Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida krenuli ka Srebrenici

Članovi porodica i građani su odali počast i s tugom ispratili konvoj s tabutima žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, najvećeg zločina na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Ispraćaj tabuta sa posmrtnim ostacima identificiranih žrtava genocida u Srebrenici ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu (Anadolija)
Ispraćaj tabuta sa posmrtnim ostacima identificiranih žrtava genocida u Srebrenici ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu (Anadolija)

09 Jul 2021

Kolona s tabutima 19 srebreničkih žrtava koje će 11. jula ove godine biti ukopane u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ispraćena je u petak iz prostorija Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko.

Prije polaska kolone su porodice žrtava i građani Visokog, molitvama i polaganjem cvijeća na tri kombija, odali počast i ispratili posmrtne ostatke žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine, teškog zločina koji su jedinice vojske i policije bosanskih Srba počinile na više od 8.000 Bošnjaka.

U Potočarima poslije podne

Kolona se na putu prema Potočarima kratko zadržala u Ilijašu i Vogošći.

Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu kolona je stigla malo poslije 12:00 sati, prenosi Anadolija.

Konvoj s tabutima s posmrtnim ostacima identificiranih žrtava bi u Potočare trebao stići u poslije podnevnim satima, a u nedjelju, 11. jula, bit će klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop.

Među prvima je na ispraćaj srebreničkih žrtava stigla Raifa Musić iz Vlasenice, a trenutno sama živi na području Visokog.

“Danas smo došli ovdje da ispratimo ove naše lijepe šehide, naša košćice. I moj muž je ukopan u Potočarima 2005. godine, Musić Mehidin. Od šestočlane porodice, iz naše kuće preživjele smo samo ja i moja kćerka“, kazala je Musić.

Nekompletni ekshumirani ostaci

Kazala je da joj je želja da se Srebrenica više nikada nikome ne ponovi te dodala da preživjele žrtve nose tugu i teret svakim danom, do kraja njihovih života.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine​​​​​​​ Amor Mašović istakao je da je pandemija korona virusa utjecala na reduciranje aktivnosti na teretnu, ali da se nastavilo tragati za 7.601 nestalom osobom u Bosni i Hercegovini.

“Nažalost, ova tradicija ispraćanja posmrtnih ostataka žrtava je posljedica monstruoznosti zločina. Uglavnom su to opet nekompletni ekshumirani ostaci, uglavnom iz sekundarnih grobnica”, rekao je Mašović.

U nedjelju ukop 19 žrtava

Na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano 19 žrtava: Vejsil (Abdulah) Hamzabegović (rođen 1939. godine), Muhidin (Mujo) Mehmedović (1977), Fikret (Ramiz) Kiverić (1978), Ramiz (Rizvo) Selimović (1951), Esnaf (Zurijet) Halilović (1976), Zilha (Edhem) Delić (1971), Muamer (Osman) Mujić (1976), Mehmed (Mustafa) Beganović (1947), Hajro (Ramo) Aljić (1944), Jusuf (Hajro) Aljić (1967), Zajim (Mujo) Hasanović (1968), Asim (Husejin) Nukić (1971), Azmir (Aziz) Osmanović (1979), Nezir (Rešid) Dautović (1969), Ibrahim (Suljo) Avdagić (1950), Jusuf (Adem) Halilović (1948), Salih (Džanan) Džananović (1955), Meho (Salih) Karahodžić (1939) i Husein (Ibrahim) Kurbašić (1932).

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida.

Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši