokušala isprovocirati incidente (Al Jazeera)
Članovi organizacije Žene u crnom policijskim obručem bili su odvojeni od grupe koja je pokušala isprovocirati incidente (Al Jazeera)

10 Jul 2021

Uz uzvike grupe nacionalista i desničara, koji su nosili slike ratnog zločinca Ratka Mladića i veličali ime također ratnog zločinca  Radovana Karadžića te negirali genocid počinjen u Srebrenici, na beogradskom Trgu Republike nevladina organizacija Žene u crnom stajanjem u tišini obilježila je 26. godišnjicu genocida.

Članovi organizacije Žene u crnom policijskim obručem bili su odvojeni od grupe koja je pokušala isprovocirati incidente.

Organizacija Žene u crnom godinama zahtijeva da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, ističući da je u Srbiji na djelu državna politika negiranja genocida, koju, kako navode, slijede ne samo pripadnici vladajuće koalicije, već i značajan dio opozicije.

Kako ističu, režimski mediji u Srbiji dobijaju neograničen prostor za slavljenje zločinaca kao heroja, dok u javnom diskursu preovladava odsustvo saosjećanja sa žrtvama.IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši