Arhiv Memorijalnog centra Srebrenica čuva desetine hiljada svjedočanstava

Izvor: N1

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari otvoreno je nekoliko izložbi, pored stalnih postavki. Već sutra najavljuje se predstavljanje dvije nove, a iz Memorijalnog centra poručuju da se žrtava genocida treba sjećati svaki dan, ne samo tokom jula. U Srebrenici je sada i otvoren Arhiv Memorijalnog centra koji je obnovljen i opremljen zahvaljujući podršci EU, Kraljevine Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva, Arhiva otvorenog društva Vera i brojnih drugih organizacija i pojedinaca koji su dali svoj doprinos.

Savremeni arhiv koji će od zaborava sačuvati spise, videozapise i fotografije o julskim danima 95. u Srebrenici svečano je otvoren u Memorijalnom centru. Njegova vrijednost, poručeno je danas, ne može se ničim mjeriti.

“Zahvaljujući Nataši Kandić i njenom fondu uspjeli smo da obezbijedimo sredstva za arhiv i za sve ono što je potrebno za jedan arhiv po svim svjetskim standardima. Značajan je za čuvanje, tu su spisi, u pripremi je videoarhiv, za sve spise koji su vezani i tokom rata i nakon rata u BiH”, kazala je Almasa Salihović, PR Memorijalnog centra.

U muzejskoj postavci Memorijalnog centra bit će predstavljeni i predmeti koje su donirale porodice žrtava, ali to je trenutno u pripremi. Svako sjećanje i iskustvo je priča za sebe i nešto što se mora sačuvati od zaborava, poručuju žrtve.

“Bilo je teško. 9. jula su ga doveli ovdje. Meni je rođendan devetog, koji ja više ne slavim, samo se sjetim ako mi neko čestita”, kazala nam je Amira Čakanović.

Ova ispovijest kćerke Esada Jakubovića koji je ubijen tokom genocida, jedno je od desetina hiljada svjedočanstava. Svjedočanstava o ubijanju ljudi i posljedicama po živote porodica. Stravična iskustva i potresne priče u svakom trenutku mogu se pogledati i čuti u bivšoj fabrici akumulatora jer je ovdje postavljena izložba. 20 ljudskih priča trenutno je prezentovano.

“Koje govore o običajima, nagovještaju rata, početku… životu pod opsadom u Srebrenici. Kakvo je bilo obrazovanje, pa su objedinjene cjeline: žene i genocid, kakvo je bilo zdravstveno stanje, na kraju pad Srebrenice, genocid, posljedice genocida”, kazala je Salihović.

Njegovati kulturu sjećanja

Cilj Memorijalnog centra je njegovati kulturu sjećanja. Jednu od izložbi je uradila Jelena Jaćimović. Inspiraciju je autorica pronašla u priči Amre Begić Fazlić, žene koja je preživjela genocid. Njena priča o snu u kojem traži kosti svoga oca nagnala je autoricu da predstavi 30 radova.

“Izložba Ožiljci autora Paula Lowa također je jedna od izložbi koje posjetitelji mogu pogledati. Autor je dio života proveo u Sarajevu tokom opsade i zabilježio sve ono što je činilo te strašne ratne dane.

Niko ne ostane ravnodušan nakon što se upozna sa prezentovanim sadržajima, objašnjavaju iz Memorijalnog centra. Poseban dojam na mladog Mirnesa Bakiju ostavila je izložba Duh doma koja će sutra biti zvanično otvorena.

“Mislim da je dokumentarna fotografija jako važna, mladi bi to trebali shvatiti. Ona zaista pokazuje historijski dio i kroz nju možemo da izučavamo mnoge stvari”, ističe Mirnes Bakija.

Upravo izučavanje i upoznavanje sa istinom o Srebrenici, poručuju preživjeli, najbolji je odgovor na negiranja samog zločina. Iz Memorijalnog centra za sutra najavljuju i otvorenje izložbe “Gradim kuću sjećanja”.

Komentariši